Øl med Jesus – en overstadig cabaret om en hellig drikk
På Abelone Kjøkken & Bar i Brugata i Oslo sentrum kommer det en hylles til det skummende drikke i november, og vi har tatt en prat med gutta bak showet.
Det er mandag formiddag og høstkulden nipper på nesetuppen når vi treffer Espen Rognlien og Terje Nordby på Abelone Kjøkken & Bar i Oslo sentrum. Siden det også er arbeidsdag, blir det heller en kopp varmt drikke, enn en duggfrisk halvliter mens vi snakker om øl, musikk, hjemmebrygging, myter og historiske hendelser gjennom de to karene sine liv.
For det var nettopp alle disse elementene rundt den folkelige drikken som ga hjemmebryggeren Espen Rognlien ideen om å lage et kåseri om ølets historie.
Han kontaktet en gammel venn som ikke bare er en dyktig skribent og musiker, men også en som er veldig glad i historie.
«Jeg elsker å gjøre research» utbryter Terje Nordby. Han er nok aller mest kjent for «Mytekalenderen» på NRK P2, hvor han forteller, fortolker og tydeliggjør hvordan mytene opp gjennom historien har trengt seg inn i alle våres liv. Han har også vært bidragsyter til «Hallo i uken», men for undertegnede som var ung på 80-tallet kommer det største smilet mitt frem når han forteller om sin tid som forfatter for seriene med Pelle Parafins Bøljeband, Serum Serum og B-by livet.
Ikke drikkeviser
De to herrene jobbet med kåseriet om øl og fant fort ut at deres musikalske bakgrunn la til rette for at det kunne passe inn med noen sanger. Og slik har det blitt. Hele 10 sanger med ny eller fornorsket tekst utfyller cabareten om øl.
«Det er ikke noen klassiske drikkeviser, akkurat. De sangene hvor vi har skrevet om tekster, er mer enn hyllest til ølet, enn drikkeviser» forteller Nordby.
De to herrene forteller om respekten de har for håndverket bryggere gjør, om Babylon, Børre Werner, Ninkasi, brevet paven sendte til Erkebiskop Sigurd og om teorien om at ølet kom før brødet. De har virkelig gått ølets historie i sømmene for å finne anekdoter, gode historier, sjokkerende opplysninger og myter for å lage sin drøye time lange hyllest til den gjærede kornsaften. «Kan kalle det infotainment» kommenterer Nordby før kompisen overtar.
«Vi har tatt for oss moralismen og pietismen, så snudd på det. Hvordan ville det vært å tatt en øl med Jesus i baren her idag?» spør Rognlien retorisk. «Det har vi tatt stilling til» humrer han videre.
Det er en underliggende humor i det som startet som kåseri og endte som en cabaret med musikalske innslag fra firemannsbandet som stiller på scenen.
Det er ikke noe jålete forestilling med sceneskifter og dekor, men enkelt og jordnært med lyd, lys og plass til å svinge en øl mellom gutta på scenen.
«Det skal være enkelt, da fokus skal være på det som formidles fra scenen» sier frontfiguren. De er begge åpne for å ta dette stykket ut på turnê til alle steder som skulle ønske å ha de på besøk. «Men det må bli neste år» kommenterer manusforfatteren tørt og drar hånden gjennom håret. Det er nok med forestillingene før jul.
Hjemmebrygger
Mens Terje Nordby ikke er hjemmebrygger, er derimot Espen Rognlien bitt av basillen. For fem år siden fikk han et 25-liters bryggesett og fikk raskt fortalt at det er ikke så mye mer jobb med å brygge større brygg, siden de 25 literne ikke alltid ga nok øl å nyte.
Det er usikkert hva de som overtalte han til å oppskalere tenkte på, men at han endte opp med en 150-liters bryggekjele, var nok også litt galskap fra hjemmebryggeren.
Og for å holde den røde tråden, er alle ølene navngitt som en hyllest til Dikemark Sykehus, som han bor like ved, med Kjørekontorets pale ale og Nattevaktens bockøl blant navnene. Sistnevnte er en dobbelbokk sendt til Tyskland for å være med i en hjemmebryggerkonkurranse som kårer europas beste bokkøl.
Vi ønsker lykke til med både konkurransen og spesielt med cabareten «Øl med Jesus» som spilles tre uker på onsdager og torsdager fra 8. november på Abalone Kjøkken & Bar i Oslo.
Billetter finner du her
https://booking.gastroplanner.no/Abelone/t
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer