Boerenerf – geuzeverdenens nyeste tilskudd
I 2020 grunnla Senne Eylenbosch geuzeblenderiet Boerenerf på familiens gård, drevet frem av hans lidenskap for øl og mangel på iskrem.
Historien om bryggeriet på gården der Boerenerf holder til, begynner i 1865 på Sollenberg-høyden i Huizinge like utenfor Brussel. Geuzestijkeriet (geuze-blenderi) ble startet på stedet til det gamle Eylenbosch-bryggeriet, som stengte i 1965.
Senne Eylenbosch – mannen bak Boerenerf – føler det ikke er nødvendig å bruke familiens bryggearv for å markedsføre produktene sine. «Det er fire generasjoner tilbake» fortalte han til Belgian smaak. «Jeg vil ikke bruke deres historie for å selge mitt øl». Han legger til at han ikke engang har sett det gamle bryggeriet, da det stengte 30 år før han ble født. Eylenbosch bruker det flamske uttrykket ‘pluimen verdienen’ som betyr «å fortjene mine egne plommer», eller å være sin egen lykkes smed.
Gården var opprinnelig eid av Cammaert-familien, som drev et bryggeri på gården. Den ble en del av familien Eylenbosch da Anna Maria, et oldebarn av grunnleggeren, giftet seg med Martinus Josephus Eylenbosch i 1874. I 1922 ble familiens virksomhet delt mellom sønnene deres, hvor de fortsatte å produsere geuze frem til bryggeriets nedleggelse i 1965.
Gården fortsatte å gå i arv og eies idag av gründeren sin far; Paul Eylenbosch. Faren har drevet med økologisk landbruk og de hadde en suksessfull iskremproduksjon på gården, frem til Sennes foreldre ble skilt og moren flyttet ut med både seg selv og iskremproduksjonen.
Derfor trengte gården en ny stødig økonomisk tilvekst for å overleve og Senne Eylenbosch startet surølproduksjonen på gården i en alder av bare 24 år.
Ingen novise
Hos Boerenerf er smak og kvalitet det viktigste i produksjonen. Håndverket de utfører kombinerer tradisjon og innovasjon. I tillegg til surølet, lager de også sider, fruktvin og mjød på gården.
De brygger ikke selv, men kjøper vørter fra lambic-bryggerier som 3 Fonteinen, De Troch, Angerik, Lindemans og Den Herberg, så lagrer de vørteren på forskjellige eikefat. 160 eikefat med størrelse fra 220 til 750 liter brukes for å lage sine unike surøl.
For den unge surølblenderen har lært av noen av de beste. Senne fikk erfaring når han hos 3 Fonteinen fra 2016 til han startet opp sin eget blenderi i 2020. Han lærte kunsten med blending på tradisjonelt vis fra legender som Armand Debelder, Michaël Blancquaert og Werner Van Obberghen. De har vært gode støttespillere for Eylenbosch, etter at han begynte med produksjon av sine egne lambics på familiens historiske gård.
Eylenbosch sikter etter en balanse mellom bitterhet, syre, munnfølelse og aroma i surølet sitt. Han eksperimenterer også med ingredienser som rips, druer og rødbet (!) fra lokale gårder eller lagrer surølet på forskjellige fat som tidligere var brukt til vin- og spritproduksjon.
Han forklarer «Vårt håndverk kommer fra tradisjonen med spontangjæring og fatmodning. Boerenerf velger å samarbeide med lokale produsenter og bønder, slik at ølet er lokalt. På denne måten ønsker vi eksepsjonelle ingredienser og kvalitetsprodukter direkte fra gården til fatet».
Boerenerf og Eylenbosch
Selv om noen surølentusiaster kanskje kjenner igjen Eylenbosch-navnet, er de to bryggeriene bare knyttet i fordums historie. Brouwerij Eylenbosch i Schepdaal, vest for Brussel, ble grunnlagt av Emile Eylenbosch i 1886. Den tidligere nevnte nevøen hans Martinus hadde da overtatt bryggeriet Cammaert, som lå der Boerenerf holder til i dag.
Mens bryggeriet i Sollenberg forble en liten gårdsdrift, ble Schepdaal-bryggeriet utvidet til å bli en av Belgias største produsenter av lambic og geuze på tidlig og midten av 1900-tallet. De Keersmaeker-familien, kanskje mest kjent for Mort Subite, beholdt rettighetene på merkevaren og navnet når bryggeriet ble lagt ned i 1991.
Så når Erik De Keersmaeker startet opp med ølbrygging igjen i 2019, satt han på rettighetene til å bruke Eylenbosch-navnet på bryggeriet.
Senne Eylenbosch måtte tenke nytt og kom opp med Boerenerf, som betyr ‘gårdsbruk’. Men det har også en slags dobbelbetydning, da ‘erf’ er en forkortelse av ordet ‘erfgoed’ som betyr arv. Etiketter og logo er også inspirert av familie- og bryggerihistorien til Sollenberg-gården.
Boerenerf sine surøl blir nå importert av Surhet & Glede og vil bli introdusert på Vinmonopolet iløpet av 2024. Ølet er tilgjengelig på flere gode ølsteder rundt om i landet allerede og vi i Ølportalen har fått smake på tre av de.
Boerenerf
Oude Geuze 2023 – 2
Oude Geuze 7% 0,35l
Farge: Disig, strågul med offwhite skum
Aroma: Lette toner av sitrus, høy, stikkelsbær og kvede med hint av funky toner
Smaker: Lun syrlighet med sitrus, kvede, kjeks og stikkelsbær som minner om en klassisk berliner weisse, men med litt mer alkohol og trøkk. Og noe funky kjellertoner i tillegg. Snill geuze uten å sette tannemaljen i fare eller at halsbrannen skal prege natten. Balansert og usnobbete, som funker som en geuze til nybegynnere, mat eller som en lettere kosedrikk i solen
Ølportalen 8,75/10 Untappd 4,10
Boerenerf
Cuvee Heritage Gueze 2023
Geuze 7% 0,75l
Farge: Tåkete, dyp gyllen med hvitt skum
Aroma: Sitrus, eddik, eplekart, stikkelsbær og lette funky toner mot fuktig kjeller, fuktig tre og hint av svovel
Smaker: Frisk og jovial syrlighet. Godt balansert. De syrlige tonene mot sitrus, eplekart og stikkelsbær er mer fremtredende, med et florlett lag av funky toner som også gir hint mot fuktig høy liggende under. Eddiken er mer gjemt bort i smaken. En jovial geuze som er velbalansert
Ølportalen 9,25/10 Untappd 4,10
Boerenerf
Framboos
Lambic 7% 0,75l
Farge: Uklar, dyp rødlilla med lyst rosa skum
Aroma: Syrlig og fruktig av bringebær, rips, sitron, hvitvinseddik, kefir og litt eik med myke funky toner mot fuktig kjeller.
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken, men de funky tonene er mer stall og jordaktige, enn fuktig kjeller, samt at det er mer vanilje og noe grønne toner som jeg ikke fant i aromaen. Gir en tørr avslutning, men frisk, fruktig og syrlig kropp som absolutt gjør Boerenerf til spennende, nytt bekjentskap
Ølportalen 9/10 Untappd 4,15
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer