Redaktur 15
Hva gjør man når man skal feire at man har blitt kåret til Årets Ølhund? Ettersom vi er spred over det meste av landet tenkte vi at en felles tur kunne være greit. Valget falt på London. En lett tilgjengelig by der det skjer mye spennende på ølfronten for tiden.
Tom Young
Publisert:
På nyåret gikk Ølportalen inn i sitt tredje år som Norges viktigste nyhetsportal for øl. Ølportalen ble også tildelt hedersbetegnelsen Årets Ølhund av Bryggeriforeningen på slutten av 2014, og dét ga oss mer enn gode nok grunner til å arrangere en jubileumstur.
Anglofilien blant redaksjonens medlemmer gjorde utslaget, og London ble valgt som destinasjon, i skarp konkurranse med Brussel.
Planen var at alle de seks opprinnelige grunnleggerne av Ølportalen skulle være med, men etterhvert som avreise nærmet seg ble deltagerantallet halvert, og vi satt igjen med de tre som har hatt redaktøransvar siden Ølportalen startet opp: Sammy Myklebust (nåværende red.), Tommy Holen Helland (eks-red.) og undertegnede, Tom Young (pensjonert eks-red.). Turen ble følgelig omdøpt til Redaktur 15, og Sammy fikk i oppdrag å lage en plan. Oppdraget var enkelt: Flest mulig pub- og bryggeri-besøk i løpet av to dager!
Fredag
Sammy hadde gjort en god jobb og allerede to minutter før åpningstid på fredagen befant vi oss utenfor The Euston Tap. En bitteliten, men svært så hyggelig pub litt nord for sentrum.
Ideelt sett skulle jeg ha gjort notater underveis slik at jeg hadde full oversikt over hva vi drakk hvor og når, men slik fungerer ikke slike turer. Her var det hyggen og gleden over godt selskap og godt øl som gjaldt. Ikke noen nerdete Untappd eller Ratebeer-samling. Vel, enkelte Untappd-posteringer ble det tid til, men med en gammel iPhone med dårlig batterikapasitet ble på langt nær alt registrert. Med felles hukommelse har vi allikevel laget en liste nederst i denne artikkelen over en del av det som ble smakt.
Slike turer har jo en vond tendens til å forkludre hukommelsen, men de to ølene som ble konsumert på the Euston Tap husker jeg i hvert fall: Begge var fra Siren Craft Beer, som holder til et godt stykke utenfor London. De ble anbefalt av den vennlige damen bak baren: When the Light Gose Out og Soundwave IPA. En god start!
Anglofilien er nevnt, og alle de tre deltagerne hadde allerede besøkt London i løpet av det siste året. Observasjonen var at det virkelig skjer store ting på Londons ølscene for tiden. Med over 90 bryggerier innenfor Londons grenser, snakker vi virkelig om en ølrevolusjon i denne konservative byen! Vi var klare for å ta revolusjonen i nærmere ettersyn!
Etter en hyggelig lunsj på Brewdog Camden med tilhørende godt øl (Brewdog) gikk turen til et av Londons nye og fremadstormende mikrobryggerier: Beavertown. Her jobber Fredrik fra Sandefjord og han ga oss en grundig rundtur på bryggeriet, med etterfølgende smaksprøver på hele sortimentet. Vi ble faktisk så husvarme etterhvert at redaktøren tok over kranene. Beavertown putter alt sitt øl på boks og følger dermed en økende trend fra USA der craft beer på boks virkelig brer om seg.
Ellers var det interessant å se hvordan de forskjellige bryggeriene tilnærmer seg markedene. De fleste mikrobryggeriene i London lever godt av å distribuere sine øl i stor-London, og bryr seg slett ikke om eksport. The Kernel er et godt eksempel. Fantastiske øl, men ikke en flaske å avse til andre markeder enn lokale puber i London og England ellers. Beavertown, Wild Beer og andre har en annen tilnærming. De eksporterer til flere land, inkludert Norge. Fredrik fortalte oss bl.a at de tørrhumler ølet sitt på vei over til USA. Smart!
Så var det tid for favorittøvelsen vår: pub-til-pub-tur! Fredrik hadde gitt oss en liste med gode puber i nord-London. De fleste i gangavstand fra hverandre, og et par som krevde en kort taxitur.
Vi rakk innom nesten alle:
Samtlige er verdt et besøk.
Sist på Fredriks liste var Hammerton Brewery, men da vi hadde kommet så langt var det såpass sent at vi ikke var sikker på om bryggeriet fortsatt var åpent, Vi vendte derfor nesen sørover, for å være utvilte til neste dag.
Lørdag
Det var klart for den snart legendariske Bermondsey Beer Mile. En fantastisk «brewery-crawl» der man kan besøke 7-8 bryggerier i løpet av en lørdag formiddag. Mest berømt av disse er The Kernel, så vi valgte å starte turen der før det ble smekkfult. I tillegg mente planleggeren at dette var beste måten å sikre at vi kom oss innom alle bryggeriene.
Skal man oppsummere milen (fremdeles uten notater) blir det noe la:
På The Kernel jobber Jens, som er svensk. Han tok seg tid til å gi oss en rask omvisning, og avkreftet påstandene vi hadde fått servert før avreise om at The Kernel hadde fått nye lokaler utenfor sentrum og brygget det meste der. De har utvidet, men det er ved å leie plass buegangen ved siden av de de allered hadde. Dette har blant annet gitt dem plass til fatlagring.
Jens tipset oss om et nytt bryggeri litt lenger sør: Orbit. Dermed ble det en liten endring i planen. Han gav også et par anbefalinger på hvilke bryggeri vi burde prioritere om vi fikk dårlig tid. Anbefalingene viste seg å stemme godt med vår egen opplevelse.
Orbit ligger egentlig ikke på Bermondsey Beer Mile, men et stykke lenger sør. Vi valgte derfor å ta taxi. Det ble selvsagt en ølrelatert en.
Orbit har ennå ikke vært i drift et år. De brygger i hovedsak tyskinspirerte øl og det gjør de meget godt.
Etter dette var det på tide med lunch. Vi hadde valgt The Dean Swift. Pub med et anstendig utvalg av craft beer og i gangavstand til neste bryggeri på listen.
På Brew By Numbers møtte vi amerikaneren Matt. Han tok kontakt da han kjente igjen en logo på en jakke. Det viste seg at han, i tillegg til å være brygger på Brew By Numbers, har norsk kone. Dermed ble både trivelig prat og en liten omvisning.
Bullfinch skal vistnok holde til i samme bue som Anspach & Hobday, men vi så ikke noe til dem.
Bermondsey Beer Mile kan betraktes som et must for alle ølnerder som plutselig har en ledig lørdags formiddag i London. Masse godt øl, hyggelige mennesker og et fornuftig opplegg som gir deg noen minutters pause i form av gåavstanden mellom hvert bryggeri. Stol på oss; du trenger noen pauser!
Etter mye gåing på gamle ben var det på tide med et nytt pub-besøk. Hipt øl og fremadstormende mikrobrygerier til tross: Av og til kan det være befriende å gå inn på nærmeste pub og bare bestille «your best bitter, please». Serverer de den i tillegg fra cask, er du i himmelrike! Det er som å drikke engelsk historie.
Lørdag kveld ble avsluttet med en The Wild Beer tap takeover på The Craft Beer Co i Covent Garden. Arrangementet var fulltegnet for lenge siden, men reiseleder Sammy hadde ymtet frempå at Norges største og viktigste nyhetsportal for øl ønsket å være tilstede. Da ble det selvfølgelig ryddet plass og holdt av bord ved baren! Igjen får man en påminnelse av hvor fantastisk hyggelig det er å være en del av et miljø der alle ønsker hverandre det beste. Fantastisk!
Her er noen eksempler på hva vi smakte på i løpet av et par dager i London:
Siren Craft Brew – Soundwave IPA
Siren Craft Brew – When The Light Gose Out
Brewdog – Alt Amber
Brewdog – All Day Long
Pressure Drop Brewing – Pale Fire
Beavertown – Bloody Éll
Beavertown – Holy Cowbell India Stout
Beavertown – Black Betty
Beavertown – Smog Rocket
Beavertown – Neck Oil
Beavertown – Applelation
The Kernel – Table Beer
Siren Craft Brew – Calypso Mosaic Sour
Moor Beer – Return of the Empire
Harbour Brewing Co – Pale Ale No.1
Titanic Brewery – Stout
Fourpure – Session IPA
Orbit Beers London – Neu Altbier
Orbit Beers London – Koln
Glouchester Brewery – Galaxy
Southwark Brewing Co – Bermondsey Best
Anspach & Hobday – The Porter
Anspach & Hobday – The Kickstarter
Fuller, Smith & Turner – Gale´s Seafarers Ale
The Wild Beer Co – Barrel 25
The Wild Beer Co – Madness IPA
Vis 2 kommentarer
Skjul kommentarer
Øystein
Hei,
Vil bare presisere at The Kernel faktisk er å få tak i på flaske utenfor london av og til.For de som har tilgang på systembolaget så dukker det forskjellige øl opp der av og til.
Sean
Ja, Kernel er nokså tilgjengelig.
http://www.thekernelbrewery.com/wheretobuy.php – i tillegg til at EtrêGourmet (bieresgourmet.com) har fire ulike, og de bedre flaskebutikkene i Europa har det regelmessig.
Finner det litt rart at dere hoverer over «nerdete Untappd eller Ratebeer-samling», når samtlige av dere ticka heftig i løpet av turen, samtidig som dere drar på Bermondsey Beer Mile, «et must for alle ølnerder». Ser ut som at «hyggen og gleden over godt selskap og godt øl» fikk en ripe i lakken 🙂