Håndverksøl i og rundt Manchester

Håndverksøl i og rundt Manchester

Hva tenker du om du hører Manchester og øl i samme setning? En fotballklubb sponset av Heineken og en fotballklubb som har valgt vinsponsor i stedet eller muligens ølfestivalen Iny Man Beer Con? Vi i Ølportalen er på omtrent samme nivå, men heldigivs har vi gode venner som gjerne vil dele sin kunnskap om industribyen oppe i nordvest.

Somletoget fra Manchester Piccadilly til Buxton tar en time og stopper hele 13 steder på ferden fra metropolen i nordvest til den vakre romerske spa-byen i Peak District. Når man først har kommet frem, er det derimot bare noen få minutters gange – i nedoverbakke – fra stasjonsbygningen til det internasjonalt anerkjente Buxton Brewerys Tap House, hvor man blir belønnet for sine strabaser med godt håndverksøl og god mat.

Selv om det er mange slike spennende destinasjoner rundt Manchester, behøver man slett ikke forlate byen for å nyte god og blodfersk «craft beer». Utvalget av mikrobryggerier i sentrum er tvert imot mer enn godt nok for et helgebesøk. Med stort og smått, er det over 80 bryggerier i Greater Manchester. Her bør man faktisk vurdere å sette av litt ekstra tid. Godt øl er enda en ting Manchester gjør bedre enn de fleste, Liverpool inkludert.

Byen har lange bryggetradisjoner, og er også hjem til flere store og mellomstore bryggerier; På vei fra flyplassen til sentrum passerer man Heineken, og byen huser også JW Lees og Robinsons, for å nevne to.

BBC-mannen Mark Radcliffe sa om Manchester at det er “a city that thinks tables are for dancing on”, og det mangler slett ikke på bord, eller barer og puber i Manchester. Denne artikkelen vil først og fremst fokusere på de stedene som er tilknyttet byens håndverksølindustri. Med andre ord mikrobryggerier og deres «brew taps», som er begrepet bryggeriene i Manchester bruker om sine egne puber, selv om de ikke nødvendigvis holder hus sammen med selve bryggeriet. Alle stedene som nevnes her, med unntak av to, er sentrumsnære og innenfor gåavstand av Piccadilly Square.

De 9 første bryggeriene i denne oversikten, samt baren Unit 101, ligger langs den såkalte Piccadilly Beer Mile. Bryggeriene her forsøkte opprinnelig å koordinere sine brew taps slik at gjestene kunne gå fra sted til sted, som i Londons berømte Bermondsey Beer Mile, men fordi de alle befant seg i ulike stadier av umodenhet, falt dette samarbeidet i grus. Nå har de åpent til ulike tidspunkt slik det passer seg for hver enkelt. Alle disse ti stedene, og flere andre som nevnes senere, ligger i alkover under byens jernbanelinjer – såkalte «railway arches». De kan være litt dårlig skiltet, men er slett ikke vanskelige å finne. Dette er ikke et farlig strøk, men heller ikke blant byens bedre nabolag. Det er en del prostitusjon, og ved Unit 101 er det en stasjon for utlevering av både kondomer og metadon. Spesielt barnevennlig er det altså ikke. Piccadilly Beer Mile passer best for de som faktisk er gamle nok til å nyte sin øl.

Flere av håndverksbryggeriene åpner dørene sine for publikum hver helg eller til og med hver dag. Andre har bare åpent en gang i blant, og noen foreløpig ikke i det hele tatt. Sjekk hjemmesidene deres eller følg dem på sosiale media slik at du ikke kommer til stengte dører.

 

Kart med lenker til Google Maps

Piccadilly Beer Mile

Northern Quarter og omegn

Spinningfields og og omegn


 

 

Squawk Brewing Co
Tonge St

Dette stedet markerer begynnelsen på Piccadilly Beer Mile og er det bryggeriet som ligger lengst fra Piccadilly jernbanestasjon. Deres brew tap er ikke åpent hver helg, men ølene deres fås kjøpt på mange av byen etablissementer om de holder stengt mens du er i byen.

Manchester Brewing Co
66 North Western St

Bryggeri nummer 2, som ble etablert så sent som i 2016, inviterer til selskap omtrent en gang i måneden. Sjekk sosiale media for åpningstider.

Chorlton Brewing Co
69 North Western St

Mike og Will lager surøl i verdensklasse. Her tar man tiden til hjelp og lar villgjær og bakterier utvikle smak over flere måneder. Noen av ølene er tilsatt frukt. Et er til og med brygget med hemp. Will er utdannet brygger ved Herriot-Watt University og hadde bryggedager ved flere av byens bryggerier før han bestemte seg for at det var Chorlton han ville jobbe for. Bryggeriet eksporterer ikke ølene sine, men selger mye i London og Edinburgh.

Sjekk sosiale media for åpningstider.

Beer Nouveau
75 North Western St

Det fjerde bryggeriet er åpent kun fra klokken 16 på fredag, og klokken 12 på lørdag.

Bryggeren Steve er en ordentlig skrue. Hans første bryggeri bestod av et hjemmebryggersett i garasjen og var Storbritannias minste kommersielle bryggeri, men han måtte snart se seg om etter et større sted. Han er lidenskapelig opptatt av å gjenskape gamle metoder og oppskrifter, og brygger øl som kanskje er mer spennende enn det er godt. Signaturølet er porteren Peterloo. I likhet med de andre ølene hans, har det en interessant historie som det er verdt å studere. Bryggeriet har to barer, og den ene lånes ofte ut til nye, spennende bryggerier. Steve er svært aktiv på Twitter og publiserer kart som viser hvilke brew taps som til enhver tid holder åpent.

Carbon Smith Brewing
80 North Western St

Carbon Smith har nylig etablert seg i Manchester etter først å startet opp i Edinburgh. De jobber med å crowdfunde, blant annet, en bar. Så i nær fremtid vil dette blir en reell holdeplass på Piccadilly Beer Mile.

Dan’s Brewery
98 North Western St

Dan jobbet tidligere som brygger hos Magic Rock i Huddersfield. Nå har han forflyttet seg til riktig side av The Pennines for å starte sitt eget bryggeri. Tiden fordeles mellom bygging og brygging, så noen brew tap blir det ikke med det første. Han har dog begynt å levere øl til byens puber, blant annet til Marble Arch.

Alphabet Brewing Brew Tap & Food Yard
99 North Western St

Åpent kun lørdag fra klokken 12. Dette er et svært populært sted. Så populært at de har dørvakt og adgangskontroll, og det er nok like mye på grunn av maten som av ølet. Da undertegnede besøkte stedet, var det ikke mindre enn fire mobile kjøkken her, og et av dem var Almost Famous sin food truck. Burgerkjeden bør være godt kjent for de som har bodd på hotell i Northern Quarter hvor de har en av sine meget populære restauranter.

Unit 101
101 North Western St

Åpent kun lørdag fra klokken 12. Dette er en bar som eies og drives av ølimportøren og -distributøren Beermerchants. Utvalget er svært godt , selskapet er blant annet importør av Lervigs øl, og det er ofte livemusikk her.

Track Brewing Company
Unit 5, Sheffield St

Sam, som er grunnleggeren av Track, ble først eksponert for håndtverksøl under en lengre sykkeltur i USA. «Hvorfor har vi ikke dette hjemme i England», spurte han seg selv og bestemte seg så for å ta saken i egne hender. Noe han gjør meget vel ettersom flere av de andre Manchester-bryggerne holder Track som det beste bryggeriet i byen. En av deres mest populære øl er Sonoma, en amerikansk pale ale. Gjennom et samarbeid med norske hjemmebryggere har Track, Beer Nouveau og Chorlton fått tilgang på flere typer kveik. Det blir spennende å se hva de brygger med disse. Sjekk sosiale media for åpningstider.

Like ved siden av Track, i Unit 2, ligger surdeigbakeriet Pollen, som selger fantastiske bakverk hele dagen og påsmurt i lunchtiden.

Cloudwater

Cloudwater er rangert som verdens femte beste bryggeri på nettstedet RateBeer og fokuserer på hypermoderne New England IPA med massiv humlearoma. Av den grunn valfarter ølhunder hit fra nær og fjern. Cloudwater er også kjent for å brygge øl basert på sesongens ingredienser. Dette bør en ikke gå glipp av. Det beste stedet å smake ølene deres, er på deres fatlager. Det går også an å bestille en omvisning i bryggeriet om en besøker deres hjemmeside.

Cloudwater Barrel Store
Arch 13, Sheffield Street

Barrel Store, det siste stoppestedet på Piccadilly Beer Mile, åpner klokken 16 på fredag og klokken 12 på lørdag og søndag. Her kan det bli fullt, så det er greit å være tidlig ute. Om du befinner deg i Northern Quarter og vil smake Cloudwater uten å bevege deg særlig langt, kan du ta turen innom The Pilcrow som eies av noen av Cloudwaters bakmenn.

The Pilcrow Pub
Sadler’s Yard (Adkomst fra Hanover St eller fra Redfern St)

Baren åpner klokken 12 hver dag. Dette er historisk grunn. Sadler’s Yard, beliggende et steinkast fra Victoria Station, er oppkalt etter James Sadler – den første engelskmannen som fløy. I en selvlaget ballong fylt med hjemmelaget helium, tok han av fra nærliggende Ballon Street. Tusener av mennesker kom for å se ham ta av med en katt som eneste medpassasjer. Både han og katten landet trygt i Radcliffe – stedet der Brightside Brewing Company holder til i dag. Sadler Square ble åpnet i 2015, og er nå hyppigst brukt av lavtflyvende skateboardere. Mye godt øl og enkel servering finner man her.

I likhet med Pilcrow, er de neste stedene som omtales beliggende i eller nær bydelene Northern Quarter eller Spinningfields. De er nevnt i en noenlunde logisk, geografisk rekkefølge. Unntakene er Magic Rock og Buxton som ligger utenfor byen.

Seven Bro7hers Beerhouse
31 Blossom St

Bryggeripuben, som kun vært i drift i cirka et halvt år, åpner dørene klokken 11 hver dag. Mens selve bryggeriet ligger i Salford, er puben altså i Ancoats. Personlig rangerer jeg dette bryggeriet blant de mindre spennende, men alle har forskjellig smak. De har i sitt utvalg en hveteøl med vannmelon, og det er etter sigende en øl som selger veldig godt. Lokalene er romslige, og her vil det etter hvert komme matservering. De er gjerne vertskap for større arrangement og har i blant livemusikk.

Marble Beers

Marble er et av de aller beste bryggeriene i byen og også blant Storbritannias eldste håndverksbryggeri – om ikke det eldste. De lager svært mye godt øl, blant annet en bitter ale som heter Pint, som får en til å tenke på den gamle historien om da Frank Strandli ble spurt av kompisene i Norge hvordan det var å bo i Leeds. «Det er bra»‘ var svaret, «de har et veldig godt øl som heter pint.» Det er to steder hvor man kan bestille en pint av Pint og også finne et godt utvalg av Marbles andre øl.

57 Thomas Street
Åpner klokken 12 hver dag.

Baren fungerer som et slags tap room for Marble, men har også et bredt utvalg av annet øl fra inn- og utland, blant annet mye tysk og belgisk øl om man ønsker enda større variasjon.

The Marble Arch
73 Rochdal Rd

Dette er en av undertegnedes favorittpuber og den åpner klokken 12 hver dag. Her lå Marbles bryggeri opprinnelig, men nå er lokalet blitt for lite til det, så bryggeriet er flyttet til en railway arch i Willamson St. Puben er svært trivelig og har også god mat. I bakgården går det an å nyte sin øl i solskinnet – om man har flaks med været. Er man riktig heldig, treffer man på hunden Pike som tilhører en av bartenderne. Den er svært sosial og liker spesielt godt å bli klødd på magen, men «jobber» kun torsdager og fredager. Her selges både eget øl og øl fra andre Manchester-bryggerier.

Blackjack Beers
Irk St

Bryggeriet ligger i en railway arch i bunnen av bakken som starter ved Marble Arch. De arrangerer brew tap bare noen få dager i året – sjekk på nettet. Fortvil ikke om det ikke er noe på gang der mens du er i byen. Da går du bare på Smithfield i stedet.

The Smithfield Market Tavern
37 Swan St

Man-tors fra klokken 16, fre-lør fra klokken 12.

Dette er et noe slitent sted som fungerer som tap house for Blackjack Beers, og som også fører en hel rekke andre gode bryggerier som The Wild Beer Co. Eierne av Blackjack driver nemlig også øldistribusjonsselskapet Glassworks, og bryggeriene de har i porteføljen sin får plass i denne puben. Her kan man risikere å treffe på byens bryggere som er ute for å ta en seg øl etter en lang dag med vasking, som er det brygging stort sett handler om.

Når man kommer ut av The Smithfield og kikker over mot den andre siden av Swan St, ser man skiltet til Shindigger Brewing Co, et lite sigøynerbryggeri som av og til arrangerer parties. Følg med på sosiale media.

Beatnikz Republic
Unit 15 Red Bank Court, Green Quarter

Åpent kun fredag fra klokken 16 og lørdag fra klokken 12.

Bryggeren Paul har nettopp flyttet til byen fra London. Mens han har fått på plass sitt nye bryggeri, har han drevet med sigøynerbrygging, men nå brygger han alt hos seg selv. Paul brygger øl med det lille ekstra, blant annet en Kölsch med appelsinskall og en brown ale med så mye espresso at den ser ut som kaffe. Bryggeriet ligger i en railway arch i området som av en eller årsak har blitt hetende Green Quarter – et område av sjelløse leilighetskompleks som totalt mangler den egenarten som preger de eldre strøkene av byen.

Runaway Brewery
12 Dantzic St

Nok et bryggeri i en railway arch. Det er også like ved Blackjack Beers. Runaway bygger i skrivende stund et tap room på en mesanin med utsikt over bryggeriet. Planen er å få denne på plass innen Manchester Beer Week i slutten av juni. Er dette byens beste bryggeri? Undertegnede heller mot det. Fokuset er på øl som smaker øl, uavhengig av hva som er moderne akkurat nå. Prøv for eksempel deres American Brown Ale. Det hjelper også at alle som jobber her er utrolig hyggelige og gjestfrie. Sjekk sosiale media for åpningstider.

Så to steder som krever litt reise, men er enkle å nå med tog.

Magic Rock Brewing
Willow Park Business Centre, Willow Lane, Huddersfield

En knapp halvtime med tog fra Piccadilly, og på feil side av The Pennines i byen Huddersfield, finner man verdenskjente Magic Rock. De som har sett krimserien Happy Valley, som blant annet har blitt vist på NRK, vil kjenne igjen landskapet. Magic Rocks tap room er kanskje det fineste av alle på denne listen. Det grafiske uttrykket fra bryggeriets ølbokser går igjen på veggen bak den langstrakte baren. Her får man kjøpt brett med 6 valgfrie øl om man ønsker å sammenlikne flere øl av gangen. Det er også rimeligere enn å kjøpe en og en. Om du ikke har smakt den før, har du noe å glede til i Cannonball, en meget god IPA. Puben er stor, den har utsikt inn i bryggeriet, og den inkluderer et stort uteareal hvor de har besøk av food trucks i helgene.

Buxton Tap House

Bryggeriets tap room holder hus i The Old Court House i George Street i sentrum av vakre Buxton. Selve bryggeriet ligger like sør for landsbyen. Det holdes åpnet klokken 11 til midnatt søn-tors, og 11-01 fre-lør. Bryggeriet er viden kjent for øl som stouten Yellow Belly, hvor hver flaske er pakket inn i papir slik at de ser ut som Ku Klux Klan-medlemmer, og surølet Trolltunga, som de brygget sammen med Lervig. God mat serverer de også.

Det finnes mange, mange flere bryggerier i Manchester enn de som en nevnt her, men ikke så mange som har sitt eget salgssted. Et som kunne vært nevnt er Stubborn Mule Brewery som holder til i Altrincham.

Til sist må det anbefales noen puber som ikke er tilknyttet byens bryggerier men som allikevel fortjener et besøk fordi de har et særs godt utvalg av lokale øl.

Piccadilly Tap
Piccadilly Station, Gateway House, Station Approach

Åpner klokken 12 hver dag og ligger svært gunstig til for de som reiser med tog. Baren har hele 27 tappelinjer. Det er noen få sitteplasser utenfor, men det er ikke akkurat et fredfylt sted å sitte med all trafikken til og fra stasjonen.

Port St Beer House
39-41 Port St

Åpner klokken 14 på fredag, 12 lørdag og søndag, ellers klokken 16. På hjemmesiden deres er det mulig å registrere seg, så kan man plukke opp et medlemskort i baren. Dette gir rabatt på øl. Ofte arrangerer de «tap take over» hvor et bryggeri tar over flere av tappekranene for å vise frem sine produkt. Det er også mulig å sitte ute, både foran på fortauet og i bakgården.

The Crown And Kettle
2 Oldham Rd

Åpent fra klokken 12 hver dag.

Ærverdig bygning fra 1736 som har fungert som rettslokale. Se opp – taket er vakkert utsmykket selv om det har sett bedre tider. Her er det 9 tappelinjer.

Café Beermoth
Brown St

Åpner klokken 12 hver dag.

Dette er stedet hvor byens hjemmebryggere møtes den tredje søndagen hver måned. Stedet har en lang rekke med tappekraner og et rikholdig flaskeutvalg med fokus på surøl. Skal man ønske å ta med seg noen flasker hjem, bør man besøke søsterstedet.

Beermoth Bottle Shop
70 Tib St

Man-tors klokken 11-20, fre-lør klokken 11-20.30, søn klokken 12-18.

Kjøpe øl og ta med hjem? Dette er stedet. Hyppig finner det sted ulike arrangement i kjelleren. Følg med på hjemmesiden deres. (Det er selvsagt også mulig å kjøpe med seg øl direkte av flere av bryggeriene nevnt over.)

The Brink
65 Bridge St

Tirs-ons fra klokken 16, tor-søn fra klokken 12, man stengt.

Alt øl som selges her er brygget innenfor en radius på 25 miles fra St Anne’s. Baren befinner i et lite kjellerlokale hvor stemningen er på topp. Her er det såpass trangt at det neppe egner seg for store grupper.

The Gas Lamp
50a Bridge St

Man-tors fra klokken 17, fre-søn fra klokken 12.

Et kjellerlokale som er lett å gå forbi. Litt trangt og kronglete, men mye godt øl. Stedet ligger tvers overfor The Brink.

No 1 Watson Street
Great Northern Tower, 1 Watson St

Åpner klokken 12. I tillegg til et godt utvalg av øl, er stedet kjent for sine gode pizzaer.

BrewDog Manchester
36 Peter St

Aberdeen-bryggeriet BrewDog er godt kjent for de fleste. Bor man på Radisson Edwardian, er denne baren rett over gaten. Mye øl, både eget og lokale, samt OK mat. Det er også mulig å sitte ute.

Til sist vil jeg anbefale som de er interesserte i å lære mer om Manchesters øl, å lytte til podcasten Beernomicon som handler om øl og brygging i byen.

Lykke til på ølreisen til Manchester.


Bryggefakta

Manchester får drikkevannet sitt fra Lake District som ligger lengre nord i landet. Som i Norge, er det overflatevann som benyttes til drikkevann. Vannet i Manchester er dermed velegnet til brygging, slik vannet også er i Norge, og dette gjenspeiler seg i mye godt øl.

De fleste av bryggerne i Manchester brygger med tørrgjær. Slik slipper de å investere i alt som skal til for å holde flere gjærkulturer sunne og friske.

Vis kommentar

  1. En oppdatering fra CAMRA:

    Manchester Stakes its Claim as Cask Capital of Britain

    June 23, 2017 – Manchester has emerged as the cask beer capital of Britain, following a major new study into the beer sold in the city’s pubs and bars.

    The Manchester Beer Audit 2017 found 411 different cask ales on sale in venues throughout the Manchester City Council area, beating nearest rival Sheffield, which boasted 385 beers in its last survey, as well as Nottingham (334), York (281), Norwich (254), Derby (213), and Leeds (211).

    The survey also confirmed that Manchester is leading other cities in kegged “craft” beers too, with 234 different beers on sale throughout the city, an increase in variety that has been sparked by the recent boom in craft brewing.

    More than 80 independent breweries now operate across Greater Manchester and these breweries account for 38 per cent of all cask beers on sale and 36 per cent of craft keg beers.

    “The figures confirm what Mancunians already know – this is one of the best beer cities in Britain and possibly the best place in the world to enjoy great cask beer,” said Connor Murphy, organiser of Manchester Beer Week.

    “Manchester has a healthy respect for cask and not only is there a huge variety available but the quality of cask ale in this city is hard to beat. The growth of craft keg beer is also heartening and raises hope that our independent brewing scene can continue to thrive and grow.

    “But venues could still do more to support the independent Mancunian brewing scene. Although variety remains important and it is great to try beers from across the world, the fact that less than 40 per cent of all available cask and craft keg beers are from Greater Manchester shows there is still room for improvement.”

    The Manchester Beer Audit 2017 was organised by the Greater Manchester Branches of CAMRA (The Campaign For Real Ale) in association with Manchester Beer Week and saw 311 pubs and bars surveyed by more than 100 volunteers on one day in May.

    It found 824 handpumps and 1,957 keg fonts on bars across the city, with 72 per cent of all pubs and bars selling cask ale.

    Guinness is the most common beer in the city, appearing in 50 per cent of all venues, while Sharp’s Doom Bar and Joseph Holt Bitter are the most common cask beers, found in 31 and 29 venues respectively.

    However, Robinsons is the most prominent cask brewery, featuring in 36 venues, while Manchester’s own Shindigger topped the craft keg charts, featuring on the bar in 23 venues.

Din e-postadresse vil ikke vises