Intervju med 10-års jubilanten Grünerløkka Brygghus

Intervju med 10-års jubilanten Grünerløkka Brygghus

Grünerløkka Brygghus er en kjent og kjær institusjon i hovedstaden. Nå fyller bryggeriet 10 år og arrangerer mikrobryggfestival til helgen

Ølportalens utsendte møter Bryggmester Pop, aka Kjell Pop som også lyder navnet Kjetil Johnsen, på Vespa & Humla. Kafeen som først var tiltenkt som et slags taproom, har vokst seg til å bli kafe i sin egen rett.
Så på rekke og rad ligger kafeen Vespa & Humla, bryggeriet til Grünerløkka Brygghus, utsalget og lageret i en god, gammeldags industibakgård på Grünerløkka i Oslo.

«Vi greier dette på 20 minutter?» spør han.
Han er energisk og engasjert når han snakker om mulighetene han har fått og tatt. Haldenseren som flytta til hovedstaden i de tidlige dager av 1990-tallet, kom som musiker, men endte opp som entreprenør og bryggmester. Men kanskje aller mest som en altmuligmann.

Han brygger, han flasker, han kjører ut, jobber i utsalget og på pubene, tar det økonomiske i tillegg til det administrerende skjemaveldet og alt annet som er nødvendig i driften av et bryggeri og flere utesteder. «Jeg liker å bevege på meg, være engasjert i alt og vise at jeg faktisk bryr meg som eier og kollega» forteller han med innlevelse.

Musikken holder han selvfølgelig i hevd gjennom det Spellemannsprisvinnende bandet Onkel Tuka.
Og ifølge Wikipedia, er «Kjell Pop» en altmuligmann for bandet også. Banjo, dobro, autoharpe (!), kassegitar og kor er blant oppgavene i bandet bak countryalbumet Hvit Honning og barneplaten Sinnabrus blues. Mer om Sinnabrus siden.

Før Onkel Tuka ga ut sin første plate i 1998, hadde Johnsen jobb med psykisk utviklingshemmede, som kokk, barsjef og selvfølgelig altmuligmann, før entreprenøren tok over det meste av arbeidsdagene. Og han har hverken sluppet kokken eller barsjefen langt unna, med ‘hands on’ innstilling til hva som blir servert på de ulike stedene han er eller var engasjert i.

Grunerløkka Brygghus, Aku-Aku, Vespa & Humla, Parkteateret og Nighthawk Diner har alle fått sitt preg og beholdt kvaliteten gjennom 57-åringens lidenskapelige sjel. Maten på ølfestivalene i bryggerigården serveres heller ikke uten at Johnsen har kokkelert noe av det som tilbys ved grillen. Inspirasjon og energi til tusen, det har han.

«Jeg skal bare….» er et velkjent uttrykk for partnere, venner og kollegaer av folk med et brennede engasjement for jobben sin. Og ventetiden blir alltid lengre enn forespeilet. Han skal bare overse at de på bryggeriet har kontroll på flasketappingen. Også bare sjekke en greie. Og sånn….
Jeg kjenner altfor godt igjen den evige tidsoptimisten etter nesten 30 år i utelivsbransjen selv.
Det er ikke bare Albert Åberg som ‘skal bare’, men Pop kommer iallefall tilbake med et stor smil og en øl. «Fersk IPA. Med masse Citra, Mosaic, Amarillo og Centennial».

Begynnelsen
Han ble kjent med tidligere businesspartner Jan Vardøen mens han jobbet som kjøkkensjef på Mucho Mas på Grünerløkka i Oslo. En jobb han fikk gjennom sitt virke som kokk på Reverihavnen Kro på Hovedøya.

Sammen med Vardøen og den tredje partneren Trond Haug startet de Aku-Aku og puben Grunerløkka Brygghus. Og Kjetil Johnsen har selvfølgelig jobbet på alle stedene, samt Bar Boca som Vardøen eide. Det er ikke til å stikke under en stol at disse tre aktørene har hatt en stor påvirkning på hvordan utelivet, ja kanskje hele Grünerløkka har forandret seg.

Det var derimot på Parkteateret hvor ølinteressen virkelig gikk i høygir. Allerede i 2003 hadde de noe så sjeldent som et godt utvalg av norske håndverksøl i kjøleskapene.
Og selv om bryggeriet har hatt Grünerløkka Ølfestival i bakgården de ti årene de har holdt til der, så hadde ølfestivalen sin spede barndom på Parkteateret så tidlig som i 2007.

Kjetil Johnsen inviterer til mikrobryggfestival

Kjetil Johnsen inviterer til mikrobryggfestival i Københavngata fredag 18. og lørdag 19. august.

I 2010 kom puben Grünerløkka Brygghus til verden og igjen var det fokus på norsk håndverksøl. Nøgne Ø og Haandbryggeriet hadde vært favoritter i mange år allerede og Nøgne lagde sågar en øl kalt Kjell Pop Single Hop for Grünerløkka Brygghus, en øl de gav ut senere selv.

Etter noen magre år pga renovasjon av gata utenfor døra til puben, påfulgt av pandemien, går puben i pluss igjen, med et godt utvalg håndverksøl og rustikk pubmat som fish ‘n chips, burgere og fried chicken.
Brunshen på lørdager og søndager har også blitt et populært tilskudd til matmenyen.

Ti års jubileum
Så var det slik for ti år siden, at de tre gründerne hadde litt penger fra overskuddet til Aku-Aku og fikk kontrakt på bryggerigården med den lille kafeen som front på bygningen. Her skulle bryggeriet ligge. Navnet sa seg allerede selv.

I en tid hvor det var mye hjelp og støtte å få fra de etablerte bryggeriene, sanket han inspirasjon fra Nøgne og Haandbryggeriet, som begge var veldig imøtekommende både med infomasjon, opplæring og støtte.
Andreas Hegermann Riis, som kom fra Haandbryggeriet i Drammen, var første brygger på 1000-liters bryggverket de hadde kjøpt fra Mike Murphy. Jepp, den Mike Murphy. Han var også med og hjalp til med bryggverket og oppstarten av bryggeriet.
«Bryggverket hadde stått i et hjørne hos Lervig i lang tid. Det sier vel litt om størrelsesforskjellen på Lervig og oss. Allerede da» ler Johnsen.
Så med en utstrakt hånd fra Lervig, Nøgne og Haandbryggeriet var grunnlaget sterkt allerede fra starten.

Den aller første ølen de brygget var en ESB. Klassiske ølstiler er hva de slo seg opp og frem med og det er fortsatt de man selger mest av, med pilsner og IPA som de mest populære stilene. «Folk kjenner merkevaren og forventer ikke at vi kaster oss på alle trender» sier Pop og fortsetter med å snakke om at det er de klassiske stilene som er fundamentet og hva folk flest drikker. Selv om ikke alle brygger disse stilene, er det med stolthet at han kan presentere de ølstilene i utsalgene. «Det handler jo egentlig bare om man har brygget det bra».

Med åtte gjæringstanker på 2000 og 4000 liter, har de en kapasitet på rundt 250.000, men brygger drøyt halvparten av den kapasiteten årlig. I tillegg blir det endel liter Sinnabrus gjennom anlegget. For tiårsjubileet har de, sammen med Inga Greve, tidligere brygger hos GB som nå er hos Graff i Tromsø, brygget en øl med kveik som skal ha like mange alkoholprosent som år bryggeriet har holdt til.

Det blir ikke ferdig til festivalen som holdes i bakgården førstkommende helg (18. og 19. august), når bryggeriet fylles med kjente bryggerier fra inn- og utland, bryggerigården fylles av bord og benker, samt at grillen fyres igang på det som er kjent som ‘Oslos koseligste ølfestival’.

Grünerløkka Brygghus Pors Pale Ale

Veien fremover
Men hva med fremtiden, da Kjetil? Hva ønsker du for bryggeriet i de neste ti årene?
Han tenker seg litt om. «Puben og bryggeriet går i pluss. Magnus (Lindal, den nye bryggeren) har kommet godt i gang og alt er egentlig inne i en god flyt» forteller han før han tenker litt mer.
De har fått salgsbevilling i bakgården, så de kan ha arrangementer der og stille med full pakke; mat, drikke og underholdning. Pop ler «Tre av oss fra Onkel Tuka spilte noen låter i en bursdag her i bakgården forleden. Det er noe spesielt når du har laget drikken, maten og står for showet også».

Så det er det største ønsket, at det blir mer aktivitet i bakgården. Det være seg konserter, feiringer eller hva det måtte være.
For bryggeriet trenger ikke bli mye større. «Vi ønsker ikke å vokse veldig, men heller utnytte kapasiteten bedre» resonerer han.

Etter at Vardøen og Haug solgte seg ut sitter Johnsen på 100% av eierskapet i puben og 83% av bryggeriet. På spørsmål om han noengang sitter stille, ler vi begge før han forteller det alle som kjenner han vet så altfor godt, han jobber mye, engasjerer seg i prosjektene og har pasjon for alt som har med puben, kafeen og bryggeriet å gjøre.

Han tar et lite innpust og spør retorisk om han kunne tenke seg en samarbeidspartner igjen.
«Kjenner du noen som har endel penger, kan jobbe 60-80 timer i uka og betale egen lønn?» spør han humrende, men det ligger noe seriøsitet i spørsmålet også.

«Men du spurte om fremtiden. Planen er å bli munk, brygge kun ett øl, spille litt mandolin og dyrke urter på fritiden» sier han uten å foretrekke en mine på ansiktet, mens han tar den siste slurken av kaffekoppen.

Sånn cirka to timer etter at han spurte om vi greide å bli ferdige på 20 minutter…

 

Grünerløkka Brygghus kan igjen invitere til Grünerløkka Mikrobryggfestival kommende helg (18. og 19. august) i bryggerigården i Københavngata i Oslo fra 14 til 22 begge dager.
Graff, MonkeyBrew, Kinn, BRouweril Brabandere, Haandbryggeriet, Bådin, Nøgne Ø, Birrificio Italiano, Solhøi sider, 7 Fjell, Sundbytunet, Røros, Fjordfolk og Mjøderiet stiller med sine leskende dråper

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises