Jopen på norgesbesøk – intervju med Michel Ordeman
Gründerne av Jopen var nylig på norgesbesøk og Ølportalen tok seg en prat med de.
Jopen ble til etter et initiativ til den nederlandske byen Haarlem sitt 750-årsfeiring.
Man hadde funnet to gamle øloppskrifter fra 1407 og 1501, som Stichting Haarlems Biergenootschap (Haarlems ølforening) ville brygge igjen.
Og jubileumsølene ble en suksess. Med suksessen til disse ølene betydde at de ikke kunne gi seg der.
«Opprinnelig var dette planlagt som et ettårig prosjekt, men populariteten til ølet og bryggeriet førte til at vi måtte fortsette» smiler Michel Ordeman, gründer og medeier i Jopen Bier.
Michel og partneren Lydian Zoetman grunnla Jopen i 1994 for å gjenopplive Haarlems bryggeritradisjon og -stolthet. Jopen var da bare et av 25 nederlandske bryggerier. Nå har de nesten 900 bryggerier i landet.
Ølportalens utsendte lurer på hvor bryggerinavnet stammer fra. Ordemann smiler. «Vi lette etter et navn som kunne referere til ølet fra den tiden, og endte opp med «Jopen», som refererer til de gamle fatene brukt i Haarlem, på 112 liter (en halv Barrique-tønne. red), kjent som Jopen».
Deres misjon for bryggeriet var og er å hjelpe alle med å oppdage sin «håndverksøl-side» ved å skape innovative og høykvalitets øl. «Vår filosofi er å overraske folk og tilføre noe nytt til den eksisterende smakspaletten. Vi tror det finnes en øl for alle. Du må bare vite hvor du finner den. For oss skal håndverksøl alltid være spennende, men aldri kjedelig» forklarer Michel og utbroderer «Vi må følge med på skiftet fra mundane smaker som industripils til dristigere smaker, som appellerer til et større, delvis nytt og yngre publikum».
Medgründer og partner Lydian Zoetman legger til at det er fortsatt en jobb de må gjøre. «Vi må jobbe med å overbevise flere som drikker til å drikke håndverksøl» sier hun over glasset med norsk håndverksøl.
Gjøkbrygger
Etter lanseringen av Hoppenbier, fortsatte Michel som kontraktsbrygger og brygget forskjellige steder. Han brukte fasilitetene hos Halve Maan (i nederlandske Hulst, ikke det belgiske bryggeriet i Brugge), trappistbryggeriet LaTrappe og hos Van Steenberge, mens han lette etter en permanent lokasjon i selve Haarlem. I 2005 oppsto muligheten til å forvandle den forlatte Jakobskirken i sentrum av Haarlem til Jopenkerk Haarlem – et eget bryggeri og bryggepub, som de grep med begge hender. «Det tok hele fem år før vi hadde fått alle tillatelser fra byen, men vi greide det til slutt» smiler gründeren fornøyd.
Jopen bruker historiske oppskrifter med en moderne vri. «Jopen-øl er annerledes » sier Michel. «Da vi startet, valgte vi historiske oppskrifter fra Haarlem, brygget i henhold til den daværende bryggerstandarden. De beskrev at man måtte brygge med havre, hvete og bygg. Havre var spesielt innovativt i 1994, så vi bestemte oss for å fortsette med det».
Denne bruken av flere korntyper gir både en historisk og innovativ karakter til Jopen-øl. Men de stoppet ikke der. «Våre øl må også ha sin egen vri. Ikke bare for å være annerledes, men for å skape en smak som er tydelig forskjellig fra det folk allerede har prøvd» legger han til.
Brygger for fremtiden
Etter åpningen av Jopenkerk i Haarlem, dukket det noen år senere opp en kopi i Hoofddorp – en ombygd kirke med catering og et mikrodestilleri, men uten et bryggeri. Denne ble lagt ut for salg noen år senere, og Jopen overtok virksomheten.
«Det var slik vi begynte med destillering» forteller Ordeman og fortsetter «Destillering er faktisk en naturlig forlengelse av bryggeriets arbeid. For å lage whisky (og tradisjonelt sett også gin), så må man først brygge en slags kornsuppe, som i praksis er et uhumlet øl, før det destilleres». Dessverre gikk eieren av bygningen i Hoofddorp konkurs, så de måtte forlate sin andre kirkepub, men Jopen destillerer nå i bryggeriet sitt i Waarderpolder som ble etablert i 2015. Tre av disse unike whiskyene fra Jopen, er tilgjengelig på Vinmonopolet.
Grunnleggerne Lydian og Michel er stolte av Jopens reise, spesielt bryggeriets særegne tilnærming med å bruke historiske oppskrifter med en moderne vri. Men de har også fokus på miljø og bærekraft. Bryggeriet har allerede 200 solcellepaneler som produserer strøm og det er allerede planlagt å innstallere 600 solcellepaneler til. «Vår alkoholfrie IPA er laget med kun strøm fra solcellepanelene! Det er gøy» smiler de entusiastisk.
De har et folkefinansieringsprosjekt på gang med ‘Investeren in Jopen’ (https://www.jopenbier.nl/investeren-in-jopen/) og der er det også fokus på miljøet.
«Inntektene vil bli brukt til vekst og bærekraft i årene som kommer» forteller gründerne stolt. «For eksempel er det planlagt en ny høykvalitets fyllelinje for bokser, samt en modernisering av bryggeribygningen i Waarderpolder for å gjøre den mer bærekraftig» avslutter den nederlandske bryggerimesteren.
Vi har smakt på fire av ølene til Jopen man kan få på polet. Se hele utvalget til Jopen her.
Jopen
Hoppenbier
Stil 6,8% 0,33l kr 74,80
Farge: Disig, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, hvetedeig, høy, appelsinblomst, grønt eple, banan og noe krydderier
Smaker: Mye av det samme går igjne. Enkel sødme fra maltbasen og et fint bittert spill med grapefrukt, appelsin og kvae opp mot kryddertoner. Godt humlet blonde.
En blonde IPA, kanskje?
Lasse L 8,25/10 Untappd 3,45
Jopen
Bio Blond
Blond 6,5% 0,33l kr 74,70
Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, høy, lys sirup og belgisk gjærtoner som leker med banan, vanilje og litt søtlige krydder
Smaker: Lys og god maltbase med karamell, banan, vanilje, lyst brød, florale toner, noe krydder. Fruktig og fin.
Lasse L 8/10 Untappd 3,40
Jopen
Black Hop Sun
Black IPA 6,5% 0,33l kr 84,50
Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Kald kaffe, kakao, ristet brød, mørk sirup og vørter. Vagt hint av sitrus
Smaker: Lett bitterhet fra sitrusskall og snev av kvae. Her er det maltet som fører an og det kjennes litt ut som det er nettopp maltet, med kaffe, mørk sjokolade og godt ristet brød som gir litt av bitterheten.
Skulle gjerne hatt mer sitrus frem
Lasse L 7,25/10 Untappd 3,54
Jopen
Annie are you Oak Aged Heaven Hill BA
Fatlagret barley wine 11% 0,33l kr 116,80
Farge: Klar, dyp mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Søtlig aroma av røstet malt, kaffe, mørk karamell, kastanje, vanilje og eikefat
Smaker: God maltbase uten at den blir for søt eller fatpreget er overveldende. Igjen er det røstet malt som gir mørk karamell, kaffe, mørke bær, mørk sjokolade og lette toner fra bourbonfatene som gir vanilje, kastanje og eik. Kudos for navnet.
Lasse L 9/10 Untappd 3,99
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer