Redaktur 15

Redaktur 15

Hva gjør man når man skal feire at man har blitt kåret til Årets Ølhund? Ettersom vi er spred over det meste av landet tenkte vi at en felles tur kunne være greit. Valget falt på London. En lett tilgjengelig by der det skjer mye spennende på ølfronten for tiden.

På nyåret gikk Ølportalen inn i sitt tredje år som Norges viktigste nyhetsportal for øl. Ølportalen ble også tildelt hedersbetegnelsen Årets Ølhund av Bryggeriforeningen på slutten av 2014, og dét ga oss mer enn gode nok grunner til å arrangere en jubileumstur.

Anglofilien blant redaksjonens medlemmer gjorde utslaget, og London ble valgt som destinasjon, i skarp konkurranse med Brussel.

Planen var at alle de seks opprinnelige grunnleggerne av Ølportalen skulle være med, men etterhvert som avreise nærmet seg ble deltagerantallet halvert, og vi satt igjen med de tre som har hatt redaktøransvar siden Ølportalen startet opp: Sammy Myklebust (nåværende red.), Tommy Holen Helland (eks-red.) og undertegnede, Tom Young (pensjonert eks-red.).  Turen ble følgelig omdøpt til Redaktur 15, og Sammy fikk i oppdrag å lage en plan. Oppdraget var enkelt: Flest mulig pub- og bryggeri-besøk i løpet av to dager!

En øl mens en venter på flyet hører med når en skal på tur. Det ble en Brooklyn Brown på Rygge, det ble en Brooklyn India Pale Ale på Værnes og det tomme bordet gjenspeiler utvalget på Flesland.

Fredag

Sammy hadde gjort en god jobb og allerede to minutter før åpningstid på fredagen befant vi oss utenfor The Euston Tap. En bitteliten, men svært så hyggelig pub litt nord for sentrum.

Ideelt sett skulle jeg ha gjort notater underveis  slik at jeg hadde full oversikt over hva vi drakk hvor og når, men slik fungerer ikke slike turer. Her var det hyggen og gleden over godt selskap og godt øl som gjaldt. Ikke noen nerdete Untappd eller Ratebeer-samling. Vel, enkelte Untappd-posteringer ble det tid til, men med en  gammel iPhone med dårlig batterikapasitet ble på langt nær alt registrert. Med felles hukommelse har vi allikevel laget en liste nederst i denne artikkelen over en del av det som ble smakt.

Bildene burde tale for seg.

Bildene burde tale for seg.

Slike turer har jo en vond tendens til å forkludre hukommelsen, men de to ølene som ble konsumert på the Euston Tap husker jeg i hvert fall: Begge var fra Siren Craft Beer, som holder til et godt stykke utenfor London. De ble anbefalt av den vennlige damen bak baren: When the Light Gose Out og Soundwave IPA. En god start!

Anglofilien er nevnt, og alle de tre deltagerne hadde allerede besøkt London i løpet av det siste året. Observasjonen var at det virkelig skjer store ting på Londons ølscene for tiden. Med over 90 bryggerier innenfor Londons grenser, snakker vi virkelig om en ølrevolusjon i denne  konservative byen! Vi var klare for å ta revolusjonen i nærmere ettersyn!

BrewDog-Bar

Tommy sørger for at alle får smake like mye. Vi er som kjent veldig nøye på slikt.

Etter en hyggelig lunsj på Brewdog Camden med tilhørende godt øl (Brewdog) gikk turen til et av Londons nye og fremadstormende mikrobryggerier: Beavertown. Her jobber Fredrik fra Sandefjord og han ga oss en grundig rundtur på bryggeriet, med etterfølgende smaksprøver på hele sortimentet.  Vi ble faktisk så husvarme etterhvert at redaktøren tok over kranene. Beavertown putter alt sitt øl på boks og følger dermed en økende trend fra USA der craft beer på boks virkelig brer om seg.

Gammelt anlegg, gjæringstanker, tønnelagring, øl, øltapper, boks.

Gammelt anlegg, gjæringstanker, tønnelagring, øl, øltapper, boks.

Ellers var det interessant å se hvordan de forskjellige bryggeriene tilnærmer seg markedene. De fleste mikrobryggeriene i London lever godt av å distribuere sine øl i stor-London, og bryr seg slett ikke om eksport. The Kernel er et godt eksempel. Fantastiske øl, men ikke en flaske å avse til andre markeder enn lokale puber i London og England ellers. Beavertown, Wild Beer og andre har en annen tilnærming. De eksporterer til flere land, inkludert Norge. Fredrik fortalte oss bl.a at de tørrhumler ølet sitt på vei over til USA. Smart!

Så var det tid for favorittøvelsen vår: pub-til-pub-tur! Fredrik hadde gitt oss en liste med gode puber i nord-London. De fleste i gangavstand fra hverandre, og et par som krevde en kort taxitur.

Vi rakk innom nesten alle:

Hop & Berry (en pub som kun har øl fra London!)

Hop & Berry. En pub som kun har øl fra London. I tillegg har de god mat.

IMG_2506

Earl of Essex. Godt med folk. Vi fikk plass i ølhagen på baksiden. Denne blir glimrende utover våren.

Craft-Beer-Co-Islington-(Make-New-Tracks)

Craft Beer Co, Islington. Litt mer tradisjonell engelsk pub stil enn enkelte andre Craft Beer Cos vi har vært innom.
(Bildet er lånt fra www.makenewtracks.com)

The Three Johns

The Three Johns. Mye folk på en fredagskveld.

IMG_2514

The North Pole. Gode muligheter for å finne seg en rolig krok og en bakhage som vi gjerne vender tilbake til en sommerdag.

Samtlige er verdt et besøk.

Sist på Fredriks liste var Hammerton Brewery, men da vi hadde kommet så langt var det såpass sent at vi ikke var sikker på om bryggeriet fortsatt var åpent, Vi vendte derfor nesen sørover, for å være utvilte til neste dag.

Lørdag

Det var klart for den snart legendariske Bermondsey Beer Mile. En fantastisk «brewery-crawl» der man kan besøke 7-8 bryggerier i løpet av en lørdag formiddag. Mest berømt av disse er The Kernel, så vi valgte å starte turen der før det ble smekkfult. I tillegg mente planleggeren at dette var beste måten å sikre at vi kom oss innom alle bryggeriene.

Ber man en planlegger planlegge ender en fort opp med ...... en plan.

Ber man en planlegger planlegge ender en fort opp med …… en plan.

Skal man oppsummere milen (fremdeles uten notater) blir det noe la:

The Kernel  Lite bryggeri, fantastiske øl

The Kernel
Lite bryggeri, fantastiske øl

På The Kernel jobber Jens, som er svensk. Han tok seg tid til å gi oss en rask omvisning, og avkreftet påstandene vi hadde fått servert før avreise om at The Kernel hadde fått nye lokaler utenfor sentrum og brygget det meste der. De har utvidet, men det er ved å leie plass buegangen ved siden av de de allered hadde. Dette har blant annet gitt dem plass til fatlagring.

The Kernel Tønner

Mye godt i vente, men med 75% av produksjonen solgt i London må en antagelig ut og reise for å få smakt på spesialitetene.

Mat må man ha. Denne er hentet fra buen ved siden av The Kernel.

Mat må man ha.
Denne er hentet fra buen ved siden av The Kernel.

Jens tipset oss om et nytt bryggeri litt lenger sør: Orbit. Dermed ble det en liten endring i planen. Han gav også et par anbefalinger på hvilke bryggeri vi burde prioritere om vi fikk dårlig tid. Anbefalingene viste seg å stemme godt med vår egen opplevelse.

Partizan Brewing Lite bryggeri, greit øl

Partizan Brewing
Greit øl

2015-02-28 11.45.26

Fourpure
Brukbart øl

Orbit ligger egentlig ikke på Bermondsey Beer Mile, men et stykke lenger sør. Vi valgte derfor å ta taxi. Det ble selvsagt en ølrelatert en.

Heineken Taxi

På kjøretøyet skal fintfolk …

Orbit har ennå ikke vært i drift et år. De brygger i hovedsak tyskinspirerte øl og det gjør de meget godt.

Orbit Lite bryggeri, overraskende godt øl

Orbit Beers
Overraskende godt øl

Hvor ble det av ølet dere skulle komme med?

Hvor ble det av ølet dere skulle komme med?

Etter dette var det på tide med lunch. Vi hadde valgt The Dean Swift. Pub med et anstendig utvalg av craft beer og i gangavstand til neste bryggeri på listen.

The Dean Swift Vi fant roen i andre etasje, mens de lokale observerte fotball i første.

The Dean Swift
Vi fant roen i andre etasje, mens de lokale observerte fotball i første.

Southwark

Sothwark Brewing
Faktisk et av de lettest tilgjengelige bryggeriene på milen.
Greit øl.

Brew-By-Numbers

Brew By Numbers
Godt øl

På Brew By Numbers møtte vi amerikaneren Matt. Han tok kontakt da han kjente igjen en logo på en jakke. Det viste seg at han, i tillegg til å være brygger på Brew By Numbers, har norsk kone. Dermed ble både trivelig prat og en liten omvisning.

Anspach & Hobday Godt øl

Anspach & Hobday
Godt øl

Bullfinch skal vistnok holde til i samme bue som Anspach & Hobday, men vi så ikke noe til dem.

The Bottle Shop, Godt utvalg i godt øl, både for konsumering og transportering.

The Bottle Shop,
Godt utvalg i godt øl, både for konsumering og transportering.

Bermondsey Beer Mile kan betraktes som et must for alle ølnerder som plutselig har en ledig lørdags formiddag i London. Masse godt øl, hyggelige mennesker og et fornuftig opplegg som gir deg noen minutters pause i form av gåavstanden mellom hvert bryggeri. Stol på oss; du trenger noen pauser!

Etter mye gåing på gamle ben var det på tide med et nytt pub-besøk. Hipt øl og fremadstormende mikrobrygerier til tross: Av og til kan det være befriende å gå inn på nærmeste pub og bare bestille «your best bitter, please». Serverer de den i tillegg fra cask, er du i himmelrike! Det er som å drikke engelsk historie.

Lørdag kveld ble avsluttet med en The Wild Beer tap takeover på The Craft Beer Co i Covent Garden. Arrangementet var fulltegnet for lenge siden, men reiseleder Sammy hadde ymtet frempå at Norges største og viktigste nyhetsportal for øl ønsket å være tilstede. Da ble det selvfølgelig ryddet plass og holdt av bord ved baren!  Igjen får man en påminnelse av hvor fantastisk hyggelig det er å være en del av et miljø der alle ønsker hverandre det beste. Fantastisk!

Forhåndsbestilling, en del av planleggingen.

Forhåndsbestilling, en del av planleggingen.

Her er noen eksempler på hva vi smakte på i løpet av et par dager i London:

Siren Craft Brew – Soundwave IPA

Siren Craft Brew – When The Light Gose Out

Brewdog – Alt Amber

Brewdog – All Day Long

Pressure Drop Brewing – Pale Fire

Beavertown – Bloody Éll

Beavertown – Holy Cowbell India Stout

Beavertown – Black Betty

Beavertown – Smog Rocket

Beavertown – Neck Oil

Beavertown – Applelation

The Kernel – Table Beer

Siren Craft Brew – Calypso Mosaic Sour

Moor Beer – Return of the Empire

Harbour Brewing Co – Pale Ale No.1

Titanic Brewery – Stout

Fourpure – Session IPA

Orbit Beers London – Neu Altbier

Orbit Beers London – Koln

Glouchester Brewery – Galaxy

Southwark Brewing Co – Bermondsey Best

Anspach & Hobday – The Porter

Anspach & Hobday – The Kickstarter

Fuller, Smith & Turner – Gale´s Seafarers Ale

The Wild Beer Co – Barrel 25

The Wild Beer Co – Madness IPA

Vi håper denne lille rapporten var til inspirasjon for andre som vurderer en tur til London.

Vi håper denne lille rapporten var til inspirasjon for andre som vurderer en tur til London.

Vis 2 kommentarer

  1. Hei,

    Vil bare presisere at The Kernel faktisk er å få tak i på flaske utenfor london av og til.For de som har tilgang på systembolaget så dukker det forskjellige øl opp der av og til.

  2. Ja, Kernel er nokså tilgjengelig.

    http://www.thekernelbrewery.com/wheretobuy.php – i tillegg til at EtrêGourmet (bieresgourmet.com) har fire ulike, og de bedre flaskebutikkene i Europa har det regelmessig.

    Finner det litt rart at dere hoverer over «nerdete Untappd eller Ratebeer-samling», når samtlige av dere ticka heftig i løpet av turen, samtidig som dere drar på Bermondsey Beer Mile, «et must for alle ølnerder». Ser ut som at «hyggen og gleden over godt selskap og godt øl» fikk en ripe i lakken 🙂

Din e-postadresse vil ikke vises