Intervju med Jon Anders Klausen – Mannen bak Norsk Bryggerihistorie

Intervju med Jon Anders Klausen – Mannen bak Norsk Bryggerihistorie

Vi tok oss tid til å ta en prat med Jon Anders Klausen, ølbloggeren og forfatteren som har sluppet boka Norsk Bryggerihistorie (del 2), noen spørsmål om forhistorien til bokserien

Jon Anders Klausen har blitt en uventet kurator av norsk bryggerihistorie.
Det hele begynte i 2016 som bloggen ‘Beer by Norway‘ – et ambisiøst webdokumentarprosjekt som skulle utforske de nye norske mikrobryggerienes verden. Men som så ofte skjer, tok virkeligheten en annen vending enn planlagt, og tiden strakk ikke til.

Det som kunne vært enden på visa, ble imidlertid begynnelsen på noe større og annerledes. Jon Anders vendte seg mot historiebøkene, eller snarere mot de gapende hullene i dem. Mens de store bryggeriene hadde sine jubileumsbøker og solide dokumentasjoner, var det en skrikende mangel på informasjon om de små, men likevel viktige, bryggeriene som en gang preget det norske landskapet.

Øl- og historieentusiasten gikk inn i en verden av arkiver, gamle aviser og intervjuer med lokale historieentusiaster. Han gravde opp historier om bryggerier som hadde blitt glemt av tiden, men som hadde satt sitt preg på lokalsamfunnene de en gang var en del av. Hvert bryggeri hadde sin egen unike historie å fortelle, fra den blytunge atmosfæren i industrielle byer til de frodige, landlige omgivelsene hvor små gårdsbryggerier en gang florerte.

Han har vært interessert i øl godt over halve livet, men mest det siste tiåret. Klausen utdyper «Min ølinteresse startet nok for alvor da han var ferdig med studiene i 2010, og smaken gikk bort fra bare det å bare drikke pils. På godt og vondt var det appen Untappd som nok også bidro til at han begynte å smake mye nye forskjellige stiler, og søkte ut nye bryggerier, særlig de nye norske som dukket opp på den tiden». Han forteller at selv om det var mye mer utprøving av stiler i denne perioden, har han nå ‘tatt runden’ og har sirklet tilbake på mer pils og lagerøl igjen, men nyter gjerne en pale ale eller stout innimellom.

Rundt 2015 så var det mange norske mikrobryggerier som hadde dukket opp, men som han ikke visste så mye om. Etter et besøk hos Little Brother Brewery i Oslo, som lå noen steinkast unna leiligheten han bodde i på den tiden, fikk han idéen om å lage en webserie om mikrobryggeriene. «Det ble kun bare to episoder dessverre; om LBB og Eiker Ølfabrikk. På den tiden hadde jeg akkurat fått mitt første barn, så det å reise rundt, filme og gjøre intervjuer ble vanskelig å få til å gå opp i timeplanen med alt annet».

Skiftet fokus fra ny til gammel historie
Klausen hadde lenge gått og lekt med tanken om å skrive en artikkel om Agder Bryggeri, som på tidlig 1900-tallet lå i Bossvika utenfor Risør, hans hjemby. Da den var ferdig gav det mersmak. «Utenom de store kjente bryggeriene, var det lite informasjon å finne om de mange små. Var man heldig kunne man finne en artikkel i lokale historiebøker her og der» forteller Jon Anders.

Etter at han bestemte meg å legge ned webserien Beer by Norway, fortsatte han med å grave i arkivene etter info om de mindre bryggeriene.
«Det var mye lettere da jeg ikke var avhengig av noen andre, kun meg selv» smiler han og fortsetter «Og når han innimellom klarer å finne informasjon om noen som ikke har sett dagens lys i noen sammenheng på over hundre år, så er det ekstra gøy å kunne dele dette med andre interesserte» forteller han entusiastisk.

I løpet av årene har han blitt god til å hente frem informasjon fra Nasjonalbibliotekets database over bøker og aviser. Han sier tålmodighet og greit med tid er gode stikkord for forskningen bak histroiene han gjenforteller. «Det er ikke alltid lett å finne info fra aviser som nærmer seg 200 år i alder, men jeg kan noen triks nå» humrer han. Han er også takknemlig for at slike databaser finnes og er til almenn bruk. «Vi er heldige som har en slik tjeneste fritt tilgjengelig. Hadde jeg måttet låne bøker og leitet i mikrofilm-arkiv kunne jeg ikke holdt på med dette» forteller han ærlig.

I tillegg er det en veldig tilfredstillelse at historiene i bøkene som møysommelig er løftet ut fra den enorme databasen, nå også er tilbake der, i sin nye og fulle prakt. «Bøkene er registrert og digitalisert hos Nasjonalbiblioteket, og vil leve videre der for alltid». Han mener at det evige liv i NBs database, ikke vært like sikkert om historiene kun hadde blitt lagt ut på nettet.

For Klausen var det viktig å lage fysiske bøker av arbeidet sitt, da han selv liker å lese historie i bokformat, spesielt om det er bilder inkludert. «Hvem liker ikke bøker?! I en tid hvor ‘alt’ er digitalt, så ser man at gamle medier kommer tilbake. Folk vil ha fysiske formater, så jeg gjør mitt for bøkene. Det gjør seg ekstra godt på papir, fremfor en skjerm» forteller han begeistret. Han tar en liten pause før han smiler og sier «I tillegg så er det stas å se bøkene i bokhylla, da».

Det som startet som en ufullført dokumentar om nåtiden, ble til et lidenskapelig prosjekt om fortiden. Jon Anders Klausen er ikke bare en historieforteller, men også en bevarende kraft for en viktig del av norsk kulturarv. Hans arbeid med «Norsk Bryggerihistorie» løfter frem stemmene i bryggerienes fortid, og som bringer en kanskje glemt del av Norges historie tilbake til livet.

Du finner muligheten til å kjøpe bøkene gjennom Beer by Norway sin nettbutikk

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises