Hvor viktig er glasskvalitet og utforming for øl-opplevelsen?

Hvor viktig er glasskvalitet og utforming for øl-opplevelsen?

Det kommer stadig flere spesialdesignede glass til øl. Vi har testet glass fra tre forskjellige produsenter for å se om vi fant noen nevneverdige forskjeller.

Øl er tradisjon, men også nyskapende med mange variasjoner. Det er noe for enhver smak med mer enn 800 aromaer man kan fange opp i de forskjellige bryggene, om det være seg leskende og lett drikkelig, eller et frodig og komplekst øl.

Noen glass er laget for å fremheve ølets karakter og utfylle dens mange faktorer, om det så være søtlig, bittert eller syrlig, fruktig eller tørt.

Eller er det bare snobberi?

Ølportalens Oslo-ensemble har møttes igjen for å finne ut av dette. Prosjektet var spesialølglass med tilhørende skummende forfriskninger. Praten og meningene satt løst, men det var verre å sette en enestående vinner blant de tre leverandørene.
Derfor gjør vi det så enkelt at du kan selv lese mellom linjene og finne din favoritt…

Deltagende produsenter

Hadelands glassverk har Augustin- serien, hvor de har nylig utvidet med et IPA-glass og et hveteøl-glass.
Alle glassene i serien er utviklet av Hadeland Glassverks sjefsdesigner, Maud Gjeruldsen Bugge, i samarbeid med ølekspert Espen Smith.

hadeland-all_glasses_black

Spiegelau lanserte sitt IPA- glass tilbake i 2013. Dette ble utviklet sammen med blant annet Sam Calagione fra Dogfish Head og Ken Grossman fra Sierra Nevada.
Left Hand Brewing Company fra Colorado og Rogue Ales fra Oregon hjalp til med kreasjonen av stout-glasset.
Bell’s Brewery var støttespilleren da de lagde glasset til hveteøl.

spiegelau-threeglasses

Magnor Glassverk har i forbindelse med sitt 120 års jubileum i år, innledet et samarbeid med formgiveren Sverre Uhnger og laget øl- og akevittserien «Brygg».
Designeren har utviklet serien med glass i samarbeid med Sentralen Restaurant i Oslo og Arcus.
Dette igjen førte til at samarbeidet ble utvidet med ennå mer ekspertise innen øl, nemlig St. Hallvards bryggeri.

magnor-brygg_09

Og så… selve testen

Pils

Spiegelau
Lite med aroma og helt kurant mot svelget.
Ser nesten likt ut som et ordinært halvliterglass, men med tynnere vegger.
Får ikke noe mer ut av dette enn hva man ville fått av et vanlig pub-glass.

siegelau-pilsner

Magnor
Mer aroma og smak fra dette.
Fine toner blir fremhevet og et godt glass å drikke av.
Inne på en klassisk stil med stett, men foten er for tett på kroppen og det blir kronglete å holde i/ rundt, så man holder i glasset.

magnor-brygg_hv_pils_02p

Hadeland
Godt å drikke av, fine aromaer på nesen og fin munnfølelse.
De fleste i panelet liker utseendet, mens andre syns det var litt paraply-drink faktor over det.

augustin_lett-elegant_50230-1

Uttalelsen: «Om man skal lage spesial-glass for øl, så burde man styre unna det mest klassiske pilsner- glasset man får på alle puber»

IPA

Spiegelau
Mindre aroma og smak enn de to andre.
Tynt, rart og virker som et skjørt glass. «Rillene» i bunnen skal være med på å skape mer aroma og smak, men det er ikke merkbart i forhold til de andre glassene.
Det er veldig behagelig å holde pga. rillene.
Estetikken faller ikke i smak hos juryen.

siegelau-ipa

Magnor
Veldig god lukt og smak. Glasset er lett og godt. Akkurat passe, godt å holde. Meget bra aroma fra dette. Fikk best smaksopplevelse fordi lukten kom så godt fram og påvirket totalopplevelsen.
Estetisk det peneste glasset, klassisk fint.
Fint stett, vakkert glass, god aroma og smak.

magnor-brygg_hv_ipa_02p

Hadeland
Glasset er veldig godt å holde pga. tyngden. Det er ganske tykt i bunnen, men tynt i selve glasset. Det fungerer veldig bra. Tiltalende og vakkert. Blir nysgjerrig på både glass og innhold.
Blir litt overtung på siste slurkene, men ligger som en batong i hånden.
Vi liker at det har det tynne glasset i kroppen og samtidig er så tungt pga. mye glass i basen.

augustin-ipa-ronaprod

Uttalelsen: «Det gir større velbehag å drikke av et skikkelig blåst glass med tynt gods i toppen enn et billig IKEA-glass»

Hveteøl

Speigelau
Veldig bra aroma mener mesteparten i panelet. Trekker ned på smaken blant halvparten etter noen slurker.
På grunn av den fremtredende aromaen, faller forventningene når man smaker.
Utseendemessig er panelet mer strekt, fra morsomt og fint, til at det minner om et påskeegg!
56cl, som er veldig bra med tanke på hveteølen kommer i 50cl og trenger et stort skumhode!

siegelau-hvete

Magnor
Tynn aroma og tynn smak.
Pent glass. Minner om «fine» pilsner-glass man hadde på 80-tallet. Trekker ned for stett som er så kort at det virker mer i veien, enn nyttig.
Holder en halvliter, men da får den ikke stort mer skumhode enn en liten tommel.

magnor-brygg_hv_hvete_02p

Hadeland
God aroma og smak, som utfyller hverandre og harmonerer bedre enn i de andre glassene. Et godt glass til hveteøl og andre lette øltyper.
Estetisk vakkert og det som minner mest om et klassisk hveteøl-glass.
53cl, som gir plass til et stort skumhode og hele hveteølet fra flaske.

augustin-weissbeer-ronaprod

Uttalelsen: «For å være ærlig så ville vi valgt et tradisjonelt hveteølglass som er høyt, rett og som øker omkretsen i høyden»

Fyldig/ Porter/ Stout

 

Spiegelau
Tynt både på aroma og smak. En i panelet mener sirkulasjonen som bunnen i glasset skaper når ølet «faller» ned i klokken, skaper en bedre smak, men da er man langt nede i glasset før den effekten kjennes merkbart.
Faller under elske/ hate kategorien utseendemessig – lik IPA- glasset med lik utforming- som var god å holde, men brysom for noen øyne.

siegelau-porter

Magnor
Fin aroma på nesen, god følelse i munnen.
Utfyller ølets kriterier veldig godt.
Igjen en klassisk stil, men mindre enn Augustin- serien og tjener på det.

magnor-brygg_hv_fyldig_02p

Hadeland
Fabelaktig aroma, bygger opp ølet veldig godt. Klokken bringer frem mye aroma, men det blir litt borte når man drikker. Tynnere følelse i munnen, enn hva nesen gir.
Pent glass, litt i klassisk cognac-stil, men det blir litt for stort.

augustin_fyldig_rund_50231-1

Uttalelsen: «Snobb, bli ved din lest… Stort rødvinsglass eller gode cognac-glass med bred åpning gjør også jobben»

OPPSUMMERING

Alle glassene føles tynne og skjøre. Man blir litt redd for å klirre glassene mot hverandre. Selv i møblerte hjem.

Det gir en god følelse og velbehag av å drikke fra et skikkelig håndblåst glass. Forventningene kan være høye, men man nyter med andakt og respekt for håndverket lagt ned i glasset og i ølet.

Aromaen var det som gjorde størst utslag under testen, men også noe på smak mellom de forskjellige glassene. Det kan være nyanser som skiller på nese- og munnfølelse, mens det estetiske har store forskjeller.

Det var store forskjeller på åpningene i glassene. Noe som nok også er med på å forklare en viss forskjell, men når glassene er skapt for disse ølene, burde de også stemme med hva som er – tilsynelatende – best for hver stil.

Testen burde selvsagt vært gjort med standard kjøkkenglass som refferanse, men deler av panelet er rett og slett så snobbete at de nekter å drikke øl av slike glass.

Panelet bestod av:
David Somerto Jacobsen, Brigitte Alnæs, Thomas Skill, Terese Dahlquist, Jarl Alnæs, Per Sandvik og Lasse Lukacs (alle cirka 29 år)

Bilder er hentet fra de respektive produsenter.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises