Øl til Eliteserien 2024

Øl til Eliteserien 2024

til kamp, seier og tap

Øl og fotball hører sammen. Kanskje ikke like naturlig som salt og pepper, men mer som pommes frites og ketchup. Det passer for de fleste, men ikke for alle. Det det ikke er noen tvil om er at øl og fotball knuser langrenn og vodka 107 av 100 ganger, uansett hvor mange bortforklaringer «knikkersadelen» kommer med om «stemningen» i Holmenkollen. Og er en egentlig en by om en ikke har både et lag i øverste divisjon og et anstendig bryggeri?

Eller for å skrive om et sitat fra Frank Zappa «littegrann»:

Det er ikke en skikkelig by med mindre en har et bryggeri og en flyplass.
Det hjelper om en har et fotballag, eller atomvåpen,
men du må i alle fall ha et bryggeri.

For å hjelpe dem som føler seg litt jomfruelige når det gjelder øl, fotball eller kombinasjonen, gir jeg dere her noen anbefalinger. Dette er ment som en lettbent og uhøytidlig innspill om å drikke lokalt øl når det lokale laget spiller kampe og det er selvsagt helt og holdent opp til deg om du følger disse innspillene og det er personlig smak som avgjør om du finner det fornøyelig eller ikke. Om du ikke er enig er kommentarfeltet åpent …

En øl til selve kampen bør være lettdrikkelig og forfriskende. Fokus skal være på kampen og ikke på å dybdeanalysere maltsorter og humlevarianter. Til feiring ønsker en gjerne noe litt sterkere, og i en del tilfeller noe enda sterkere for å drukne et nederlag. Her kan det og passe med et mer komplekst øl, for å få tankene bort fra den j…. kampen.

Er du av de få som er både ølnerd og så ihuga supporter at du drar på bortekamper kan forslagene selvsagt også brukes som hint til hva du bør smake på slike utflukter.

Det bør og nevnes at
når det gjelder å tråkke på tær
har jeg gitt blanke i å prøve å la vær.

 

Bodø/Glimt

Bodø er en by som er så liten at de flytter flyplassen litt lenger bort fra sentrum, kun for å sikre at drosjene skal få lange nok kjørerturer til at de kan leve av dem. Dette hindrer ikke at de er gode på to ting – fotball og øl. Glimt og Bådin er stikkordene her, og i pilsen «Førr Evig» har bryggeriet laget sin hyllest til fotballaget. Den bør passe perfekt til kampen. Så ofte som Glimt vinner for tiden, kan det være greit å feire med noe som ikke er alt for tungt og sterkt, f.eks. deres «Citrus Kaleidoscope» (Hazy IPA). Skulle de derimot tape er det bare å sette seg i en krok og stirre ned i noe mørkt og fatlagret. Hva med en «Tønnelagra Boðvin» (barleywine)?

Brann

Her vil nok mange først tenke på Hansa, men Hansa er ikke bergenseid og er for tiden mest opptatt av å stappe fruktsmak i diverse øl. Dermed blir «det langt mer naturlig» å finne noe fra 7 Fjell. Til selve kampen er «Lidenskap & Lidelse» (lager) en selvfølge. Skulle Brann vinne har du fortjent en «Andhrimnir» (barley wine), og skulle de mot all formodning tape vet du at sorgen forgår deg når glasset toppes opp med «Ulriken» (dobbel IPA).

Fredrikstad

Fredrikstad er omsider tilbake i Eliteserien, mens Nøisom egentlig har vært der lenge. De er bare såpass nøysomme med egenomtalen at ikke alle har fått det med seg. Når de har laget en «Sporty IPA Lite» er det bare å hive innpå til kampen og føle seg sporty(?).  Skulle det bli seier er det bare å ty til et par «Tåkelur» (Hazy IPA) og sette i gang å ule. Med mindre det er LSK som blir banket, for dette har de (antagelig) laget Birdie Num Num» (IPA). Om det viser seg at en ikke er i stand til å spise kirsebær med de stor kan muligens «Bringebær Chili Stout» (stout) være med å lindre sorgen.

Og om de er så lite patriotiske at de kjører på med svensk «Folköl» fortjener de, etter denne skribentens mening, ikke annet enn nedrykk – minst to divisjoner.

HamKam

Hamar hadde en gang i tiden bryggeri, men nå må en til Stange for å finne det nærmeste. Her ligger Røhne Bryggerhus («Stanges første og største mikrobryggeri»).
En «Stange Stasjon» (Pils) bør fungere greit til kampen, og skulle supporterne føle seg høye etter en seier er muligens «Bikkjehøgda» (IPA) et passelig fluidum å feire med? Skulle det bli tap, bleike tryner og behov for comeback, er det liten tvil om at «Kommat» (Pale Ale) er et passende valg.

Haugesund

Byen har faktisk et bryggeri, men når Garasjebryggeriet kun serverer en og annen fredag, og når de har konserter er det ikke noe å satse på til fotballkamper. Dermed må en ut av kommunen og inn i den litt større, og mer folkerike, nabokommunen Karmøy. Her finner du Skudenes Bryggeri. En «Nautisk IPA» bør passe godt til en fotballkamp i sjøfartsbyen Haugesund. Skulle laget ta styringen og finne seierskursen fortjener en å sette seg ned med en «Skipper Stout». Går det nord og ned er det bare å sette kursen i samme himmelretning – til Salamander Bryggeri, i Sveio – og lete frem en «Syndebokk» (bokkøl) eller tre.

KFUM Oslo

Her er det nok Sagene «Kjørepils» uansett om en kjører over eller blir kjørt over, så får heller noen av leserne kjøre over skribentens fordommer.

Kristiansund

Enkelte lurer på hvorfor Kristiansund er i Eliteserien. Det jeg lurer på er om byen virkelig er så liten at den ikke har plass til et bryggeri? Her må en til nabokommunen Averøy, der Crave Cave Brewery holder til. Ute i havgapet bør det passe med en «Havbris på Kaia» (Kölch). Om laget seiler oppover tabellen  kan dette feires med «Atlantic Ocean IPA», men om det skulle være helsvart finnes det trøst i kaffeporteren «Frokost ved Hatten».

Lillestrøm

Det er faktisk Ringnes som er det lokale bryggeriet for stasjonsbyen. Du gjør turen på 13 minutter i en anstendig bil. Dermed blir det «Ringnes Pilsner» (pils) til kampen. Skulle det bli seier, er det rene julekvelden for fuglene og da er klassikeren «Julebokk» (dobbeltbokk) et ypperlig valg. Blir de gule skviset til fruktsaft bør en lide med laget og drikke minst tre «Frydenlund Juicy Pilsner» (fruktig pilsner).

Molde

Moldensere er tregere enn en gjerne får inntrykk av når de er ute i resten av landet. Om dette skyldes at de er gode til å skjule det, eller at de kun sender fra seg de kjappe er ikke godt å si, men nå har omsider byen fått sitt eget bryggeri. Ølpuben Tapp & Kork har nå blitt bryggeripuben Tapp & Kork. De vil ha øl tilknyttet kampene på Røkkeløkka, som «Vi tar Bådin pose og sekk» (Bodø/Glimt), «Dere Rygr ned» (Viking), «222 Fjell er bedre enn 7» (Brann) eller «Mackverk fra nord» (Tromsø), i tillegg til sesongbaserte brygg å feire eller slukke sorgene med.

Odd

I Skien driver de visstnok med en masse industri, men det de ikke bryr seg med er å brygge øl. Dermed må en et stykke ut fra byen og fra Grenland. Turen går tre-kvarters tid nordøstover, til Gvarv, der vi finner et av landets mest spennende bryggerier: Lindheim Ølkompani.
Til kampen blir det «Hagepils» og skulle Odd høste en seier kan en f.eks. feire med «Markens Grøde» (fatlagret Wild Ale). Om det blir for vanskelig å spise kirsebær med de store finnes det trøst i «Sour Cherry» (Wild Ale med lokale kirsebær).

Rosenborg

De som en gang hevdet de var hele Norges fotballag, kjøper nå spillere i six-packs i håp om at en av dem vil fungere og juble over 3. plasser. Samtidig blomstrer byens mat og bryggeriscene, og det er like lett å finne noe godt å drikke som det var for RBK å kjøpe spillere tidlig på 2000-tallet. Til kampen kan det muligens passe med en «Bolt IPA» fra EC Dahls. Når laget fremstår som en gjeng gamle tanter, og taper groft, er det mest logiske å trøste seg med «Tre Gamle Damer» (belgian pale al) fra Austmann. Skulle utviklingen ha gått trøndernes vei, og det blir seier, kan nok en «Darwin» (IPA) fra Monkey Brew passe.

Sandefjord

De har sand, de har fjord og de har Fjordfolk Mikrobryggeri. Ettersom England er forballens hjemland kan det være helt på sin plass å ta en «Jack» (Special Bitter) til kampen. Om det skulle bli seier og amerikanske tilstander kan nok en «Califjordian» (West Coast IPA) passet godt, selv om en er på feil kyst. Om det går på dunken er nok «Ola Dunk» (Pale Ale med granskudd) et naturlig valg, om en da ikke vil gå til Gamle forbedrede Grans Bryggeri og bare drikke «Bare Øl» (Pils).

Sarpsborg 08

Her blir der «Borg Pilsner» (Pils) til kampen og «Borg Pilsner» (Pils) om det blir seier.
Beklager, men så enkelt er utvalget i Sarpsborg/ fra Borg.
Skulle de bli tap er det bare å ta turen til Nøisom i Fredrikstad og drikke noe mer spennende.

Strømsgodset

Når en har to anstendige bryggerier 25 minutters spasertur fra stadion sier det seg selv at her må det plukkes øl fra begge. Dermed er forslaget en «Aass Fatøl» til selve kampen. Ved en overlegne seier vil et par «Bow to No One» (Barley Wine) fra Haanbryggeriet være en selvfølge, men skulle de fremstå som et tegneserielag er det bare å tylle i seg et par-tre «Whats up Dok?» (Pastry Stout) fra samme bryggeri.

Tromsø

Det som en gang var «Verdens nordligste bryggeri» har flyttet ut av byen og sørover. Dermed er de ikke engang Tromsøs nordligste bryggeri. Dette ligger helt nord på Ringvegen og bærer navnet Graff Brygghus. Deres «Gutan våres» (pils) burde det være et naturlig valg til kampen. En seier kan feires med deres glimrende «Dead Cat Double IPA» og skulle det gå sør og ned kan sorgene druknes temmelig raskt med «Henrik I», en Barley Wine på greie 10%.

Viking

Her er det nok lett å tenke at Lervig er det naturlige valget, og det er vanskelig å slå deres «Lucky Jack» (pale ale) som kampøl. Samtidig har Lervig nå blitt så internasjonale at en eventuell feiring med fordel kan skje med noe mer lokalt. Når hjemmekampene spilles i Jåttåvågen skulle dette gjerne vært fra Jåttå Gårdsbryggeri, men ettersom de knapt har et øl på Vinmonopolet må en nok litt lenger opp i bakken –  til Salikatt. Bryggeriet som er oppkalt etter politimesteren som bergenserne kjeppjaget sørover til fiskelandsbyen Stavanger, der han til slutt endte opp som skjellsord. Seier bør feires med bryggeriet nyeste kreasjon, men vær rask for de ryker gjerne ut av polutsalgene raskere enn skummet legger seg på en standardisert nordisk pilsner. Skulle «guttene» tape er det bare å omfavne kulden med en «Summit Cold IPA».

Fulltid

Liker du ikke fotball?
Er ikke ditt lag i Eliteserien?
Ingen grunn til bekymring.
Husk at Zappa mente bryggerier er viktigere enn fotballag.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises