Julerestemiddag med øl
Her er restematen som tar deg langt unna snø og kulde
Det blir vanligvis endel rester igjen av julematen, selv om man forsyner seg både en og to ganger, eller småplukker på maten når den avkjøles på benken eller i kjøleskapet.
Selv om julematen utvilsomt er godt med sine vante følgelsespartnere, kan det innimellom friste med litt andre smaker, hvor man får brukt opp restene fra jule- og romjulsmiddagene.
Våre forslag på hvordan bruke pinnekjøtt, ribbe og kalkun til en helt annerledes restemiddag, tar oss med langt vekk fra den kalde norske vinteren.
Pinnekjøtt korma
Pinnekjøtt korma ble en signaturrett på nå nedlagte Bindaas i Oslo. Kjøkkensjef Harjeet Kumar var med på å starte Der Pepper’n Gror før han ble med på street food konseptet Bindaas.
Han så at den fete, sødmefulle sausen ville fungere godt til det salte lammekjøttet og en ny rett var født.
Ingredienser:
500 g pinnekjøtt uten bein
40 g fersk ingefær, revet
2 hvitløksfedd, revet
2 ts malt spisskummen
2 ts malt koriander
1 ts malt gurkemeie
¼ ts chilipulver
2 ss vegetabilsk olje
30 g smør
2 løk, grovhakket
2,5 dl kyllingkraft
1 dl hveteøl
2 ss mangochutney
100 ml kremfløte eller naturell yoghurt
1-2 ss ristede flakmandler til pynt (valgfritt)
friske korianderblader, til pynt (valgfritt)
Begynn med å varme en tørr stekepanne på middel varme. Tilsett krydderne og stek de i ca 2 minutter. Du vil fort merke at luften blir mer aromatisk når man får frem mer av oljene i krydderne. Hell dette i en morter og mos dette sammen til en krydderpasta.
Tørt av pannen, sett den tilbake på komfyren, så tilsett smør og olje.
Når smøret har smeltet, tilsett løken og stek til den er lett brunet og myk. Bland så inn krydderpastaen og stek under omrøring i 1 minutt til.
Tilsett kraft, øl og chutney i stekepannen og la det småkoke til væsken har redusert til halvparten. Rør innimellom, så det ikke brenner seg fast.
Ha i fløten/yoghurt, så kjør sausen jevn med en stavmikser. Tilsett mer fløte/yoghurt om den blir litt for tykk.
Tilsett pinnekjøttet og la det putre til kjøttet er varmt.
Server med ris.
For en vegetarisk versjon, kan man bruke faste grønnsaker istedet for pinnekjøtt
Ribbe med ølglaze
Det er sjelden det ikke er godt med ribbe på dag to eller tre, men innimellom har man storfamilien på besøk og beregningen ble feil i frykt av å ha for lite. Vi kjenner vel oss alle igjen.
Da er det morsomt å ta en asiatisk eller amerikansk tvist på neste ribbemiddag. Her prøver vi oss med en amerikansk ølglaze og kan serveres som burger/sliders, eller med litt annet tiltygg til.
Ingredienser:
600 g ribbe
120 g brunt sukker (helst demerama)
2 dl øl (pilsner, bokkøl og stout alle fungerer fint)
1/2 ts hvitløkspulver (evt 2 fedd hvitløk, skrelt og knust)
1/2 ts røkt paprika (kan bruke vanlig paprikapulver)
1/2 ts chilipulver
1 ts Dijonsennep
½ ts salt
½ ts malt svart pepper
Varm ribba i ovnen. Mens ribba varmer seg putter du alle ingrediensene i en kjele og varmer opp til sukkeret har smeltet.
Reduser til det blir en glaze.
Pense ribba med ølglazen og sett ribba under grillelementene om du vil ha litt tykkere saus klingende til ribba.
Server med potetsalat med potetrester fra julemiddagen og en fersk salat.
For en vegetarisk versjon, kan man bruke jackfruit i stedet for ribbe.
Ølbresert kalkun taco
Taco er sjelden feil og her har du løsningen på alle kalkunstrimlene som er igjen når skroget er renset.
Den norske taco-versjonen med julelefse, smør, sennep og kalkun funker til frokost og lunsj, men til kvelds trengs litt mer vomfyll.
Man kan også bruke rester av torsken, men varm heller opp fisken for seg selv og bruk heller sausen som en salsa, da fiskebitene vil bare smuldre opp under omrøring.
Ingredienser:
400 g kalkunkjøtt, skinnet fjernet og strimlet
1 ss vegetabilsk olje
1 løk, grovkuttet
2 hvitløksfedd, finkuttet
1/2 ts oregano, tørket
1/2 ts chilli, tørket
1 1/2 dl hakket tomat
1 kanelstang
2 dl øl (bokkøl, porter og stout)
Salt & pepper
Varm en panne til middel varme. Tilsett olje og løk til løken begynner å bli myk, tilsett så hvitløk og stek i et par minutter. Tilsett så oregano, chilli, hakket tomat og kanelstangen. La dette putre et par minutter under omrøring.
Tilsett øl og la den putre i fem minutter.
Ta ut kanelstangen og kjør sausen glatt med en stavmikser.
Reduser under omrøring til det blir en tykk saus, lik salsa, dette tar ca 10-12 minutter.
Ha den strimlede kalkunen i pannen og bland godt til alt er varmt.
Server med tacolefser, kuttet salat, agurk, bønner, rødløk, revet ost og mais. Man kan også lage «dirty rice» for å få mer fyll i en burrito.
For en vegetarisk versjon, kan man bytte kalkunen med vegetarisk pulled pork eller innmaten på en nøttestek.
Stoofvlees eller Carbonade Flamande
En meget enkel og helt nydelig gryterett er en nasjonalrett i Belgia. Et land som ikke akkurat er ukjent for sine øl. Og det er mye av hva som gjør denne retten, er det mørke ølet.
Lite forbredelser, mesteparten av koketiden skjer på komfyren eller i ovnen, så enkel slow food. Kjøtt, løk, øl og smakstilsetninger. Hakk, stek, bland og hell, så la det stå og putre. Skremmende enkelt, utrolig godt. Vi har byttet hrytekjøttet med restekjøtt fra julemiddagen.
Og her er hva du trenger for fire porsjoner:
600 g ‘restekjøtt’
2 store løk
1/2 ss hvetemel
1 ss tomatpure
100 gram mørk sjokolade
2 flasker St. Bernadus Abt.12 (33cl)
1 buljongterning
2 laurbærblad
1 ts timian (tørket)
1 ss dijon sennep
1 ss tyttebærsyltetøy
4 stk pepperkaker
Stek løken til den karamelliseres. Rør inn melet, så tomatpure og la det putre under omrøring i noen minutter. Tilsett kjøttet, resten av ølet og de andre ingrediensene.
La det stå og putre under lokk på lav varme i ca to timer, eventuelt bresere det i ovnen på 175 grader i to timer. Når kjøttet er så mørt at det faller fra hverandre er det ferdig.
Sett beina opp, ta deg en øl og slapp av. Middagen er på vei!
Serveres vanligvis med tykke pommes frites i Belgia, men hjemmelaget potetmos fungerer også godt til denne gryteretten.
Fotokreditering:
Lasse Lukacs
Kevin Jo Hansen/Bindaas
Faisal Naser <a href=»https://www.vecteezy.com/free-photos»>Free Stock photos by Vecteezy</a>
Oleg Gapeenko <a href=»https://www.vecteezy.com/free-photos»>Free Stock photos by Vecteezy</a>
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer