Ølbølgen som tok liv

Ølbølgen som tok liv

For 200 år siden skyllet en flodbølge av øl gjennom gatene i London og krevde åtte menneskeliv.

Vi vet at alkohol kan være skadelig, men det har alltid vært av andre grunner enn hva det var denne oktoberdagen for 200 år siden. Bryggeriet Horse Shoe Brewery som lå i Tottenham Court Road, var et av flere bryggerier som forsynte londonfolket med porter, men 17. oktober 1814 gikk det fryktelig galt.

Syndeflod 

Tankene porteren ble lagret på, var enorme.

Tankene porteren ble lagret på, var enorme.

Det er noe nesten bibelsk over hendelsen. Klokken halv fem denne ettermiddagen kom forvarselet; et enormt tønnebånd falt av eiketanken porteren var lagret i. Tanken var gedigen, og inneholdt det som tilsvarte 3550 fat med øl. George Crick, en av de ansatte ved bryggeriet, tok ikke varselet på alvor. Tønnebånd hadde falt av tidligere også, men uten ytterligere konsekvenser.

En time senere, klokken halv seks, var helvete løs. Crick hørte at tanken sprakk, og løp mot lageret. Deler av taket var borte, det samme var en halvmetertykk vegg med en lengde på over 18 meter og en høyde på nesten syv meter. Kraften fra den massive bølgen som veltet ut av tanken knuste flere fat til pinneved på veien, den åpnet også en annen av de store tankene på lageret, og bortimot halvannen million liter øl dundret ut i gatene. (For å sette det i perspektiv: Halvannen million liter øl er omtrent det årets totale produksjon fra Nøgne Ø vil ligge på.)

Enorme krefter

Flodbølgen som var minst fire og en halv meter høy, feiet med seg alt den kom over. Naturkrefter i opprør har det ikke med å ta hensyn. Planker, tønnebånd, fat og gudene må vite hva ble dradd med. Folk fikk beina revet vekk under seg, bølgen smadret dører, tok seg inn i kjellere, la hus i ruiner og skadet en haug med mennesker. I det påfølgende redningsarbeidet fant man blant annet et hardt skadet barn nedgravd i ruinene.

Verst av alt var uansett de åtte menneskelivene bølgen tok. Den yngste var fire, den eldste 65. At skjebnens ironi kan være temmelig stygg, er denne historien et bevis på: Fem av de omkomne satt samlet og sørget over et barn på to og et halvt år som hadde dødd dagen før, da ølet kom rasende inn i kjelleren i New Street.

Bryggeriet ble frikjent all skyld. Det var et uhell, et skjebnesvangert sådan.

Ingen fyllefest

På tomten der Horse Shoe Brewery sto, ligger nå Dominion Theatre. (Foto: CC-lisens)

På tomten der Horse Shoe Brewery sto, ligger nå Dominion Theatre. (Foto: CC-lisens)

Det spektakulære ved tragedien har fått den til å leve videre. Men med årene er hendelsen blitt tåkelagt med myter. Historiene om fattigfolket i London som løp ut i gatene for å fylle bøtter og spann med porter, er nok bare tull og tøys. Sannheten er at folk forsøkte å hjelpe hverandre. Det var en katastrofe, ikke en fyllefest. Martyn Corell, mannen bak den eminente bloggen Zytophile og bøkene ”Amber, Gold & Black” og ”Beer: The Story of the Pint”, har skrevet utførlig om det som huskes som The Great London Beer Flood.

Horse Shoe Brewery stengte dørene i Tottenham Court Road i 1921, men levde videre et annet sted frem til 1966. I 1928 ble åstedet for de grufulle hendelsene i 1814 forvandlet til Dominion Theatre, et sted som er mest kjent for å huse musikaler som ”We will rock you”, ”Evita” og ”Grease”. Martyn Cornell prøvde sammen med Brewery History Society for noen år siden å få opp en plakett til minne om de avdøde etter den sørgelige tragedien i 1814, men fikk til svar fra Camden Historical Society at ”not enough people died”. Puben Holborn Whippet som ligger et par kvartaler unna, ser det heldigvis på en annen måte, og får hvert år brygget Beer Flood Porter til minne om den tragiske hendelsen.

Lenker: Zytophile: So what really happened on October17 1814?Zytophile: Remembering the victims of the Great London Beer Flood, 200 years ago today

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises