En samtale med ølskribent Christian Andersen om boka Den Nøgne øl

En samtale med ølskribent Christian Andersen om boka Den Nøgne øl

Vi tok en prat med ølskribent Christian Andersen om øl, boka Den Nøgne Øl og den danske ølrevolusjonen

«Den danske ølrevolusjonen står stille» sier Christian Andersen med et autoritært uttrykk. Den høyt respekterte, danske ølentusiasten og forfatteren har ikke skapt et navn for seg selv med å gå stille i dørene.

«Ølrevolusjonen er fortapt i evige stiløvelser og dominert av signaturdrikken IPA. Blindvei etter blindvei» fortsetter han bestemt.
Han legger ikke noe imellom på spørsmålet om hvorfor han skrev en bok om pilsneren.

Andersen mener pilsneren er ølrevolusjonens redning. Mest fordi grunnølet har manglet.
«Først nå er ølrevolusjonen moden for grunnølet pilsner. Dels fordi bryggeriene ikke har villet lage det, dels fordi de rett og slett ikke har kunnet det».

Boken hans «Den nøgne øl», verdens første ‘lærebok’ om pilsneren som kom ut i 2019, er dels en kjærlighetserklæring til lagerølet og dels et PR-skriv for pilsner.

«Målet mitt med boka var å sette pilsneren – den gode pilsneren, selvfølgelig – på agendaen».
Og han har mildt sagt lykkes; spesielt inn mot de mindre aktørene. I dag ligger pilsner og andre lyse pilsnerøl nærmest fast i sortimentet til de ledende håndverksølbryggeriene.
«Det triste er at de små bryggeriene kun sjelden brygger den vanskeligste av alle typer øl utmerket» sukker skribenten og fortsetter «Markedsføringen er håpløs. Den har ikke flyttet seg på mange år. For noen bryggerier er et samarbeidsbrygg fortsatt ‘the shit’ når det kommer til markedsføring».

Lever og ånder for øl
Christian Andersen har vært ølentusiast så lenge han kan huske. Om ølentusiast er dekkende nok ord om den joviale dansken. «Øl er en del av meg, mitt legeme, mitt grunnstoff. Jeg kjenner ølets feromoner fra min barndom og ungdom» forteller han entusiastisk og henviser til den franske nobelprisvinner Annie Ernaux’s skildringer om at erindring er materialistisk og fysisk, ikke bare tanker og følelser.

«Duften av øl alene!» filosoferer han med øynene lukket mens han puster teatralskt og dypt inn med nesen.

«Jeg kan ikke tenke meg et liv uten øl, og jeg kan heller ikke forestille meg et liv med øl uten å være kritisk til ølet. Å utvikle det».
Slik har det vært siden han ble ølanmelder i 2006 og deretter blogger på Durst.nu og for Jyllands-Posten, Danmarks største avis.

I dag er han ølanmelder for avisen Børsen, et bransjeblad for næringslivet, og gir råd til ulike bryggerier og dagligvarekjeder, bla Mikkeller, Herslev, Anarkist, People Like Us og Coop, for å nevne noen.

Han tok initiativet til en bryggeriforening for de små håndverksbryggeriene i Danmark, sammen med Herslev brygghus, Hornbeer og Inslev bryggeri. Sammen kunne de stå sterkere mot industribryggeriene. Prosjektet strandet pga kortsynhet og gjerrighet, da ingen ville betale medlemskontigentene sine.

Sammen med de danske bryggeri-ikonene Anders Kissmeyer og Per Kølster var Christian initiativtaker til Ny Nordisk Øl; et nettverk av danske bryggerier som hadde som mål å sette øl og ‘terroir’ på dagsorden. Lokale produsenter, lokalte tilsetninger.
Prosjektet lykkes. I dag kan smaksstoffer nesten betraktes som det femte elementet i øl etter malt, humle, gjær og vann.
Ny Nordisk Øl vant Den Danske ølpris 2014.

Andersen har skrevet og oversatt flere bøker om øl. En ny bok om den danske ølrevolusjon kommer ut neste år og Den Nøgne Øl kommer snart på engelsk (8.desember).

 

Den gode pilsen
Selv om historien om pilsneren kanskje er den viktigste historien i ølets minst 7000-årige historie, lever dessverre pilsen en noe tilbaketrukket tilværelse blant den moderne øldrikkeren.

«Jeg er vill etter den øltypen» forteller Andersen.

«Pilsneren har ikke et moderne, tydelig språk, ingen estetiske tegn og finnes knapt i sosiale medier. Manglende språklig uttrykk er en av grunnene til at pilsner har blitt oppfattet som kjedelig og uinteressant» forteller han til Weekendavisen.

«Pilsneren er ølrevolutionens redning. Satt på spissen, selvfølgelig.
Men de rekordmange 260 danske håndverksølbryggeriene er også mer enn noen gang under press fra bransjen» utdyper forfatteren.

Dagligvarekjedene er nesten et lukket land, og i tillegg lanserer industribryggeriene sine egne «craft beer»-merker.
Men noen av håndverksølbryggeriene har tatt opp kampen mot de store industrielle aktørene.

Christian sitter med rak rygg og forteller om endringene på den danske ølscenen.
«De beste eksemplene er Mikkeler og To Øl. Begge bryggeriene tenker på øl på nøyaktig samme måte. Utvalget deres er bredt, men vanligvis med fokus på humledrevne øl.
Og så har de begge en guilty pleasure: lagerøl, og spesielt pils» forteller han og spør «Hvorfor det, mon tro?».
Spørsmålet får ikke henge lenge i luften før den engasjerte dansken tar ordet igjen. «Fordi lagerøl, spesielt lys pils, selger. Over 90 prosent av alt øl som selges i verden er lys pilsner» konkluderer han på sitt eget spørsmål.

Hvorfor spesialiserer Mikkeller seg på alkoholfrie øl, som nå er bryggeriets største kategori? Det var neppe produktet Mikkel Borg Bjergsø drømte om å bli kjent for. «Mikkeller, håndverksølets gudfar, kontrollerer markedet mer enn noe annet i dag» mener Andersen.

«Hvorfor satser To Øl på Brownkilde Brown, en bruin, og Brownkilde Blonde, en blonde? Begge tilgjengelig i dagligvaren. To Øl vet godt at Grimbergen og Leffe eller den typen sukkersøte belgiske øl er voldsomt populære. Det er den eneste grunnen til at de brygger belgisk» slår han bombastisk fast.

Den Nøgne Øl – Boken og pilsneren
Han anser seg selv mer som en historieforteller når han tar forfatterpennen fatt.
Sammen med medskribent og bryggmester ved Brygghuset Jacobsen, Jens Eiken, tar fortellerne oss med på en fascinerende reise inn i pilsens verden gjennom hele boka. Den Nøgne Øl fremstiller denne ikoniske drikken som en raffinert kunstform. Gjennom flere studieturer til destinasjoner som USA, Tyskland og Tsjekkia har forfatterne samlet kunnskap fra de fremste pilsnerbryggerne verden over, som resulterte i en bok som inspirerer leseren til å utforske pilsnerens rike sanseverden.

I boken finner du eksklusive intervjuer med noen av verdens beste pilsnerbryggere, samt grundige anmeldelser av deres unike pilsnervarianter. Aromaer og smaker blir beskrevet på en ny måte som tidligere ikke har blitt vident utforsket, og dette gjør boken til en uunnværlig kilde for alle som setter pris på denne ølstilen.

Boken – som De Danske Bibliotekers sensorer kalte ‘et mesterverk som vil pryde ethvert bibliotek’- går også dypt inn i de ulike typene og underkategoriene av pilsner. Den går faktisk så langt som å introdusere innovative nye underkategorier som burde pirre nysgjerrigheten til enhver ølkjenner.

En unik smaksopplevelse skapt spesielt for pilsneren er en del av bokens høydepunkter.

For de som ønsker å utforske kunsten å brygge pilsner selv, tilbyr boken hele 10 oppskrifter på kjente, legendariske pilsnervarianter, i tillegg til nyskapende pilsnere. Dette gjør boken til et uvurderlig verktøy for både erfarne fagfolk og entusiastiske hjemmebryggere som ønsker å skape sine egne autentiske pilsnere.

Det Nøgne Øl er en dyptgående og lidenskapelig utforskning av pilsnerens verden, og den inviterer deg til å fordype deg i dens rike historie, varierte smaker og uendelige muligheter for kreativitet. Denne boken er en kilde til inspirasjon for alle som elsker ølkunstens subtile gleder og ble kalt ‘en bibel’ av redaktøren til Ølentusiasten, medlemsbladet for forbrukerorganisasjonen Danske Ølentusiaster med sine 7500 medlemmer.


Skummet på toppen
Det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Christian Andersen. Han er seriøs, kunnskapsrik, har klare meninger og argumentasjonen for å følge de opp.
Allikevel sjarmerende, med god humor og stadig en leken kommentar på lur. «Når jeg spiser mat har jeg per automatikk en ide om hvilken øl som matcher – og jeg holder stadig en flott figur!» humrer han.

«Jeg ynder å si, at øl er en raffinert drikke, mere raffinert enn vin. Det er også drikken for våres breddegrader» sier han, smiler og avslutter «Når ølet er godt er jeg på alle breddegrader og lengdegrader».

 

Boken Den Nøgne Øl er å finne på Adlibris. Den engelske versjonen kommer i november.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises