Ølsmaking med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery

Ølsmaking med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery

Funk og fatlagring sto på agendaen da bryggemester Garret Oliver fra Brooklyn Brewery besøkte Chateau Neuf. Ølportalens skribent var på stedet.

På sitt korte norgesbesøk hadde Garret Oliver med seg syv såkalte «ghost bottles» – flasker med eksperiment-brygg som offisielt ikke eksisterer.

«Nordmenn pleier først å bli pratsomme litt utpå kvelden. I dag har det svakeste ølet 8% alkohol, så vi får se om det hjelper.»

Felles for hele utvalget er det alle ølene alle har «the funk» – villgjærsorter som brettanomyces. I gamle dager smakte mat og drikke forskjellig fra gang til gang. I dag har jakten på konsistens gått utover muligheten til å utforske noe nytt. Dette har gitt oss mat og drikke som alltid smaker likt, forteller Garrett, som er en forkjemper for slow food-trenden.

«Det er surt når man har brukt utallige timer på trykke jordbær gjennom et lite hull ned i et eikefat og man innser at eksperimentet ikke gir drikkbart øl. Heldigvis kommer det noen skikkelig gode og unike øl ut av det, og de får man ikke om man alltid er forsiktig.»

Først ut var et lyst klosterøl på 9%, lagret i ciderfat som også inneholdt rester av cidergjæren. Med en lukt et sted mellom tørr cider og skikkelig sur lambic forventes en skikkelig surøl-bombe. Så feil kan man ta! Ølet var nemlig ikke surt i det hele tatt, noe som gjør det mulig å bli kjent med cider- og funk-fruktigheten i detalj. Rett og slett utrolig godt og lettdrikkelig!

En nydelig fiasko

Videre presenterer Garrett sin «nydelige fiasko», et funky øl som uforklarlig nok ikke ville la seg flaskekarbonere.

«I gamle dager hadde jeg åpnet alle flaskene og satt ny gjær. Nå tenker jeg at ølet like godt kan være uten brus. Dette ølet fungerer som en syrlig og “crisp” drikk til en sterk ost.»

Ølportalens skribent ble ikke like tiltalt av dette ølet, kanskje grunnet en gammel erfaring med et fat weizenbock som ble glemt i solsteken over sommeren. Men sant nok, et overraskende helhetlig øl.

«Hva slags type øl er egentlig dette?», spør en av gjestene.

«Ikke sett det i noen bås. Dette er bare et funky øl. Det er flott at bryggere har et felles språk, men man bør ikke føle seg begrenset av stilarter.»

Deretter ble det servert en ukonvensjonell kriek – et kirsebærøl uten melkesyrebakterier. Syrligheten kommer fra skikkelig sure kirsebær, noe som gjør det friskt, men uten den snerpende følelsen. En innertier!

«80% av praten blant amerikanske bryggere er om surøl. Likevel har knapt en promille av amerikanske øl melkesyrebakterier. Noen mener surøl kan bli den nye IPAen. Det er vanskelig å si, men det er ikke umulig.»

Undertegnedes favoritt var en barley wine – i to utgaver – den ene lagret på europeisk cognac-eik med preg av sherry og rosin, den andre på amerikansk eik med kraftige noter av vanilje og kokosnøtt. Forskjellen er overraskende stor, og publikum er delt i hvilken som er den beste.

Det ble dessverre ikke tid til et intervju etter smakingen, for Oliver gikk rett til verdens raskeste bryggeribesøk, hos Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug to etasjer opp. Deretter ble det ostesmaking på Fromagerie, det hele med jetlag og en hel ølsmaking i blodet. Det er ikke bare rockeartistene som har et heftig turneliv!

Fullstendig liste:

  • Galahad
  • Local 2 with Riesling Lees
  • Caradoc
  • Wild Horse
  • K is for Kriek
  • Hand & Seal 2014 – Bourbon-fat
  • Hand & Seal – Cognac-fat

Ølsmaking på Chateau Neuf holdes annenhver mandag klokken 20. Neste gang er temaet rare øl.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises