Ølportalens test av radlere

Ølportalens test av radlere

NoLo (no or low alcohol)-trenden har slått an i Norge og salget av både alkoholfritt øl og lettøl er drikkevaresegmentet som vokser raskest. Allerede i 2021 solgte man over 1 million liter radler i Norge.

Kjært barn har mange navn, heter det og blandingen med øl og leskedrikke/limonade er inget unntak. Britene bruker shandy, spanjolene kaller det for Clara, i Frankrike er det Panachè, men det mest kjente navnet er nok tyskernes radler.

Radler er originalt 50/50 øl blandet med sitronbrus og historien forteller at Franz Xaver Kugler lagde en sykkelsti fra Munchen gjennom skogen til sitt lille serveringsted i Disenhofen og en junidag i 1922 skal det ha dukket opp hele 13.000 syklister som ønsket forfriskninger. Franz ante råd og blandet således øl med sitronbrus, som han så kalte Radlermass (syklist-liter). Nå vet ikke jeg hvordan det var med gjester på den tiden, men at Kugler hadde øl og brus til hele 13.000 høres ærlig talt ut som den største fisken noen har fanget, men som ble sluppet ut igjen før noen fikk sett den.
Selv om Franz Xaver Kugler har fått æren av å være mannen bak radler, så ble øl og leskedrikk først dokumentert i 1912 i Tyskland, mens Shandy -eller den gang Shandygaff, som var en bitter med lemonade- er nedskrevet allerede i 1852.

I 2017 var Clausthaler Radler Lemon den første radleren som kom i norske hyller og siden har mange flere versjoner kommet til.
NoLo (no or low alcohol)-trenden har slått an i Norge og salget av både alkoholfritt øl og lettøl er drikkevaresegmentet som vokser raskest. Allerede i 2021 solgte man over 1 million liter radler i Norge.
Salget av alkoholfri drikke har økt med over 20 prosent hver av de tre siste årene.

Vi i Ølportalens sensoriske panel har tatt på oss oppgaven med å smake oss gjennom radlere og alkoholfritt øl (alkoholfri-testen kommer neste uke) og her er utvalget av radlere med og uten alkohol:

 

San Miguel
o,o Radler (flaske)
Radler 0,0% 0,33l kr 22,30

Farge: Klar, gyllen med hvitt, flyktig skum.
Aroma: Lukter sitronbrus, lyst malt og karamell.
Smaker: Lette, friske toner av sitron, noe lyst malt og karamell i bakgrunnen. Den alkoholfrie San Miguel 0,0 har litt sitruspreg fra før av, så denne radleren strekker bare strikken enda litt lenger. Det er ikke mye av ølet som kommer frem, men frisk og fornøyelig smak.

(ikke opplyst om blandingsforhold)

Ølportalen 7,25/10 Untappd 2,64

 

Ringnes
Munkholm Radler 0,0% Sitronsmak
Radler 0,0% 0,33l kr 16,90

Farge: Didig, lys gul med hvitt skum.
Aroma: Lukter presset sitronsaft (sånn på flaske/plastsitron) og ørlite hint mot pilsner langt i bakgrunnen.
Smaker: Frisk og fin start, men den faller ganske fort. Denne starter også litt mer som lett syrlig limonade, men det kommer mer sødme etterhvert så den føles litt som tynn brus i avslutningen og etterlater en søt hinne på tungen.

(66% leskedrikk, 34% alkoholfritt øl)

Ølportalen 6/10 Untappd 2,99

 

Clausthaler
Radler Lemon
Radler 0,0% 0,33l kr 17,90 

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum.
Aroma: Svak aroma av søtlig sitron, lyst malt, høy og karamell.
Smaker: Her svinger det fort mellom den første bølgen av sitronbrus, så litt følelse av ølet med lyst malt, karamell og høy, før en siste, men lavere bølge av lett syrlig sitron som renner ut i en lett metallisk smak. Her er det noe mer merkbart øl i smaken, men det er den kunstige sitronsmaken som dominerer.

(60% lemonade, 40% alkoholfritt øl)

Ølportalen 5/10 Untappd 2,72

 

Hansa
Radler Sitrus
Radler 2,4% 0,5l kr 21,90 

Farge: Didig, lys gyllen med hvitt skum.
Aroma: Frisk og syrlig sitrus med lime og yuzu, noe grønt som minner om tomatplanter (bladene) og noe vagt av lyst malt i bakgrunnen.
Smaker: Fin og frisk start, men smakene forsvant veldig fort. Det er sitrus hvor lime, appelsin og yuzu titter frem og en anelse av pilsneren i bakgrunnen. Smaken forsvinner ganske fort som trekker ned.

(50% lemonade, 50% øl)

Ølportalen 5,5/10 Untappd N/A

 

Klokk & co
FRIPA Radler
Radler 0,5% 0,33l kr 19,90 

Farge: Tåkete, lys gyllen med hvitt skum.
Aroma: Sitrus, urter, sitrongress, hint av tropisk frukt og hint av lyst malt i avslutningen.
Smaker: Lett søtlig med tropiske frukter, sitrus og urter over en florlett maltbase. Her er det søtlig appelsin, mandarin, limeskall, fersken, pico de gallo melon, sitrongress, basilikum, vanilje og så ligger det noe lyst malt og humle langt bak.

(50% lemonade, 50% alkoholfri øl)

Ølportalen 8/10 Untappd 2,89

 

S.A.Damm
Damm Lemon
Radler 3,2% 0,33l kr 22,20

Farge: Disig, lys gyllen med hvitt skum.
Aroma: Litt syrlig sitrus som minner om saftposer. Sitrusen ligger over lyst malt, karamell, høy og kjeks.
Smaker: Definitivt mer smak av ølet her, men det starter med frisk og lett syrlig sitrus, så kommer det mer malt, karamell og høy, men det klæsjer et sted underveis. Det virker som det er beskhet fra det hvite i skallet som har kommet med og det gir en usmak i et ellers friskt og godt drikke.

(40% lemonade med en dash lime, 60% øl)

Ølportalen 4,5/10 Untappd 3,02

 

Clausthaler
Radler Grapefruit
Radler 0,0% 0,33l kr 17,90

Farge: Tåkete, lys oransjerosa med lyst rosa skum.
Aroma: Søtlig og syrlig grapefrukt med et hint av ølet bak.
Smaker: Lette og friske toner av grapefrukt som svinger mellom søtt og syrlig. Fin bitterhet fra sitrusen også. Ørsmå hint av lyst malt liggende under. Er bittelitt tynn i lengden.

(50% lemonade, 50% alkoholfritt øl)


Ølportalen 6,5/10 Untappd 2,95

 

San Miguel
Radler (boks)
Radler 3,2% 0,33l kr 22,20

Farge: Uklar, gyllen med hvitt skum.
Aroma: Lett sitrus mot sitron, lyst malt, karamell, høy og snev av sitrusyoghurt.
Smaker: Fremtredende sitronsmak. Fremstår litt skarp som en limonade istedet for sitronbrus, så den er frisk på en litt annen måte og ikke like søtlig, som mange andre radlere. Det er hint av ølet i bakgrunnen, men det skummet som gir ølpreget, enn selve vesken.

(42& lemonade, 58% øl)

Ølportalen 7,75/10 Untappd 2,90

 

Hansa
Radler Grapefruit
Radler 2,4% 0,5l kr 21,90

Farge: Tåkete, gyllen med hvitt skum.
Aroma: Lette toner av søtlig grapefrukt og de sedvanlige aromaene fra pilsneren ligger i bakhold.
Smaker: Her kjenner man grapefrukten som søt, syrlig og bitter på en og samme gang. Det minner veldig om Schweppes Grapesoda, men her kjenner man at det er blandet med pils. Pilsneren gir ikke et stort utslag, men det er en gjenkjennelig, lys maltbase under grapefruktlemonaden. Frisk og god.

(50% lemonade, 50% øl)

Ølportalen 8/10 Untappd 3,14

 

Clausthaler
Radler Passionfruit
Radler 0,0% 0,33l kr 17,90

Farge: Disig, gul med hvitt skum.
Aroma: Frisk og fruktig. Sitrus mot både lime og sitron, samt ananas og pasjonsfrukt.
Smaker: Fruktig, frisk, lett syrlig og lettdrikkelig. Mye av de samme smakene med sitron og lime fra sitrusen, fersk ananas, pasjonsfrukt, med hint av mango og granateple i avslutningen.


(50% lemonade, 50% alkoholfritt øl)

Ølportalen 7,25/10 Untappd N/A

 

Klokk & co
FRIPA Radler Lime & mango
Radler 0,5% 0,33l kr 19,90 

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum.
Aroma: Lime, mandarin, fersken, mango, silo og humlepellets.
Smaker: Frisk og god. Fin sødme med sitrus og sydhavsfrukter som bærer den frem. Igjen er det lime, mandarin, fersken, mango, litchi som er mest fremtredende, så litt lyst malt, silo og humlepellets, så FRIPAen kjennes i bakgrunnen og den ligger lett over smaksløkene en stund etter slurken.

(50% lemonade, 50% alkoholfritt øl)

Ølportalen 7,25/10 Untappd 2,89

 

Ringnes
Munkholm Bringebær og lime
Radler 0,0% 0,33l kr 16,90 

Farge: Uklar, dyp rosa med lyst rosa skum
Aroma: Lukter av ferske bringebær og et hint av limeskall
Smaker: Litt tynn, men definitivt bringebærsaft som kommer klarest frem. Frisk og ender litt søt, men leskende bringebærbrus i ølen funker


(50% leskedrikk, 50% alkoholfri øl)

Ølportalen 7/10 Untappd 3,00

 

 

Priser er fra dagligvarebutikker som Extra, Meny og Kiwi, samt Vinmonopolet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises