Øl til høstmaten
Øl hører høsten til og øl hører høstmaten til. Jørn Idar gir oss en innføring i hvilket øl en bør vurdere til typiske høstretter.
Det er få ting som er så forlokkende for mennesker med forkjærlighet for gode smaker, som alt det deilige høsten fører med seg av råvarer. Bær, grønnsaker, sopp, vilt og mer til. I tillegg til dette går man også i drikkeveien fra det lette, lyse og forfriskende, til mer komplekse og gjerne mørkere øl. Ølportalen gir deg noen tips til hvilke øl du bør nyte denne høsten, sammen med den deilige maten som denne årstiden byr på.
Øl til fårikål
Fårikålens dag var 28. september i år, der man har fokus på en av de virkelig høstklassikerne i Norge. Denne banalt enkle matretten ble i 1972 kåret til Norges nasjonale matrett, og er en favoritt rundt om i hele landet. Men den er ikke en veldig kompleks matrett, og trenger derfor øl som frisker litt opp uten å overdøve maten. Klassikeren er en norsk pils, med god friskhet og en del bitterhet i avslutning. Et litt mer spennende alternativ er den belgiske blonden, som byr på samme friskheten og bitterheten som en pils, men i tillegg en mer leskende fruktighet og fylde. Om man ønsker noe litt mørkere så kan en bayer være et godt alternativ, både i glasset og i gryta under tilberedningen.
Øl til vilt
Vilt er en vilt stor kategori når det kommer til smaksintensitet, som varier stort. Man deler det dog opp i to hovedkategorier som vi anbefaler drikke til: storvilt og småvilt. Storvilt er dyr som hjort, reinsdyr, elg og rådyr, og varierer i intensitet. Når man snakker om elg er det et magert kjøtt med moderat viltsmak, og er en råvare som må behandles med kunnskap. Til dette passer mange forskjellige tilbehør avhengig av matrett, men mørkere ølstiler som ikke har brent karakter fungerer godt til de fleste elgretter. Vi snakker her om litt søtere ølstiler som den erkenorske bayeren, eller en belgisk brown ale om man har tyngre tilbehør til elgen. Om har de mer smaksintense storviltene som hjort og reinsdyr, trenger man mer smaksintense øl også. Også her kan de belgiske brown alene fungere veldig godt til, de fruktige tonene i ølet bringer frem enda mer viltsmakt i kjøttet. Ellers kan en mer søtlig porter eller stout fungere godt, om spesielt fremhever smaken om tilberedningsmåten er steking, grilling eller i gryter. I kategorien småvilt finner man både flyvende dyr som rype og tiur, men også hare. Også her finner man en stor variasjon i smak, men småvilt er mer smaksrik enn storvilt. Også her vil de mørkere ølstilene passe godt til, gjerne de med litt mer restsødme. Ryper og tiur passer godt med de litt tyngre stouter av engelsk stil, eller doppelbock som begge er meget fruktige. Går man for hare er det en klassisk kombinasjon med mørk belgisk klosterøl, noe man ofte får servert om man tar turen til Belgia.
Øl til sopp
Sopp er nok en av artikkelforfatterens favorittråvarer, denne litt rare matvaren som varierer i alt fra vanvittig smaksrik til vanvittig giftig. Men de fleste ville sopper man kan høste her til lands er smaksrike, og det er oftest tilberedningsmetoden som avgjør hvilken øl man bør ha til. Om man tilbereder soppen med en del fett slik som fløte eller smør, vil en mørkere belgier gå godt med. Den litt søtere belgiske dobbel har en god fylde og sødme i avslutning som komplimenterer fettet godt, samt aromaer og smaker fra gjæren som komplimenterer de jordlige tonene fra soppen. Er det veldig smaksrik tilberedning kan til og med en porter eller stout passe til, så lenge de ikke har for mye bitterhet. Om det er en mer naturlig bruk uten mange andre ingredienser kan en bockøl passe godt i glasset, der sødmen og maltkompleksiteten går hånd i hånd med soppens lette søthet. Ønsker man noe litt lysere kan saison være et overraskende godt valg til, som stilmessig har klare kryddertoner og høy friskhet til.
Lisens for foto: CC BY-NC-ND 2.0
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer