Ølportalen tester BBQ-krydder på ølboks
Vi spurte øl- og grillentusiast Per-Arne Hellarvik om han ville teste Ølkrydder.no sine BBQ Rub-serie og den blide mannen ble enda mer blid og takket velvillig ja til det.
Nå har det jo seg slik i dette landet, at grillværet ikke alltid er slik vi skulle ønske. Sommeren forsvant litt for fort med ferie og uvær for de fleste, men spesielt for Ølportalens kokketunge redaksjon. Da var det bare å sende grillklypa videre.
Ølportalens grillkorrespondent; Per-Arne Hellarvik -kjent for mange som øldommer og tidligere styremedlem i Norbrygg- lot seg ikke stoppe av Tor med hammer’n eller Hans med uværet og gir oss litt innsyn i disse krydderblandingene på ølbokser fra ølkrydder.no.
Ølportalen har tidligere også skrevet om disse ølboksene
Hickory Coffee BBQ Rub
Aroma
- Røyk
- Brent malt
- Espresso
- Halm
Smak (En knivsodd)
- Chili
- Gress
- Kaffe
- Brent malt
- Salt
- Sitrus
- En udefinerbar sødme
Denne blir teste på en Txogitxu Entrecote. Jeg tror den kraftige smaken og fettet på dette kjøttstykket vil være glimrende med det kraftige smaksbildet på denne rubben. Definitivt den mest spesielle av disse 4 rubbene.
Honey Citrus BBQ Rub
Aroma
- Nellik
- Honning
- Selleri
- Lakris
Smak
- Sitrus
- Lakris
- Sødme, muligens honning
- Løk som bidrar til sødmen tipper jeg
- Salt
- Et svakt hint av chili
Denne tror jeg kan passe veldig godt til svin. Tror jeg må teste den på Pork Belly Burnt Ends. Syren og sødmen matcher veldig godt opp mot det fete kjøttet i en svineribbe.
Grill Allround BBQ Rub
Aroma
- Paprika
- Pepper
- Søtlig
Smak
- Salt
- Sitrus
- Paprika
- Buljong
- Pepper
Denne var nært opp mot det tradisjonelle grillkrydderet, men uten å bli neddynget av salt. Buljongen var mye mer tydelig. Det var som forskjellen på å spise grandiosa, og spise pizza hos Pizza Studio Tamaki i Tokyo. En mye mer forfinet følelse
Jalapenos Guacamole BBQ Rub
Aroma
- Avocado
- Koriander
- Tomat
- Grønn paprika
Smak
- Chili
- Pepper
- Salt
- Avocado
- Koriander
- Grønn paprika
Glad for at jeg tok denne sist. Den var litt futt i. Men det var en helt tydelig aroma av Guacamole. Veldig bra å fange essensen av Guacamole.
Txogitxu Entrecote med Hickory Coffee og
Ytrefilet Premium av okse med Jalapenos Guacamole
Rubbet den og lot dem ligge 3-4 timer og godgjøre seg. Fyrte opp Kamadoen til ca 100-120°C.
Brukte en form for 3-2-1 og lot dem ligge på indirekte varme til kjernetemperaturen nærmet bikket 50°C.
Så wrappet jeg dem i dobbel alufolie og lot dem hvile til temperaturen på grillen var rundt 250°C.
Deretter lot jeg dem få en kjapp opparbeiding av litt Maillard-reaksjon.
Smaksnotater
Kaffen gjorde seg virkelig bra med fettet i Txogitxu entrecoten. Og det var tydelig preg av Hickory-røyksmaken. Veldig bra at det ikke var mye salt, siden jeg er ikke en så stor fan av for mye salt. Salt overdøver mye av de andre spennende smakene som virkelig gjør opplevelsen av måltidet.
På ytrefileten var den interessante smaken av guacamole mest fremtredende, og det lette preget av chili ga en god varme på smaksbildet. Igjen, utrolig godt gjort å fange smaken av guacamole i et krydder.
Tilbehøret til dette måltidet var hjemmelaget potetsalat, løkringer fra airfryeren og selvfølgelig Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø.
Per-Arne Hellarvik er 50 år. Holder til i Oslo. Jobber som Senior System Administrator.
Ølerfaring: Hjemmebrygger siden 2012. Satt i styret i Norbrygg fra 2014 til 2018. Sertifisert Øldommer fra Norbrygg siden 2016. Vært med å dømt NM i hjemmebrygging i en årrekke. Dømt IKT-NM i hjemmebrygging. Veldig ivrig hobbykokk, med en glødende interesse for smak. Mener bestemt at hvis du ikke liker øl, så er det fordi du ikke har smakt det øllet du liker.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer