Fire ales og passe med sesongøl

Fire ales og passe med sesongøl

Har du lagt merke til de nye ølene fra Gulatingbryggeiret DRAGUR? Disse med noen friske figurer på i stedet for vikingromantisering? Det kom først fire til jul og deretter har det dukket opp både påskeøl og en kvartett med faste butikkøl.

Et av fellestrekkene for disse ølene er at de gir oss ølnerder og humlehoder en god del mer enn det tidligere, mer masseproduserte, fra DRAGUR. Et annet fellestrekk er at Kim Odland har hatt et par hender med i produksjonen av dem og det meste av hodet med i utviklingen av dem.

Kim Odland er godt kjent i hjemmebryggermiljøet og har noen gjøkebrygg på samvittigheten sammen med Gahr Smith Gahrsen. Ølet fra deres felles prosjekt ABC Brewing var først og fremst tilgjengelig på Henrik i Bergen, men dukket og opp andre gode utesteder rundt omkring i landet. Godt øl fra to solide bryggere, men etter at Gahrsen skiftet ut ut klasserommet med brygghuset på 7 Fjell har det vært stille fra den kanten. Vi hadde faktisk begynt å lure på om unge Odland hadde funnet andre interesser, men nå er han altså tilbake.

Foto: Skjalg Ekeland / Den norske ølrevolusjonen.
Fra tiden før Kim hadde helt kommet seg inn i produksjon av øl. Symbolsk nok står han på dette bildet på utsiden og speider inn.

 

«Gratulerer med ny jobb Kim, hvordan fungerer dette samarbeidet med Gulating?»

Takk. Det har seg slik at jeg ble kontaktet av Jan Ove hos Gulating i sommer som lurte på om jeg var giret på ta over tømmene til DRAGUR. Det endte med at de eksisterende ølene deres, foruten pilsen, ble kastet og det skulle bygges en ny katalog med øl.

Den nye ølserien består av både faste øl og sesong øl. Vi startet stille før jul med en lansering av fire juleøl i butikkstyrke og har i disse dager sluppet et påskeøl og de fire faste ølene i serien vår. De fire faste er en amerikansk pale ale, en session IPA, en amerikansk brown ale og en amerikansk hveteøl.

 

«Hvilke bryggerier har du samarbeidet med til nå?»

Jeg samarbeider per i dag med Qvart Ølkompani og 7 Fjell Bryggeri. Slik det står nå brygges de faste ølene hos 7 Fjell og sesong-ølene og one-offs hos Qvart. Når det kommer til å inkludere flere bryggerier foreligger det ingen planer om dette. Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet og ølene fra både Qvart og 7 Fjell.

 

«Hvor mange øl fra denne serien har dere sluppet til nå?»

Til nå har vi sluppet fem sesongøl og fire faste øl (samt et bestillingsbrygg som også dukket opp i noen Gulating-butikker). Fire juleøl og et påskebrygg. De fire faste er en amerikansk pale ale, en session IPA, en amerikansk brown ale og en amerikansk hveteøl.

 

«Alt er så langt i butikkstyrke. Er det planer om noe sterkere?»

Foreløpig er det kun konkrete planer for butikkstyrke. Med dette sagt er har Gulating egne puber så det er ikke umulig at det dukker opp spennende øl der også. Det står i alle fall ikke på meg 🙂

Foto: Hugo Ivan Hatland / Godt i Glasset.
Aldri en kjedelig stund når det brygges sammen med Kim.

«Blir det mulig å få tak i ølene andre steder enn på Gulatings utsalg?»

I og med at DRAGUR er Gulating sitt eget bryggeri så er ølet bare tilgjengelig på Gulating. Dette er imidlertid ikke mitt bord, så jeg skal ikke utelukke noe.

 

«Ligger det noen gjennomgående filosofi bak ølene du lager for Gulating?»

Ølet skal være solid, spennende og for alle. Planen er å utvikle en portefølje som passer for de fleste øldrikkere. Med dette sagt så er jeg utrolig glad i å bruke mye aromahumle og tørrhumle og dette er et gjennomgående tema for flere ølene.

 

«Kommer det noe nytt med det første?»

Ja. I skrivende stund bobler det et øl hos Qvart som kommer på flaske om ikke så alt for lenge.

 

«Er du nå «gift» med Gulating eller har du muligheter for å gjøre andre former for samarbeid?»

Å lage øl for DRAGUR er hovedfokuset mitt om dagene, og kommer nok til å være det i en god tid framover. Med dette sagt har jeg fortsatt mulighet å gjøre ting med både Black Cat og ABC. Å lage en ny runde med Henrik Imperial Amber (gjerne på boks) henger høyt.

«Vil vi noen gang få seg deg som fulltids brygger?»

En vet aldri. Foreløpig så trives jeg godt som gjøkebrygger. Med dette sagt er planene å bli mye mer hands-on i tiden framover.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises