
Øl fra 198 land: England – Samuel Smith
Engelsk øl kan vel neppe kalles hverken eksotisk eller sjeldent her til lands. I skrivende stund har Vinmonopolet 199 forskjellige øl fra England, og de fleste av oss har vel vært mer enn en gang på en engelsk pub og drukket lunken og flat Bitter.
Engelsk øl historie er lang og viktig for oss over-gjennomsnittet-interessert-i-øl. Mange av de mest populære ølstilene i dag har røtter i engelsk ølhistorie. Ta for eksempel dagens øl, som er en Pale Ale.
Stilen oppsto tidlig på 1700-tallet i England, da man begynte å bruke kull som varmekilde i malteprosessen. Bruken av kull gjorde at man fikk bedre kontroll over maltingen og begynte å produsere lysere malt. Frem til da ble det maltet over åpen flamme, og resultatet var stort sett mørkt og røstet malt, og dermed ditto øl.
Det nye ølet ble kalt Pale Ale, men siden det lyse maltet ga bedre plass for humle ble det på folkemunne kalt Bitter. Det er også tradisjon for å kalle ølet Bitter i cask, og Pale Ale når det er i flaske.
Dagens øl er fra bryggeriet Samuel Smith’s Brewery, som ble startet i 1758 og antas å være det eldste bryggeriet i Yorkshire. Den første Smith overtok bryggeriet i 1847, og det fikk sitt navn da nevøen hans, Samuel Smith overtok i 1886. Bryggeriet er fremdeles drevet av familien Smith.
Bryggeriet holder til i Tadcaster, et sted vi kan spore ølbrygging mange hundre år tilbake. Tadcaster er kjent blant annet for sitt gode og kalkholdige vann. Samuel Smith er et bryggeri som på mange måter lever i viktoriatiden.
I nærområdet leveres øl med hest og kjerre, gjærstammen har vært i bruk siden rundt 1900 og ølene de brygger er klassiske engelske tradisjonelle øl.
De er også et av de få bryggeriene som bruker «Yorkshire Square» gjæringstanker. (En slags to-etasjers firkantet gjæringstank, laget av walisisk skifer.)
Men Samuel Smith er selvsagt etterhvert mye mer enn et bryggeri. De driver et par hundre puber rundt om i UK, eier store eiendommer og deltar i industriutvikling. Og de er langt fra plettfrie.
På pubene deres er det forbud mot banning, tv, mobiltelefoner og lap-toper. Bortsett fra banningen er det kanskje ikke så dumt.
Driverene er ikke selvstendige «landlords» (som er vanlig), men direkte lønnet av Samuel
Smith, og kan kun servere produkter fra bryggeriet. Det gjelder også chips, som de selvsagt
også produserer.
Puber åpnes og stenges over en lav sko. En pub ble visstnok stengt på dagen, da de ikke
kunne servere den nåværende eieren Humphrey Smith hans favoritt dessert. Det hjalp ikke
at driveren klaget på at de ikke hadde fryser å oppbevare desserten i.
Andre har blitt stengt på dagen fordi en gjest har bannet, eller at mr. Smith rett og slett
hadde en dårlig dag.
Samuel Smith eier som sagt en mengde eiendommer. Mange av dem historiske. Og mange
av dem står tomme og forfaller. Ikke minst en haug historiske pub’er.
Mer om dette kan du lese i denne artikkelen fra The Guardian.
Organic Pale Ale
Pale Ale
5%
Samuel Smith Old Brewery (England)

Utseende:
Dyp brun med rødskjær, klar, flott lys beige skumhode.
Aroma:
Malt, korn, hint av karamell og nøtt, hint av brødskorpe, florlett hint av urter.
Smak:
Forholdsvis fyldig, god og myk munnfølelse, lav + karbonering, medium sødme. Deilige smaker av malt, karamell, nøtt, brødbakst, fruktige hint. Godt balansert og lang avslutning med rolig maltsødme, lette hint av urter og appelsin, lett bitterhet. Deilig klassisk øl.
Passer til:
Engelsk pubmat. Kan gjerne følge norske retter også, som fårikål, sosekjøtt og pinnekjøtt.
Grillmat.
Samuel Smith Organic Pale Ale importeres til Norge av Strag AS, og finnes i 0,55 liters flasker på Vinmonopolets Bestillingsutvalg til kr. 74,90.-







Skriv en kommentar
Skjul kommentarer