Øl til julemat med David Johannesen fra Disko Brewing
Det har blitt en slags tradisjon her i Ølportalen at vi tar på oss ansvaret for å guide deg til å gjøre riktige ølvalg til julematen. Ølfolk med stor interesse og kunnskap om øl har delt raust av sine tips, og sånn gjør vi det i år også. Denne gangen går vi rett til kilden, og har spurt et knippe ølbryggere hva de helst vil drikke til julematen. Tvisten er at de ikke kan velge sine egne øl..
Først ute er David Johannesen, primus motor og sjefbrygger hos Disko Brewing i Lier, utenfor Drammen.
«Jeg er jo kokk egentlig, så mat er noe jeg har aldeles kjært i mitt liv, og jeg elsker lutefisk. Tro det eller ei, en enkel kar fra Drammen som meg.
Min oppskrift på Lutefisk er litt annerledes enn det man forventer men jeg deler den med dere.
Alle vet at tilbehøret er det som gjør retten til en total opplevelse. Så vi begynner med tilbehøret.
Det skal være ertemos, poteter, sennepsaus og bacon i tillegg.
Potetene MÅ jo ikke alltids bare være kjedelig kokte poteter, så jeg pleier å ovnsbake de, gjerne i litt rustikke strimler a 1 cm bredde og 8-10 cm lange, eller så lange du klarer å få de. Disse kan du gjerne frityrsteke et par runder og hvis du har tilgang på sånt fancy utstyr.
Ertemosen er som regel ganske kjedelig, men jeg pleier å saltkoke ertene, før jeg heller av kokevannet, tar oppi en liten skvett med fløte og stavmikser det nesten glatt før jeg har oppi romtemperert smør og masse pepper.
Baconet kan gjerne være ternet, det crisper man enkelt opp i stekepanna til det er sprøtt og salt. Noe av fettet kan du montere i ertemosen gjerne.
Sennepssausen, der gjør jeg en enkel twist også. Der tar jeg 1 helt egg, 1 ss sennep og pisker det enkelt sammen, før jeg monterer i ca 250g smeltet smør, og lager en enkel smørsaus, deretter har jeg i litt friske urter fra vinduskarmen, gjerne litt gressløk, kjørvel og estragon. Har du litt estragoneddik oppi og sammen med en dråpe tabasco så blir jo det en Béarnaise på godt norsk(fransk).
Lutefisken er jo stjerna midt på tallerken. Og hva er den beste lutefisken laget på? Jo det er norsk storfe, entrecote. KJØTTstykket tar du enkelt og bruner av i panna med rikelig av salt og pepper på, før du ettersteker den med litt smør, timian og et knust hvitløksfedd i panna. Gi den gjerne litt ekstra hviletid, så all den deilige kjøttsaften får samlet seg. Jeg foretrekker min entrecote ved ca 55-56c kjernetemperatur, men her må du bare bestemme selv, det er tross alt din egen lutefiskmiddag det er snakk om.
Dette danderes enkelt på tallerken, en kladd med ertemos, noen «frityrkokte» poteter(les: pommesfrites), bacon og «lutefisk» med rikelig med Béarnaise på toppen.
Bon appetit!
Jeg er meget glad i et glass eller to med Boulevard Brewing Company – Tank 7 Farmhouse Ale til «lutefisk»middagen min! Dette ølet får meg alltids til å smile, jeg blir hver gang overrasket over hvor utrolig bra det går ann å lage et øl, et øl jeg dessverre drikker for sjeldent. Men hver gang er det en nytelse.
Hvis det skulle være snakk om tradisjonell middag som f.eks Ribbe, så hadde jeg valgt et glass med Kinn Vestkyst! Det er alltids en slager, jeg elsker hvordan syren og humlesmaken balanseres sammen med alle de deilige, fettrike smakene vi har på ribben og alt tilbehøret.
Jeg er en enkel mann som gjerne velger det samme, år etter år. Ribbe med Vestkyst og en akevitt, riskrem og et glass med konjakk til dessert.
Takk for meg! God jul =)»
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer