#Norgexit for bryggeren på Voss

#Norgexit for bryggeren på Voss

De fleste bryggeri i dette landet er startet av en brygger, men de finnes noen unntak. Et av disse er Voss Bryggeri, som er startet av ølentusiaster som ikke brygger selv. De har derfor hatt en trivelig skotte ansatt, men nå har han fått hjemlengsel.

Mange av dere har møtt ham på ølfestivaler rundt omkring i landet og enda flere har drukket ølet han har brygget. Jeg snakker om denne skjeggete blide skotten Andrew Rahtband, som kan gjøre seg forstått på minst fem forskjellige språk og samtidig være bortimot umulig å forstå på engelsk.

Nå har han fått så solid hjemlengsel at han vil slutte i jobben og flytte hjem til Skottland. Jeg tok en tur til Kyte på Voss og hadde en trivelig prat med ham, daglig leder Jeanette Lilleås og teknisk ansvarlig / potet Dag Jørgensen.

Hvorfor slutter du nå når ting begynner å bli virkelig spennende med både kveik og bokselinje?

– Jeg mener dette er et bra tidspunkt for både meg og bryggeriet. Det blir en ny dynamikk i bryggeriet når bokselinjen er på plass og dermed burde jeg bli minst et par år til om jeg fortsetter inn i den fasen. Det vil ikke være rettferdig mot noen av oss å gjøre dette halvveis.

Hva skal du begynne med nå?

– Først kjøre hjem via Danmark, Nederland og det som hører med på den veien, så skal jeg ha ferie hjemme i Skottland en stund og gjøre litt ”cath up” på livet der. Dermed er det et halvt år til jeg egentlig er på jobbjakt og jeg vurderer en midtlivskrise i mellomtiden (mannen er 29 år, red. anm.). Vi får ta det litt etter hvert.

Hvordan vil du beskrive årene på Voss Bryggeri?

– Det har vært moro, skikkelig moro. Da jeg kom hadde bryggeriet to gjæringstanker og en dør som bokstavelig talt førte ut i intet. Vi har hatt en del utfordringer, både morsomme og ikke så morsomme, og underveis har jeg følt meg som en del av familien.

Her skyter Jeanette inn en kommentar:

– Det har til tilder blitt veldig tett. Jeg har ikke misunt ham å være så nær innpå på alt som skjer, spesielt når vi to andre på toppen av det hele er et par, med hva det medfører.

Hva er det mest spennende du har vært med på på bryggeriet?

– ”Ut på tur” 2015 var en god opplevelse. Brygget ble mer eller mindre til underveis. Vi begynte med en maltbase og gikk så ut i naturen for å finne hva mer vi skulle ha i av vekster, ellers er det egentlig totalen som gjør dette til en god opplevelse.

Hvordan vil du beskrive Voss?

– Et trivelig sted og et sted som ”punches above it’s weight”. Vi har har vi f.eks. Ekstremsportveko og hele året er det et hav av muligheter til å utfolde seg i naturen.

– Samtidig er stedet så lite at alle kjenner alle. Det betyr at det kan ta en liten evighet å gjøre noen små ærend på Vangen, men samtidig er det alltid ”snakk med den eller den” om en ønsker noe gjort eller ønsker å delta i en aktivitet.

Hva er din mening om den norske ølscenen?

– Den er yngre, både som bransje og når det gjelder alderen på de involverte, enn andre steder jeg har vært innom. Jeg har truffet mange hyggelige mennesker. Noen jeg snakker meg nesten ukentlig og andre som jeg stort sett treffer på festivaler.

Tar du nå med deg kveik til Skottland?

– Oh God no!

– Den er alt for uberegnelig å jobbe med. Du tror det er ferdig og så fortsetter det å gjære et par uker. Kveik er morsomt å jobbe med, men jeg kan ikke se at det er noe for Skottland. Det blir litt som da jeg serverte pinnekjøtt til familien.

Hva er dine råd til Voss Bryggeri for fremtiden?

– Jeg håper vi har tatt knekken på en del problemer og ser for meg en spennende tid fremover. Det blir spennende med ny tappelinje og de nye markedene som følger med dette. Sammen med det som nå gjøres med kveik blir det egentlig en ny æra for bryggeriet og jeg er trygg på at de vil klare seg godt uten min innblanding.

Du får vel med deg What’s Brewing før du drar?

– Egentlig har jeg planer om å dra litt før det, men vi får se hva som skjer. Muligens blir jeg lenger og muligens tar jeg turen tilbake for en siste kveld med gjengen.

Har du noen råd til din etterfølger?

– Slapp av, ta ting som det kommer og nyt livet.

– Prøv å lære litt norsk, det hjelper – spesielt på Voss.

Jeanette og Dag svarte følgende på spørsmålet om hvordan de reagerte da Andrew gav dem nyheten om at han ville slutte:

Jeanette:

– Vi ble selvsagt overrasket, men det er forståelig at han vil videre etter to og et halvt år. Han har gjort en veldig bra jobb og tatt bryggeriet et par skritt videre. Vi er takknemlig for den innsatsen og ønsker ham lykke til videre.

Dag:

– Jeg ble litt sjokka, men skjønner det godt. Jeg har vært innom tanken på at det kom til å skje en gang, men det er absolutt ikke noe vi ønsket.

Fremover kommer Dag til å være mer involvert i det daglige arbeidet med selve bryggingen. Dette sikrer både en bedre overføring av kunnskap om brygghusets små detaljer og en større fleksibilitet når ny brygger er på plass, men kjenner jeg Dag rett vil hans fokus bli mer og mer rettet mot bokselinjen når den er på plass. Han er rett og slett mer interessert i mekanikk og plassering av fotoceller enn mesking og telling av gjærceller.

Skulle noen ha et godt innspill på en brygger som de mener passer på Voss, og i Voss Bryggeri, er selvsagt Jeanette og Dag åpen for innspill.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises