Intervju med Øyvind Tveit fra Rygr Brygghus
Øyvind Tveit, bryggmesteren på Rygr Brygghus, tok seg tid midt i julestria for å ta en prat om Valhall barley wine- prosjektet deres.
Valhall Barley wine-serien til Rygr Brygghus har sett seks versjoner med forskjellige tilsetninger eller fatlagring før bryggeriet slapp en ‘ren’ barley wine. Til jul kom det to nye versjoner av Valhall Barley Wine på markedet, en med Lakrisrot og passende nok, en med julekrydder.
«Dette er en ølstil jeg personlig er veldig glad i og har brygget mye av» smiler han og bekrefter at det også er en stil som har blitt veldig populær hos ølentusiastene.
Bryggmesteren har utsikt fra bryggeriet over åkrene med bygg tilhørenes Jærmalt og det er naturlig og spennende for dem å bruke så lokale ressurser.
«Når Jærmalt startet opp var det en selvfølge at vi skulle lage barleywine på 100% jærsk korn» utbryter Tveit.
«Når det i tillegg blir maltet 200 meter fra bryggeriet, så vi har den unike sjansen til å bruke dagsfers byggmalt i vår barleywine, som igjen gjenspeiler seg i produktet».
Bryggmesteren er ikke i tvil om kvaliteten på både øl og ingrediensene. «Dette er ikke vanlig byggmalt, men byggmalt av ekstremt høy kvalitet» mener han selv. Og for en med masse erfaring som gjøkebrygger på flere norske håndverksbryggerier, samt for Ringnes, vet han forskjell på hva god og dårlig kvalitet er.
Det er ikke bare ingrediensene han syns er spennende og bærer høy kvalitet, men også fatlagringen. «Tønner og barleywine er super spennede. Vi velger tønner etter hvordan produktet smaker, restsukker og smaker vi ønsker å komplimentere ølet med og bruker MYE tid på å finne riktige tønner» sier bryggmesteren.
Brystet skyter litt ut og øynene glisner når han utdyper mer: «Vi har alt fra Pedro Ximénez, Sauvignon blanc, Pinot noir, Jack Daniels, Makers mark og Jamaican black rum eiketønner tilgjengelig, bare for å nevne noen. Jeg har leverandører i Frankrike, Spania, Italia og USA som ringer meg før det skal tappes produkter fra deres tønner!!!» forteller han entusiastisk.
«Det viktigste er at vi får tønnene raskest mulig inn til oss, og har som regel tønnene klare til fylling av barleywine max 6 dager etter at fatene ble tappet for sprit/vin/sherry».
Alle Valhall Barley wine som blir fatlagret, blir testet en gang i måneden for å sjekke utviklingen og balansen i lagringsprosessen, slik at de bestemmer når ølet er tappeklart.
Så hvorfor lagde de en ‘ren’ barley wine, om det er så mye spennende tønner å oppdrive?
Tveit smiler. «Vi er veldig glade i ølet uten fatlagring, men det blir mindre komplekst og litt mindre rundt i kantene når det er ferdig. Derfor lagret vi 2000 liter på lav temperatur i et år for å se hvordan den utviklet seg. Vi var så fornøyde med kompleksitet at vi lanserte denne som en plain versjon».
Det er lett å forstå hans lidenskaplige forhold til øl og mat, noe som startet allerede som 13-åring (!!!) på Vaaland ølutsalg. Det var kanskje ikke i bryggeribransjen han trodde han skulle ende opp i, etter utdannelse som både industrimekaniker og innenfor markedsføring og design, men det sensoriske har alltid tiltrukket han.
Og han er ikke vanskelig å be, når vi spør om hvilke av Valhall-versjonene er favotittene hans «Min personlige favoritt er Chaga/bjørkesevje-versjonen og så Pedro Ximénez-versjonen, men jeg er også veldig glad i den rene versjonen uten tønnelagring» svarer han kjapt og legger til «Chaga/bjørkesevje versjonen er det gøyeste og mest tidskrevende brygget vi har laget. Hadde vi regnet timene brukt på dette ølet så hadde utsalgsprisen vært altfor høy. Men å skape slike øl er ekstremt lærerikt og gøy».
Suksessen skaper interesse for bryggeriet ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. «Spesielt når vi vinner priser, så blir det etterspørsel fra andre land. Og ikke bare om Valhall, men også mot Berserk-ølene. Så jeg ser at Berserk-prosjektet kommer til å bli større og større, så vi har allerede en plan for lagring av ølene våre på enda flere eiketønner» kan han vifte med.
Det kommer også flere versjoner av barleywine fra Rygr Brygghus, men det blir hovedsaklig fra ulike tønner og ulike tilsetninger fra norsk natur. «Vi kommer med en ny chaga/bjørkesevje versjon, som vi har samlet inn 3000 liter bjørkesevje til og er godt på vei med å samle chaga. I tillegg kommer det en Valhall med rognebærskudd og mange fler med kun naturlige råvarer som er vår måte å lage øl på» konkluderer jærbuen.
Med fokus på kvalitet, lokale og naturlige råvarer og innovasjon, er det noen spennende prosjekter vi kan glede oss til i 2025?
«Vi har et prosjekt med Jærmalt for å lage en ‘lambic’ basert på 100% jærmalt med bakteriekultur fra området hvor kornet dyrkes og som har fermentert på ferske Sauvignon blanc tønner i to og et halv år nå. Dette prosjektet ble egentlig startet for 5 år siden, men det er ikke helt klart for å bli lansert ennå. Dette er noe jeg ser veldig fram til, for produktet til nå er veldig unikt med et helt spesielt særpreg. Spesielt gøy når 100% av ingrediensene kommer innenfor et område på 150 mål» avslutter den blide bryggerimesteren.
Disse Valhall Barley winene er tilgjengelig på Vinmonopolet (noen i begrenset opplag):
Rygr Brygghus
Valhall Barley Wine
Barley Wine 14% 0,33l kr 128,70
Farge: Klar, dyp mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Sødmefull maltbase med karamell, vanilje, røde bær, brød, tørket frukt og hint av floralt mot eucalyptus
Smaker: Fløyelsmyk maltbase som sammen med alkoholen gir deg et ømt og varmt kyss. Kandissukker, fløtekaramell, sjokolade, vanilje, brød, sitrus, dessertkaffe, rosiner, fiken og svisker med røde bær i bakkant. Det florale hintet mot eucalyptus ligger florlett i munnhulen når alkoholen fordunster og avsluttes med lett bitterhet mot appelsinmarmelade i ettersmaken.
Rygr Brygghus
Valhall Julekrydder
Barley Wine 14% 0,33l kr 127,90
Farge: Klar, mørk mahogany med beige skum
Aroma: Søtlig maltbase med kanel, nellik, mørk sjokolade, fløtekaramell og vanilje. Ørlite hint mot røyket spekepølse
Smaker: Sødmefull maltbase som gir mye karamell og vanilje, med fremstredende julekrydder spedd i og igjen et ørlite hint mot røkt spekepølse/viltpølse.
Rygr Brygghus
Valhall Barley Wine Pedro Ximenez Sherry
Barley Wine 14% 0,33l kr 242,70
Farge: Klar, dyp mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Vinøse toner mot melasse, mørk sirup, tørket frukt, sherry og nykvernet kaffe
Smaker: Sødmefull maltbase med masse karamelltoner, tørket frukt som rosin, fiken og svisker, samt et godt vinøst slør.
Det er sjokolade, dessertkaffe, vanilje, eik og noen fruktige bærtoner liggende under.
Rygr Brygghus
Valhall Chaga & Bjørkesevje Barley Wine Jamaica Black Rum Barrel
Barley Wine 12,5% 0,33l kr 247,30
Farge: Klar, mørk mahogany med beige skum
Aroma: Klare toner mot rom, melasse, vanilje, sjokolade, karamell og hint av kokos.
Smaker: Igjen er det romsmakene som bærer frem den røstede maltbasen. Det er tørket frukt, noe bæraktig og sjokolade i bakgrunnen, men det er også milde toner av bjørkesevjen i avslutningen. Ganske søt barley wine.
Rygr Brygghus
Valhall Barley Wine Jamaica Black Rum ed. 2022
Barley Wine 12% 0,33l kr 177,40
Farge: Klar, dyp mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Rom, melasse, vanilje, karamell og eikefat preger aromaen.
Smaker: Sødmefull, røstet maltbase som gir masse karamell, tørket frukt, dessertsjokolade og kaffe, men også et vinøst preg mot portvin. Over alt dette ligger det preg av mørk rom med sine vanilje-, melasse- og eikefattoner.
Rygr Brygghus
Valhall Barley Wine Solbær
Barley Wine 12% 0,33l kr
Farge: Klar, mørk mahogany med beige skum
Aroma: Røstet malt med karamell, tørket frukt, muscovadosukker, havrekjeks og dessertkaffe, men et lett syrlig preg av solbær liggende drapert over.
Smaker: Solbærsaften kommer mer frem i smaken og komplimenterer maltbasen fint, men er ikke dominerende på noen måte. Hint mot grapefrukt og barnåler er det her også. Igjen en sødmefull, fruktig og fin barley wine.
Rygr
Valhall Lakrisrot
Barley Wine 14% 0,33l kr 126,40
Farge: Klar, mørk mahogany med beige skum
Aroma: Sødmefull maltkropp med mye karamelltoner og hint av lakris
Smaker: Mer maltpreget kropp hvor brød, karamell, sjokolade og tørket frukt kommer frem og lakrisen ligger fint i etterkant.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer