Hva spiser og drikker ølfolket til 17.mai?

Hva spiser og drikker ølfolket til 17.mai?

Vil har snakket med ølfolket i det vide og lange landskapet om hvilke mat- og drikkekombinasjoner de har på nasjonaldagen

 

Sammy Myklebust
Ølblogger på Sammy om øl, gründer av Ølportalen, del av trioen bak Øltanken, skriver for NAbloggerne og er stadig vekk #usentralt

Grillmat – øl

 

Knut Albert Solem
Har sin egen ølblogg Knut Albert’s beer blog, forfatter av flere bøker inkludert Norsk øl- og bryggeriguide og Ølguiden, samt holder hoff på Ringnes Brygghus med Knut Albert om øl-arrangement
 
©Vega Forlag

Røkt laks, fenalår, eggerøre med mye gressløk. Hvit asparges med posjert egg. Jeg tror bestemt det blir en Tiger Tripel fra Nøgne Ø til dette.

 

Aleksander Aaser Gundersen
Ivrig hjemmebrygger som åpnet Oslos første Gulating med sin bror for fem år siden. Driver nå Gulating Oslo Sentrum

Christoffer og Aleksander Aaser Gundersen © Ove Haugland Jakobsen

Sjampis er no-no. Gueze for «bobler». Samme til kake/pavlova, med mulighet for en god stout, porter eller barley wine.

Spiser som regel tapas med mye forskjellig, så der går det som regel i diverse øl – en dobbel ipa med litt maltsødme

 

Sølve Friestad
Utdannet typograf. Jobbet som dette i Jærbladet i 27 år. Jobbet også som film- og musikkanmelder. Sluttet Jærbladet, startet opp websiden scoopet.net som tilbyr musikk, film og ølrelaterte produkter. Startet som butikksjef for Gulating ølutsalg i Stavanger for 5 år siden nå i oktober.
 
Om det er plussgrader, antydning til sol og ikke storm, så er det fort grillings på 17. mai.

Gode koteletter, pølser og gjerne en solid burger gjør underverk. En grønnere salat med en mango habonero-chilisaus til salaten og gjerne noen drypp med Palo Alto sin Fire fighter pepper sauce på kjøttet.

Det vil jo alltid fungere med noe godt juicy ipa fra for eksempel Slakteren eller Monkey Brew, men tar gjerne frem en nydelig mørkere english mild fra Red Fox, kalt Maggies Mild.

Nå har jo også Hognabrygg kommet med en flott mørkere øl som også passer godt til burger og grillmat. Da snakker vi om Tussmørke. Det er også viktig å styre unna kjipere pølse/burgerbrød fra type Indianer og slikt

 

Sigrid Strætkvern
Stemningsskaper i Ringnes og International Beer Capability Manager for Carlsberg Group og forfatter av Øl med kniv og gaffel

Ja si det. Jeg vil nok la frokosten foregå lett, lyst og forsiktig med Lysholmer Radler Lite.

Spekemat, eggerøre og potetsalat på 17.mai er tradisjonsmiddagen jeg er vokst opp med. Da går jeg lett til pils, gjerne Schous, særlig om det er varmt og vi spiser ute.

Ved regn, samme meny inne, frister Dahls pepra saison, den forsterker aromaer i maten – og gir assosiasjoner til et veldrevet gårdsbruk.

Skulle jeg være så barnlig å gå for is til dessert får den følge av bokkøl eller en porter.

Og til kos og tørstedrikk resten av dagen velger jeg Ramp pale ale eller Stonewall Inn IPA, sistnevnte min nye everyday go-to-IPA. Hurra!

 

Lasse Lukacs
Kokk, ølblogger på lassel.blogg.no, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og sensorisk skiftleder for Ølportalens og Vi Menns smakspaneler
©Jarle Nyttingnes

Jeg har vanligvis jobbet 17.mai, men siden restaurantene har pleid å stenge litt tidligere på nasjonaldagen har det stort sett vært en øl med kolleger etterpå. Kvaliteten på ølet har steget betraktelig med årene da både utesteder og kollegaer har fått øynene opp for håndverksøl.

Familien har hatt koldtbord med spekemat og hjemmelaget eggerøre, potetsalat, kabaret og bløtkake. Her blir det saison til maten og til kaka blir det en god bokkøl på bordet når muligheten byr seg. Skal ikke se bort ifra en klunk Solvegg Aquavit i tillegg.

Har jeg unge- og jobbfri på ettermiddagen, så er nok fokuset gode venner og et avslappet sted å nyte noen øl. Da er det meste lagt til rette for mang en god ølopplevelse og maten får da heller bare bli som den blir

 

Gustav Jørgensen
Forfatter av mange bøker inkludert Skummende lidenskap og Verdens klassiske øltyperforedragsholder og videoblogger med Verdens klassiske øltyper

 ©Foto Dag W. Grundseth

17.mai er vanligvis en veldig laaaa….ng dag for meg. Tidlig oppe for å dirigere, marsjere i gata med tubaen, stresse rundt for å treffe familien, og ikke bruke for lang tid på å snakke med alle kjente.

Høydepunktet er om jeg rekker å hølje ned en Aass-pils på Dickens pub i Drammen. Stående med tubaen i den ene armen. Pilsen i den andre

 

Hege Ramseng
Kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen, utdannet øl-kelner, vinner av William Holdens minnepris og et av Heges hjertebarn i jobben, er å få kvinner til å oppdage ølets vidunderlige verden gjennom hennes “damer-og-øl-arrangementer”


Jeg har aldri hatt noen spesielle 17.mai-tradisjoner, men de siste årene har jeg samlet venner til lunsj i hagen, hvis været har vært bra nok. Da dekker jeg på med et utvalg enkle småretter og kaker, slik at gjestene selv kan velge hva de vil ha. Noen gode oster og godt brød må med, kald laks og hjemmelaget remulade, små paier, asparges, samt et par salater.

Jeg er for øvrig en av de raringene som liker rekekabaret!

Når gjestene kommer kan de velge mellom et fruktøl eller en frisk drink med både øl og akevitt («Gammelt eple», med hveteøl, Ringi eplejuice og Gammel Opland).

Jeg er glad i Saison, og synes det passer til mye forskjellig mat. For de som synes det er litt vel heftig med alkohol på formiddagen er det kjekt å ha et par varianter av alkoholfritt øl. En mektig sjokoladekake med mørkt øl i, og en stout til er obligatorisk, og alltid en suksess.

 

Tommy Holen Helland
Ølblogger på Tommy’s ølblogg, eier av Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim og grunnlegger av Ølportalen

Tommy Holen Helland

17.mai for meg er grillmat og øl, der tilbehøret (maten) bestemmer hvilken øl jeg skal ha ved siden av.

Har jeg hamburger eller entrecote kommer en flaske med god brown ale på bordet – enten Klostergården Brown Ale, Nøgne Ø Brown Ale eller Kinn Bryggeri Sjelefred.

Kommer det en ølkylling på grillen vil jeg heller ha en god saison fra Rodebak i Rennebu, Trøndelag eller en god hveteøl/wit fra Hogna Brygg – Enten 1332 Wit, eller Solsprett White IPA.

Ender vi opp med tapas og koldtbord er det kun en type øl som gjelder – saison! Ingen over, ingen ved siden! Og i stedet for å se til Belgia søk etter norskprodusert saison. (et tips er å se til Trøndelag og Rennebu) Ha en strålende feiring!

Skål, og gratulerer med dagen!

 

Andreas Misund Berntsen
Til tross for å nærme seg 40 år representerer Andreas den yngre garde i Ølportalen. Han driver ikke den største, eller mest populære ølbloggen, men allikevel den som én gang var den nyeste – www.spisdrikkreis.no.
Du kan også finne han på Youtube under AS: ØL, og på Instagram som thelordoflambic.

I oppveksten og i studietiden brukte 17. Mai å først være en dag for å gå i tog og senere å se på tog mens man drakk Hansa pils på Finnegan’s Irish Pub. Dagen startet med en koselig frokost på universitetet et sted hvor man kjøpte inn koldtbordklassikerne og skylte det ned med billigste prosecco.

Det har blitt noen år siden det. Til tross for at jeg elsker landet så orker jeg ikke tog, vil heller sove litt lengre og ha en god lunsj, orker ikke alkohol tidlig på dagen, og trenger heller ikke kjipe pølser i brød. Her er min plan for en lite stressende 17. Mai med lite sosial kontakt (og fint vær):

  • Sover til jeg våkner av meg selv katten vekker meg med mjauing. Slipper ut katten og ligger en liten halvtime ekstra i senga og ser på streamen av 17. Mai-toget.
  • Spiser et par skiver hjemmelaget brød og stikker på trening på det lokale studioet.

  • Hjemme igjen, og først nå begynner jeg å ha skikkelig matlyst. Jeg varmer opp min Optigrill Elite og steker marinerte kyllingbryst, lager eggerøre, blandet salat med en kjapp vinaigrette.

  • Vanligvis hadde jeg drukket vann med kullsyre, men i dag blir det Belgisk geuze som alternativ til musserende. Vinmonopolet har haugevis med varianter, men her blir det 3 Fonteinen Oude Geuze Armand & Gaston Vintage 2017. Skal jeg velge norsk blir det Alde sin nydelige sider.

  • Været har nå bedret seg og de neste timene blir brukt på å lese bøker, vanne planter i hagen og soling. Drikke? Vann med bobler.

  • Middag blir laks sous vide, som har stått på 45 grader i 45 minutter med litt sitron og dill i posen. Optigrillet asparges må til, og stappe med en del smør. Til en såpass lett middag vil pils, wit, blonde og en del surt fungere fint. Jeg går for Lindheim – Farmer’s Reserve Avalon – et nydelig plommesurøl med kul Belgisk-aktig funk.
  • Desserten blir et stykke Kraftkar sammen med min nye go-to sherry Ximenez-Spinola Solera 1964. 50g / l restsødme som gjør den søt uten å være klissete. Salt, funky og nøttepreget ost er veldig rett til søt, funky, nøttepreget drikke.

Jeg gleder meg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises