Øldestinasjon Bergen
Hvem bedre enn Rolv Bergesen kan ta oss med på en guide til ølbyen Bergen?
Jeg trenger vel ikke ramse opp alle fordelene med Bergen, alle vet jo at det er landets fineste og hyggeligste by. Men som om ikke dette var nok, er Bergen i ferd med å bli landets beste ølby. Ihvertfall for oss som synes det ikke er så stas å måtte tråkke på kryss og tvers i timesvis for å finne hyggelige vannhull med godt øl, godt vertskap og hyggelige gjester.
I Bergen har vi nemlig samlet essensen innenfor et lite avgrenset område, mindre enn 100 meter mellom hvert vannhull, og i den hyggeligste delen av byen.
Vi starter i sør, i Nygårdsgaten 2A. Her ligger Apollon, min personlige favoritt for tiden.
Apollon er langt mer enn en ølpub. Det er en institusjon, og det er en av de få uavhengige platesjappene igjen i landet. Og de selger bare vinyl, tillegg til øl.
Platesjappen har eksistert siden slutten av 70-tallet, og har vært (og er) et samlingspunkt for musikere og musikkinteresserte i alle aldre. I 2012 var platesalget nedadgående, og ideen om å kombinere musikk og øl dukket opp. Siden har det bare gått oppover.
Apollon har 44 tappelinjer med høy rotasjon på mesteparten, samt et eksklusivt flaske/boks-utvalg. Stort pluss i min bok er at det til enhver tid står Vestkyst (Kinn) på tapp, og ikke minst Skamnaise, en flott Pale Ale brygget eksklusivt for Apollon av Salikatt. Innehaver Tor og barsjef Audun er flinke til å snuse opp spennende bryggerier og tar ofte inn øl (gjennom egenimport) vi ellers ikke får se her til lands.
Staben er gjennomgående engasjert og kunnskapsrik både om øl og musikk, og guider deg gjerne.
Klientellet er variert, men preges av øl og/eller musikk-interesserte fra de åpner klokken 10.00 til de stenger ved midnatt. Avslappet og uformelt, og innimellom dukker det opp minikonserter, TapTakeOver og bingo(!).
Perfekt for sånne som meg; middelaldrene mann, ferdig med ungdommens utagerende festing, og med over gjennomsnittet interesse for håndverksøl og musikk av det mer progressive og psykedeliske slaget. 🙂
Herfra går det nordover fra Nygårdsgaten til Vaskerelven, i ca 2 minutters bedaglig gangfart, til Pingvinen.
Pingvinen må vel også etterhvert kunne kalles en institusjon.
Startet i 2007 av folk som savnet et rolig no-bullshit sted, der man kunne nyte sin øl i fred,og spise vellaget husmannskost slik man vokste opp med på 70-tallet, til en rimelig penge.
Konseptet viste seg å treffe tidsånden midt i hjertet, og Pingvinen ble en suksess, ikke minst da reiseglade europeere oppdaget at de fikk strålende norsk mat og norsk øl til en hyggelig pris.
I dag er Pingvinen en særs hyggelig gastro-pub med et solid og helnorsk ølutvalg.
Her finner du alltid godbiter fra Nøgne Ø, 7Fjell og Kinn, i tillegg dukker det opp lokale bryggerier og andre godbiter fra norske bryggerier. Godt utvalg på flaske og boks, som ofte er tilpasset og anbefalt drikke til maten som serveres.
Og maten har gått fra fiskegrateng og kjøttkaker (som fremdeles er på menyen) til et fokus på gode norske råvarer etter sesong, tilberedt med liv & lyst av de pingvinske kokkene.
Et tvers igjennom avslappet og hyggelig sted for stamgjester, nysgjerrige, studenter i alle aldre, ølhunder og i perioder turister på jakt etter autentiske mat og øl-opplevelser.
Effektiv og hyggelig service, kunnskapsrikt personale og vel verdt et besøk!
Mett og fornøyd forlater vi Pingvinen og setter kursen et lite hakk nordover før vi går rett vest. Men først et lite blikk til høyre; her ligger byens nyeste, Kulturhuset. Et gammelt trykkeri som er ombygd til et 3-etasjers kulturhus med scener, bar og kjøkken. Åsted for Bergen Ølfestival og Juleølfestivalen under pandemien. Og like ved siden av ligger restauranten Røyk og baren Ginial. Røyk serverer kjøtt. Deilig, grillet, røykt, modnet kjøtt. Brisket, for eksempel. Perfekt på en litt sliten søndag, og baren har et vakkert utvalg gode øl på tapp. Og, som du kanskje gjettet; gin.
Men avgårde til Baran.
Baran har en tendens til å bli glemt av ølfolket, men de mest ihuga av oss vet at her kan det gjemme seg små skatter. Baren er liten, hjemmekoselig og frekventeres av stamgjester, ølnerder og helt vanlige studenter på tredje året som utforsker ølets verden eller skal imponere en date. Lite og hyggelig taputvalg, relativt stort og eklektisk utvalg på flaske og boks. Her dukker det stadig opp gullkorn og overraskelser. Personlig setter jeg stor pris på et flott utvalg belgiske favoritter som Duvel, Karmelitt, La Chouffe, etc. Hyggelig og kunnskapsrik service, god stemming og flott destinasjon for tirsdagøl.
Vi skal videre til Henrik Øl og Vinstove. Først litt østover, så nord forbi Røyk og rundt hjørnet ved Deli DeLuca, og så opp en trapp.
Henrik har holdt på siden tidenes morgen og har alltid hatt fokus på godt øl og den gode samtale. Da innehaver Jonny Ve overtok lokalet i 1993 måtte det vel regnes som et av byens bruneste sjenkesteder. Men sta som Jonny er snudde han sakte men sikkert stedet til å bli en klassisk hyggelig pub i britisk stil. Virkemiddelene var flere; venner og kjente møtte opp, lokalet ble ombygd, og jeg mener å huske at i perioder ble det kun spilt Gustav Mahler på anlegget, ut fra teorien om at de som tåler Mahler er bra folk som Jonny ville ha som gjester.
I dag er alt lydanlegg fraværende, lokalet er stilrent og hyggelig, og ølutvalget består av 54 tappelinjer med stålende øl. Henrik er også kjent for å ha en av landets grundigste rutiner for rengjøring og vedlikehold av tappelinjer i tillegg til høy turnover og god kjøling, så her drikker du alltid det perfekte ølet. Noen faste øl på listen (kanskje landets beste Guinness!), resten roterer mellom norske og utenlandske kvalitetsbryggerier.
Legg merke til det lille kjøleskapet i baren, der kan du finne et ørlite men eksklusivt utvalg belgiske surøl.
Fra Henriks hjemmeside: «Lokal skikk og bruk. Hjå oss har me ikkje musikk, me ynskjer heller ikkje at gjester skal verta plaga av annan støy (synging, skåling og skråling). For dei som føler trang til ta bilete, ver gild å skru av blits på telefonen. Men igrunn tykkjer me det er kjekkast om telefonen kan kvile slik at ein er saman med dei som er i lokalet.»
Vi rusler ned trappen, ut på gaten, skrår over Vaskerelven mot Cafe Opera og rusler litt vestover til vi møter Lucky Bergen på hjørnet. Nyeste tilskuddet på ølscenen i vår lille verden. Lucky er en del av Lervig’s storstilte plan om verdensherredømme og er en liten og intim ølbar et halvt steinkast fra byens kinoer. 12 tappelinjer der man selvsagt finner noe av det beste fra Lervig, i tillegg til gjestelinjer fra fjern og nær. Det dukker opp stadig opp sjeldenheter, rarieteter og kvalitetsøl fra venner av Lervig. Fint lite utvalg av boks og flaske. Lucky er temmelig aktiv med tap-take-over’e, quiz’er og andre arrangementer, og vertskapet er selvsagt over gjennomsnittet kunnskapsrike og ølinteresserte folk. Skal du spotte øltrender, er du nysgjerrig, eller er på vei til eller fra kino, eller bare vil avslutte en ølrunde, -Lucky er stedet.
Den oppmerksomme (og lokalkjente) leser har sikkert forstått at vi oppholder oss i en bitteliten del av byen, og stiller kanskje spørsmål om det finnes godt øl å finne andre steder. Selvsagt finnes det. Selv om dette er en høyst subjektiv guide hender det da at man tør å bevege seg utenfor oppsatte løyper og ut i det ukjente.
For eksempel i område i og rundt Skostredet.
Foruten Litteraturhuset, som absolutt anbefales for sitt gode kjøkken og uavhengige bokhandel, kommer man ikke unna Folk & Røvere. Stedet kan av og til være en hjemme-alene-fest på nittitallet, noen ganger pensjonist-treff for eldre akademikere, plutselig er det en sydlandsk kafe med boblende uteservering, -stort sett er det et raust og hyggelig sted med lav terskel, god stemning og fint basisutvalg av godt øl på tapp og i flaske. Hyggelig priset er det også. Verd en stopp om man er i området.
Litt lenger østover, mot bryggesiden og den store turiststrømmen, ligger Vinyl. Hyggelig øl og cocktail bar, 29 tappelinjer med stort sett norske håndverksøl. Ofte dominert av 7Fjell, Haandbryggeriet og Lervig. Her dukker det opp arrangementer innimellom, som TTO og quiz. Verdt et besøk.
Det er mye annet jeg kunne nevnt. Kvarteret, for eksempel, studentstedet med egen «Mikromandag». Eller Kafe Spesial, men svært eklektisk og svært hyggelig priset ølutvalg. Bryggeribaren til 7Fjell på Bønes. Lyst & Fryd på Laksevåg. Dr. Wiesener i Sandviken, en meget hyggelig bydelskro med solid husmannskost, flott ølutvalg og generelt god stemning.
Men min konklusjon er ihvertfall at det bobler i ølbyen Bergen. Du finner steder for enhver smak, og øl for enhver gane. Ikke minst er det fantastisk å se at ølets evangelium sprer seg i utebransjen, kunnskapen blant de ansatte er økende, selv de bruneste stedene kan tilby mer enn industripils, og gode restauranter setter øl på drikkemenyen. Bergen er i ferd med å bli en ølby du kan regne(!) med, og er vel verdt et besøk.
Foto: Ragnhild Storsletten Åse
Forsidebilde: Svein-Magne Tunli – tunliweb.no, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Vis kommentar
Skjul kommentarer
Kjetil Haugland
I tillegg kan vi nevne Sjøboden med godt utvalg Nøgne Ø frå fat, Huset Pub, Bryggeriet (Bergenhus) og TempoTempo med bra utvalg frå 7 Fjell. Før var Biskopen og Naboen og verdt eit besøk men det ei stund sidan eg var innom der.