Holy Smoke BBQ til Norge

Holy Smoke BBQ til Norge

Barski på Lillestrøm torg har slått seg sammen med svenske Holy Smoke for å gi det norske folk herlig BBQ-opplevelser.

Holy Smoke ble startet av Johan Fritzell og Johan Åkerberg i Skåne rundt 2014. De hadde en forkjærlighet for den amerikanske BBQ-stilen med smokere og gode krydder på langtidsstek mat.
«Det begynte med lengten etter noe man ikke fant i Sverige på den tiden. Røkt kjøtt som hadde ligget i en smoker i mange timer» forteller gutta til Ølportalen.

Etter å ha rigget opp en provisorisk smoker i hagen hjemme, ble det så servert mat fra den både til frokost, lunsj, middag og kveld. «Men det funkade givetvis inte i längden» humrer Åkerberg.

Etter et par år med bulletsmokers, kjøpte de to BBQ-entusiastene hver sin smoker fra Statene og leide et området i Bräcke utenfor Häganäs i nordvestre Skåne for å drive utsalg av røkt kjøtt.
Siden de allerede var der for å passe på smokerne og maten, begynte de like så godt å selge sandwicher med de herlige kjøttretter som kom ut av smokerne, som ble populært allerede fra første dag. «Ja, i alla fall dag två» skyter Fritzell inn. «Og så fortsatte det bare å komme folk. Mer enn vi noensinne hadde forestilt oss» smiler han.

De blide svenskene var på plass i Norge for å overse den første drøye uken etter åpningen av kjøkkenet på Lillestrøm. For folka bak Holy Smoke er dette virkelig viktig og de er hands-on i alle anspekter av matproduksjonen, samt tilbredning og servering.

Det er en tydelig stolthet i hva de har fått til og ønsker selvfølgelig å overføre den stoltheten til sine norske partnere. Og det ferdigrøkte kjøttet importeres rett fra kilden i Skåne, da perfeksjonismen sitter helt ut i fingerspissene til Johan og Johan.

Det er uten tvil at dette er et meget godt konsept, som absolutt har plass på flere steder rundt om i landet, men det betyr selvfølgelig at man tar seg en tur til Barski på Lillestrøm og får seg noen riktig gode måltider og skyller det ned med et par «bärs».

Selskapet bak Barski har tilknytning til det svenske håndverksbryggeriet Brewski og driver i hovedsak med import av håndverksøl, men som en partner i oppkjøpet av Gulating-gruppen, tok Brewski så over Gulating-puben på Lillestrøm, døpt den om til sitt eget Barski og inkorporert Holy Smoke på kjøkkenet for et fantastisk tilbud til øl og BBQ-hungrige nordbaggar.

Ølportalen prøvde noen av rettene på menyen og kan absolutt si at vi vil besøke de igjen (og før denne saken er publisert, så har man allerede vært tilbake…).

Alabama Chicken Thighs
Det er en fin hete på den gode krydderblandingen de har brukt som rub til kyllinglåret og den herlige røyksmaken som kylling får i smokeren, er så absolutt tilstede. Stort og saftig lår som gir både den deilige røyksmaken, men også løftes av rub, den kremete Alabama pink sausen og karri-inspirert pickles med kål og squash. Man får med et luftig, lite kuvertbrød også, men med all den gode maten på bordet, var brødspising langt ned på prioriteringslista.

 

 

 

Smashed Fried Potatoes

Slipp knyttneven ned på en kokt småpotet, fritere poteten, så drysse over krydder, Parmesan og vårløk. Enkelt og veldig godt!

Creamed Corn

De har blandet inn gulerøtter i sin kremete maisblanding, som gir et utslag mot kålstuing, heller enn den søte, rene maissmaken. Litt ulike meninger om hva som passert best av deltagerne rundt bordet, men jeg selv foretrekker ren mais, selv om sideretten var god.

 

Dirty Totopos
Lette og riktig så gode nachoschips. Ikke de tunge, litt oljete glasskårene man vanligvis får til slike nachosretter. Nærmere popadoms, enn vanlige nachoschips og riktig god smak på de. I tillegg er det jo beef chili på, en slags pulled beef, det er feta, cheddar cheese saus, syltet rødløk og noen limebåter for å sette den lille prikken over i’en!
Bra delerett når vennegjengen sitter småfysen rundt et bord og drikker godt øl. Eller du selv er bare litt ekstra sulten, men ikke vil ha en massiv middag.

 

 

Spicy Bacon

Røkt, langtidsstekt svinekjøtt på størrelsen med en barnearm er nok piece de resistance her!
En sursøt glaze fremmer både det søte i svinekjøttet, løfter de røkte tonene, men de syrlige tonene gir fettet med spillerom også.
Her faller kjøttet fra hverandre før det treffer munnhulen. Og siderettene fungerer meget godt til denne retten også.

 

 

 

Caesar salad

Enkelt, rustikt og veldig godt! Her har man bare tatt en stor hjertesalat og delt den i fire, slengt brødkrutonger, bacon, kylling, Parmesanost og dressing over, til en herlig salat som er så god, at den umulig kan være bare sunn.
Store, crispy brødkrutonger, deilig røkt bacon, godt krydret kylling og både hjertesalaten og dressingen er søtere enn den vanlige Romanosalaten og Ceasar-dressingen man får, så istedet for det litt syrlige og beske smaken man ofte kan få i en Caesar-salat, er det en herlig blanding av søtt, salt og umami, med en kremete dressing som binder det hele meget godt sammen.
Det som var spiselig på det brettet, det ble spist opp!
Det beste er at man kan ha denne som en hovedrett, eller en mindre siderett.

Heller stappmett etter dette lille matgildet, så jeg måtte melde pass på den friterte Oreo-kjeksen med vaniljeis, røkte mandler og lønnesirup.Det burde ikke komme som en overraskelse at man dro tilbake noen dager etterpå for å spise mer….

Holy Smoke er meget godt konsept, som ikke bare går velsmurt i Sverige, men de heller like mye sjel i dette her i Norge. Man savner kanskje luktene og røyken der man sitter, men når man først har startet, satt tenna i den første biten, så er det lite annet enn påfyll i glasset som betyr stort.
Stillhet, slafsing og smil ble delt broderlig over bordet, som trolig er en kokk sitt beste kompliment.

Lasse Lukacs har vært kokk i snart 30 år og blandt annet jobbet som pit-boss og konsulent for BBQ-restaurantene Southern 11 i Manchester

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises