Mike Murphy – en legende i Italia

Mike Murphy – en legende i Italia

”His hoppy beers forever change the horizon of the Italian craft-beer movement,” skrives det om Mike Murphy, Lervigs bryggerimester, i en nylig utkommet bok om øl i Italia.

For en stund siden gjorde Gustav Jørgensen – mannen bak «Skummende lidenskap» – meg oppmerksom på boken ”Italy: Beer Country. The Story of Italian Craft Beer” av Bryan Jansing og Paul Vismara som kom ut tidligere i år. Boken er ytterst interessant sett gjennom norske ølbriller, fordi den forteller forhistorien til en av de viktigste personene i nyere norsk ølhistorie. Det var nemlig i Italia at Mike Murphy – bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri – begynte sin profesjonelle karriere.

”Den norske ølrevolusjonen” skriver jeg om Murphys opphold i den italienske hovedstaden, om statusen han opparbeidet seg etter fem år i støvellandet: ”Hvis Mike hadde blitt, ville han vært den største rockestjernen på den italienske ølscenen,” har Italias største ølblogger uttalt.

God bok: Mike Murphy er en viktig person i fortellingen om øl i Italia. (Foto: Gustav Jørgensen)

God bok: Mike Murphy er en viktig person i fortellingen om øl i Italia. (Foto: Gustav Jørgensen)

Innflytelsesrik

Forfatterne bak ”Italy: Beer Country” skriver om håndverksølrevolusjonen som har pågått i Italia de siste 20 årene, og vier et helt kapittel til Mike Murphy. Under overskriften ”An American Rebel in Rome” fortelles historien om hans betydningsfulle bidrag til den stadig økende interessen for godt øl i Italia: ”Today, he is regarded as one of the most influential brewers of the second wave of Italian brewers.”

På slutten av 1999 forlot Mike Murphy en lovende karriere som landskapsarkitekt i USA til fordel for kjærligheten til en kvinne som drev en bar i Roma, på et tidspuknt hvor ”there isn’t a high hope in hell finding a good, hoppy American Beer. Mike knows the answer lies in making it himself”.

Mike som allerede har vært hjemmebrygger i åtte år, hopper på drømmen om å bli heltidsbrygger. I baren til kjæresten starter han Rome Brewing Company, og brygger øl italienerne aldri har vært i nærheten av å smake. Et av dem var Pioneer Pale Ale, en humlebombe på 6,5 %, et øl som i ettertid har gitt Mike Murphy tilnavnet IPAens far i Italia, men han brygget også et øl kalt Maelstorm Barleywine på 16 %, et øl som selv etter amerikansk standard var ekstremt.

Rett mann til feil tid?

Naturlig nok vakte puben oppsikt blant Romas få ølhunder, og noen av gjestene ble seinere viktige brikker i den italienske ølrevolusjonen. En av dem var hjemmebryggerne Leonardo Di Vincenco. På et tidspunkt brygget han for Mike Murphy, og Di Vincenco startet etter hvert Birra del Borgo som i dag er et av de mest banebrytende og toneangivende bryggeriene i Italia. To av ølene til del Borgo – signaturølene ReAle (APA) og ReAle Extra (IPA) – er begge basert på Mikes ideer. (Mike jobbet sågar som brygger hos del Borgo en periode.).

Mike Murphy er en ambisiøs herremann og han gikk lenge svanger med ideen om å starte et mikrobryggeri i Roma, men tilfeldighetene ville det ikke sånn. Forholdet gikk i stykker, Mike møtte interesserte investorer som til slutt trakk seg og han brygget for andre i påvente av bedre tider. ”Perhaps it is just a little too soon, or maybe he just didn’t find the right people,” skrives det i boken.

En annen historie

Mike Murphy måtte til Hillevåg for å brygge verdens beste øl...

Mike Murphy måtte til Hillevåg for å brygge verdens beste øl…

Mike Murphy satt med lån på et dyrt bryggeri han ikke fikk brygget på. Til slutt la han bryggeriet ut for salg, og Gourmetbryggeriet kjøpte det. Danskene spurte om ikke Mike kunne hjelpe dem i oppstarten, og det var begynnelsen på et nytt kapittel i livet hans. Mike var bryggerimester for Gourmetbryggeriet i fem år, og i løpet av disse årene satte han sitt tydelige fotavtrykk også i Danmark. Han brygget blant annet en porter som i 2006 ble stemt frem som den beste porteren i verden på nettstedet RateBeer, og han var førstemann til å brygge Mikkellers ikoniske øl Beer Geek Breakfat i stor skala.

Men det var ikke gitt at det skulle bli sånn. Hadde tilfeldighetene villet det annerledes, ville Mike Murphy fortsatt vært i Italia. ”It would’ve been a whole different story for my life. I’m sure I would’ve been rockin’ and rollin’ right now,” sier han.“Mike hadde lyktes både i Italia og Danmark, og vi ville at han skulle gjøre det samme her,” fortalte Leif Buch Hansen som har vært involvert i Lervig Aktiebrygger fra oppstarten av, da jeg intervjuet ham i forbindelse med ”Den norske ølrevolusjonen”. Neste permanente stoppested for Mike ble nemlig Stavanger.

Vi skal være glade for at historien ble som den ble. Mike Murphy er nå en av de mest innflytelsesrike bryggerne i Norge.

Lenker:
Hjemmesiden til «Italy: Beer Country. The Story of Italian Craft Beer»,
facebook-siden til Gustav Jørgensens «Skummende lidenskap».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises