På tur i Flandern

På tur i Flandern

Belgiske Flandern har masse spennende å by på, og vi tar deg med på tur til noen av bryggeriene i området.

Munker har vært viktig for den belgiske ølfloraen.
I middelalderen ble klosterne kunnskapssentre for jordbruk, dyrehold og visse håndverk, inkludert ølbrygging. Takket være munkene utviklet ølbrygging seg fra å være en husholdningsaktivitet til å bli et ekte håndverk.

Den britiske ølguruen Michael Jackson (1942-2007) spilte en viktig rolle i den globale anerkjennelsen av den belgiske ølkulturarven. Siden den gang har interessen for og eksporten av belgisk øl vært i stadig vekst.

I dag opplever Belgias ølindustri en ny renessanse. Tradisjonelle produksjonsmetoder blir supplert og styrket av den nyeste teknologiske kunnskapen og vitenskapelige fremskritt. Øltradisjonene lever videre gjennom unge, lidenskapelige bryggere, trendy mikrobryggerier og en ny generasjon øldrikkere som setter pris på hjemmelaget øl.


Flandern

Et fruktbart og flatt landskap midt i hjertet av Europa, med vakre, historiske byer som Mechelen, Gent, Brugge, Leuven og Antwerpen er Flandern den nordlige regionen i ølmekkaet Belgia.
Kjent for sin sjokolade, pommes frites, lindyrking og øl, og har blitt hyllet over hele verden for sitt imponerende kunst- og kulturarv.

Flandern er relativt beskjeden i størrelse, som gjør det mulig å utforske regionen på to hjul sammen med sykkelgale belgiere. Oppdag perlene av kulturarv i deres grønne, naturlige områder. Et mylder av kunst, kultur, gastronomi og andre høydepunkter innenfor kort avstand fra hverandre.

Brexatorium Parcensis Abdijbrouwerij Heverlee
Abdij van park 7
Leuven
braxatoriumparcensis.be/

En halvtimes kjøretur østover fra flyplassen utenfor Brussel ligger Abdij van Park. Brexatorium Parcensis holder til i de gamle klosterbygningene som stammer tilbake til 1129.

En lokal gründer undret for noen år siden hvorfor munkene ikke lenger brygget øl ved klosteret.
De gikk sammen om å lage et pilsnerøl kalt Heverlee, som er området ved klosteret og fikk dette produsert hos Martens-bryggeriet. I 2017 begynte de å tilrettelegge for ølbrygging ved klosteret igjen.

Et nymotens bryggeri på 1000l ble montert i det gamle bryggerrommet datert til 1441. Siden bygningene er vernet, måtte alle rør og ledninger gjennom allerede eksisterende hull, kriker og kroker, så noen innovative løsninger har de funnet.

De bruker økologiske ingredienser og så mye bærekraftige metoder i bryggingen som er mulig, som at vannmølla like utenfor er koblet til maltkverna og det kondenserte varmtvannet fra bryggingen blir brukt til vasking.

De har tre bryggere, som alle har sine vanlige jobber (en av de ved et litt større bryggeri i byen som lager et øl med navn Stella Artois), men annenhver uke er de på plass og lager et nytt brygg. De brygger sjelden det samme ølet to ganger, så det er sesongbasert og tilgjengeligheten på ølene er liten og regional.

Ganske rene og enkle øl. Lite og kompakt bryggeri i Abdij van park, men et interessant sted som har både restaurant, kunstmuseum og omvisning inne på klosteret, som skilter mange fine glassmalerier, spennende rom og arkitektur, dog ikke så mye fokus på klosterlivet.

Om man er i området, er det verdt en sving innom.

Het Anker
Guido Gezellelaan 49
Mechelen
https://www.hetanker.be/nl


Batteliek

Wolverbosstraat 42
Mechelen
www.batteliek.be/en/

Det er mange nordmenn som kjenner Gouden Carolus- ølene til Het Anker fra Mechelen nord for Brussel. Bryggeriet ble grunnlagt i 1471, men siden 1871 har fem generasjoner av familien Van Breedam drevet bryggeriet, som er et av Belgias eldste bryggerier. På 1990-tallet ble lokalene og bryggverket pusset opp. Charles Leclef, den femte generasjonen av familien, restaurerte de gamle bygningene og moderniserte kjøling, gjæring og satt inn et større bryggeanlegg.
De har også begynt et whiskyprosjekt de senere årene, som produserer en rekker versjoner av en single malt whiskey.
Det var i 2010 hvor familiegården Blaasfeld ble omgjort til et destilleri og i 2013 kom den første whiskyen ut, hvor den vant flere internasjonale priser.

Bryggeriet har også åpnet Batteliek, et nytt mikrobryggeri, destilleri, limonadebryggeri og gastropub i bydelen Battel, som åpnet i slutten av mars 2022.
Med sitt nye ‘Batteliek’-prosjekt ga Het Anker et nytt formål til den tidligere Sint-Jozef-kirken i Mechelen.

Det er ikke et gammelt kirkebygg, men et moderne mursteinsfasade. Der det var gudstjeneste for få år siden, er det nå moderne gastropubinteriør. Høyt under taket med mulighet til å gå opp på mezzaninene på hver side og skue ut over spisesalen, baren, eller ta bryggeriet og destilleriet i nærmere øyesyn.

Bryggeriet
Det er mye historie i veggene og bakgatene hos Het Anker og omvisningen er riktig så interresant der den tar deg med fra det nye hotellet, via bryggeri, whiskeylagringskjellerene og til ølhallen.
Man tråkker igjennom generasjoner av inntrykk med de forskjellige utformingene på lokalene, der vi også fikk sett på deres koolship som er fastmontert på taket, men ikke lenger i bruk.
Man får en detaljert gjennomgang av bryggeprosessen, omvisning i de viktigste rommene, før man havner i whiskykjelleren med smaksprøver på diverse whisky, samt likør. Det bærer så til ølhallen med smaksprøver på de aller fleste typene.

De Koninck
Mechelsesteenweg 291
Antwerp
https://www.dekoninck.be/en/interactive-tour

I et tidligere fabrikkområde i Antwerpen har De Koninck City Brewery samlet mange små sjapper rundt sitt interaktive museum, som har blitt et hipt og kult kollektiv med mat, drikke og sykkel i fokus. De har bakeri, slakter, ostebutikk og søtsaker i form av praliner og iskrem, samt en sykkelbutikk.

Antwerpen sitt nye virtuelle museum forteller om både byen og bryggeriets historie. Det er mange inntrykk å ta inn med ganger fylt med forskjellige skjermer som forteller hver sin historie. Et rom hvor portrettene i ramme på veggene snakker og skåler med hverandre. Piano som klimprer for seg selv, interaktive elementer og en haug med informasjon å ta inn over seg. Selvguidet, så du tar den tiden du trenger, med en øl i hånden,. Du får også en polett for å skjenke din egen øl underveis i det digitale opplevelsessenteret.
Dette er et slags mini bryggeriversjon av Teknisk museum i Oslo, men her ender man i baren for en øl.
Bryggeriet selv ble startet i 1833, men har en historie som går tilbake til 26. juni 1827 og puben De Plaisante Hof (Den hyggelige hagen). De ble kjøpt opp av det flamske bryggerikonsernet Duvel Moortgat i 2010, men er en selvstyrende enhet.

Ølglassene deres er kalt for ‘bolleke’, som er en slags parabol-fasong, hvor man nå til dags kan bare bestille en ‘bolleke’ og få det fyllt med bryggeriets signaturøl De Koninck.

Brouwerij t’Verzet
Grote Leiestraat 117
Antzegem
https://brouwerijtverzet.be/en/

Tre mil sør for Gent ligger bryggeriet Brouwrij t’Verzet. Noe avsidesliggende, men umiskjennelig aroma av vørter hengende i luften når vi banker på en disig fredagsmorgen. På trappa opp til kontoret ligger en Haandbryggeriet caps, som setter praten i gang om samarbeidet med Drammensbryggeriet, som stiller med sine øl på t’Verzet sin surølfestival hvert år.

Startet av tre unge karer som ville lage litt mer unikt øl, selv i øllandet Belgia med sin enorme spekter av øl, er det meste fokusert rundt surøl.
Og etter en kjapp innføring i deres filosofi, får man en øl i hånden og beskjed om å følge etter inn til fatlagringsrommet.
Hvert eikefat har fått et navn, en hyllest til gründerne sine helter. Eiketønnene Eddie Vedder, Prince og Lauren Hill,  huser øl som skal eldes til perfeksjon.
De lager også sin egen ‘balsamico’-eddik, men laget med malt, humle og gjær, ikke druemost og -saft, som de bruker i et stout øl, kalt Kameradskii Balsamico. Dette er unikt, dristig og morsomt øl som setter smaksløkene på lykkelig reise gjennom mørkt øl og surt øl.
Etter den korte omvisningen, fylles glassene opp med smaksprøver på ølene i forskjellige perioder av lagringen. Og de mest ivrige får smake på ‘surølseddiken’ de lager.
Et avslappet, upretensiøst bryggeri som ikke nødvendigvis ønsker å bli større, bare bedre.

Brouwerij Rodebach
Spanjestraat 133
Roeselare
https://be.rodenbach.be/be/en

Et svært mursteinsbygg langs en stille gate med trær hengende over fra andre siden av gaten gir inntrykk av at bryggeriet er stort. Brouwerij Rodebach er eid av ølkonsernet Brewery Palm, som igjen ligger under Swinkels Family Brewers.

Man føler nesten som å tråkke inn på et filmsett med de forskjellige bygningene som utgjør hele bryggeriet.
I borggården er det et rundt hus hvor de maltet kornet sitt tidligere. På hovedbygget er det er et veggmaleri i mosaikk laget av glasert stein, som gir et ærverdig og gammelt preg.
Det moderne bryggverket som ble innstallert i 2002 skinner mot oss gjennom et nymotens hus av glass og metall. Det gamle bryggeriet med kobberkjeler, lagringstanker og koelship, ligger nedstøvet i et tilsynelatende falleferdig bygg med slitent murpuss, dører og vinduer med flassende maling, rustne trapper og gelendere. Men vakre flisbelagte gulv og vegger viser fordums kjærlighet i alle ledd.

En vandring i et forlatt bryggeri med enorm historie gir sterke inntrykk for en ølentusiast. Flere etasjer med kobberkjeler innkapslet i murvegger pyntet med glaserte fliser, en gammel maltkvern, foedere (store eikefat) og enorme koelship (nedkjølingsfat) i kobber er både trist og vakkert.
Men det er først når man kommer ned i lagringskjelleren at man får følelsen av å være veldig liten, men være del av noe stort i tillegg.
De har 294 foedere i kjelleren. Enorme eikefat hvor de største rommer hele 60.000 liter. Det er en enorm jobb bøkkerne gjør på verkstedet vegg i vegg, når man skal reparere eikefat som kan være over 150 år gamle.

Et unikt og vakkert sted med mystikk og historie i hver retning man vender hodet.
Rodenbach Grand Cru er creme de la creme fra bryggeriet.

Brouwerij Timmermanns
Kerkstraat 11
Itterbeek
https://brtimmermans.be/en/

Et koselig 3-etasjes bygg med hvite vegger påmalt frukt og bær ligger overfor en liten park med golfbane like bak i Itterbeek, en time vest for Brussel.
Man kommer inn gjennom baren, som man nesten får litt saloon-følelse over. Mørkt treverk, en lang bar og dus belysning.
Det har vært bryggeri på denne plassen siden 1692, da et ektepar kjøpte gården og begynte å brygge.
For norske besøkende, er det ekstra morsom at bryggeriets nyere historie begynner i mai 1814, den gang Paul Walravens leide bryggeriet som da het De Mol, eller Mulvarpen. Og det er nettopp en muldvarp som er bryggeriets logo den dag i dag.

Etter at vi har fått fylt glassene, tar den guidede turen oss med gjennom rom etter rom som et levende museum. Gamle flasker, hestekjerrer, glass, etiketter og alt av fordums utstyr står utstilt rundt om i bryggeriet.

Timmermanns lager ikke bare gueze for eget bruk, de brygger også gueze for andre bryggerier og blenderier. Forskjellige tegn preger rekkene med eikefat hvor surølet modnes. Hvert bryggeri og blenderi har sitt eget merke, lik gullmakere pryder sine smykker. En interessant blikk inn i surølets tradisjoner og metoder.

Lambicus-serien til Timmermans har et bredt utvalg av bær og frukter tilsatt og er verdt å prøve ut.

Oud Beersel
Laarheidestraat 230
Beersel
www.oudbeersel.com

Langs en travel vei en snau halvtime utenfor Brussel, ligger et rødt og hvitt teglsteinshus som huser restaurant og baren til Oud Beersel; Het Bierhuis. Ganske nymotens interiør, nesten litt rockabilly diner preg i det nyrenoverte lokalet.
Et stort rundt bord midt i rommet gir familier og store venneflokker mulighet til å samles for mat og drikke på denne populære plassen.
Ølet er enten ingrediens i maten eller spesifikt tilegne sin egen øl, som er et meget forlokkende konsept.

Bryggeriet og kjelleren er mer gammeldags, men det er planer for renovering her også. Peu a Peu forteller innehaver Gert Christianens med et smil.
Man tråkker igjennom en tidskapsel når man går fra Het Bierhuis, via bryggeri og kjeller og tilbake til puben.

Det er viktig for brygger og eier Gert Christianens å  fortelle om hvor nære det unike belgiske surølet var på vei til den historiske ødemarken. Oud Beersel selv ble driftet fra 1882 til 2002, hvor de måtte stenge pga økonimiske problemer. Gert og kompanjong Roland De Bus gjenåpnet bryggeriet i 2005 og ofret blod, svette og tårer for å holde denne historien og surølet ved hevd.

Hjemmelagde kjøttboller i saus laget på husets egen kriek og potetmos med klumper i. Hva er det ikke å elske?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises