Hva er Cold Ipa? En prat med Gahr fra 7 Fjell og Wolfgang fra E.C.Dahls

Hva er Cold Ipa? En prat med Gahr fra 7 Fjell og Wolfgang fra E.C.Dahls

Er Cold IPA bare en annen versjon av IPL, eller er det enda en tvist for å melke IPA-salget? Ølportalen har snakket med bryggmesterne Gahr Smith Gahrsen fra 7 Fjell og Wolfgang Lindell fra E.C. Dahls, samt smakt deres respektive øl

Stilen ble utviklet av bryggermester Kevin Davey på Wayfinder Beer, som passende kalte den Cold IPA. Den definerende egenskapen til en Cold IPA er dens unike bryggeprosess, der lagergjær brukes ved kaldere temperaturer. Denne teknikken skaper en god balanse, og sikrer at ølet forblir en IPA og ikke forvandles til en India Pale Lager (IPL).

For å foredle ølstilens karakterer ytterligere, brukes det også tilleggsprodukter som ris eller mais. Disse tjener et bestemt formål: de bidrar til å gjøre ølets kropp lettere, en lettere maltprofil, noe som gjør den enklere og mer lettdrikkelig. Dette fører til en tørrere ølprofil, oppnådd ved å øke omdannelsen av sukker til alkohol.

Så kan man spørre seg om mais eller ris er et krav for at et øl skal klassifiseres som en Cold IPA, men det er en smakssak for brygger og bryggeri, tenker vi i Ølportalen.

I hovedsak er en Cold IPA en IPA brygget med lagergjær ved kaldere temperaturer. Resultatet er en forfriskende, lettdrikkelig India Pale Ale som beholder stilens distinkte og fremtredende humleegenskaper. Bruken av lagergjær gir en renere aromaprofil, og skiller den fra IPAer brygget med tradisjonell ale-gjær som ofte gir mer esterdrevne aromaer.

Oppsummert, mens prosessen med å brygge med pilsgjær ved kaldere temperaturer er nøkkelen til Cold IPA-stilen, er bruk av tilleggsprodukter som ris og mais valgfritt. Fokuset er først og fremst på resultatet – en smaksrik og humlete IPA med en krisp og drikkbar kvalitet.

Vi hørte med to av de som har brygget Cold IPA av de norske bryggeriene, Gahr på 7 Fjell og Wolfgang på E.C. Dahls om deres tanker rundt ølstilen:

Hva er en Cold IPA for deg?

Gahr: For meg er Cold IPA ganske enkelt en undervariant av den klassiske West Coast IPA-en. Den er tørr, krisp, lys på farge, ren i gjærpreget og humlefokusert, med en markert bitterhet. Og brygget med lagergjær for å holde smaken ren og humlefokusert. Det brukes også gjerne råfrukt (Cold & Lonely inneholder 20 % mais) for å gi ølet et ekstra krispt preg.

Wolfgang: For å være ærlig, for meg er det en annen variant av en «India Pale Lager», den er lik, men brygget med lagergjær ved varmere temperaturer enn vanlig pils, og kaldere enn en vanlig IPA – derav navnet Cold IPA. I tillegg handler en Cold IPA om drikkbarhet. Tenk på å erstatte pilsen på en varm sommerdag med en Cold IPA. Den skal være kald og forfriskende og lettdrikkelig.


Hvorfor ville dere lage en Cold IPA?

Gahr: Rett og slett fordi vi aldri hadde gjort det før. Vi gjorde det som en collab med Basqueland, og hadde lyst til å prøve noe nytt i den anledning.

Wolfgang: Vi har brygget to Cold IPA-er fordi vi ønsket å utforske denne kategorien – en sterk for Vinmonopolet og en versjon for dagligvare. Sistnevnte er vinneren av en hjemmebryggekonkurranse vi sponset sammen med COOP og Brewshop. Det var morsomt å jobbe med det pulserende hjemmebryggersamfunnet, tradisjonelt et arnested for innovasjon.


Hva mener du er forskjellen på India Pale Lager og Cold IPA?

Gahr: For meg er et av de definerende trekkene med skikkelig IPA at alkoholprosenten helst skal være et sted rundt 6-7 % abv. En typisk IPL har gjerne lavere styrke enn dette. Ellers er det selvsagt glidende overganger.

Wolfgang: Jeg kaller det en «varm IPL», eller her i Norge – en varm NIPL…Det er morsomt å se hva de varmere gjæringstemperaturene gjør med ølet. Det er også relatert til Steam Beer (i USA kalt California Common), men det ølet er generelt ikke brygget med så mye humle.

 

Hvilke humler og gjærtyper brukte dere?

Gahr: Magnum som bitterhumle, Eldorado, Idaho 7 og Sabro i whirlpool og som tørrhumle dag 2 og 7. Vi brukte lagergjær. W-34/70 gjæret på 16 °C.

Wolfgang: Vi har brukt Lupomax Citra og Lupomax Mosaic i COOP-versjonen, mens VM-versjonen er 100 % tørrhumlet med Ahhroma-humle fra Glacier Hops Ranch i den amerikanske delstaten Montana (av Yellowstone-berømmelse) – derav navnet.
Vi brukte ren lagergjær, W34/70 i COOP-versjonen, og vår egen lager-stamme med lav Diacetyl i Vinmonopol-versjonen.


Tror du Cold IPA er kommet for å bli, eller er det en forbipasserende trend?

Gahr: Jeg tror definitivt den er kommet for å bli, men den blir neppe en «altoverskyggende» trend som NEIPA-en har vært.

Wolfgang: Jeg tror denne sommeren blir viktig ettersom folk ønsker å utdanne seg til hva Cold IPA er og om hvordan ølet skiller seg fra vanlig IPA og fra pils. Jeg tror ikke det blir en lang trend. Til syvende og sist vil folket bestemme, jo lenger de drikker det, jo lenger vil vi brygge det for dem.

 

7 Fjell
Cold & Lonely
Cold IPA 7% 0,33l kr 59,70

Farge: Didig, lys gul med hvitt skum
Aroma: Mye grønne toner, barnåler, rød grapefrukt, mango, litchi og stenfrukt
Smaker: Veldig humledrevet over en frisk og enkel kropp. Mye rød grapefrukt, pomelo, appelsin, stenfrukt, tropiske toner mot mango, papaya, ananas og litchi, samt et snev av vanilje liggende under

Ølportalen 8/10 Untappd 3,68

 

 

E.C. Dahls
Montana
Cold IPA 6,5% 0,33l kr 54,00

Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette toner av lyst malt, sydhavssfrukter og sitrus
Smaker: Frisk og sødmefull. Her er det klare linjer til pilsneren og myke, elegante humletoner. Ikke mye bitterhet å spore, men godt innslag av sitrus mot appelsin og grapefrukt, høy, kjeks, snev av gress og noe tropiske toner mot ananas og papaya.

Ølportalen 7/10 Untappd 3,44

 

Salikatt x Graff
Blue Graffiti
Cold IPA 7% 0,44l kr 104,90

Farge: Disig, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette og rene toner av tropisk frukt. Fersken, ananas, papaya, litchi med et hint av vanilje i bakgrunnen
Smaker: Rene, friske smaker. Fint tropisk preg, gode bitre toner fra sitrusen, men en krisp og ren kropp.
Enkel maltbase, fint humlepreg og lett kremete

 

Ølportalen 8,5/10 Untappd 3,88

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises