Sur investering

Sur investering

Enkelte spår konkursras i ølbransjen, andre spår avskalling over tid. Lindheim Ølkompani vender det døve øret til og legger en del hundre tusen et solid tilbygg som primært er tiltenkt brygging og lagring av surøl.

I Gvarv i Telemark holder Lindheim Ølkompani til. De startet sin kariere med å blir kåret av Ratebeer til årets femte beste nykommer av 3.800 nykommere i 2014. Blant grunnpilarene her var deres IPA «Nacho Libre» og noen solide samarbeidsbrygg. Etter hvert har de beveget seg mer og mer mot surøl. Surøl tar tid og det som tar tid tar plass. Derfor har de nå investert solid i et tilbygg som gir både bedre plass og lagringsforhold. For å finne ut litt mer om dette tok vi en prat med ølkompaniets direktør Ingeborg Lindheim, mens bryggmester og ektemann Eivin Eilertsen suflerte i bakgrunnen.

Hvor lenge har utbyggingen pågått?

– Vi begynte i mars og bygget står helt ferdig nå i desember. Men vi tok kjelleren i bruk allerede i august.

Bygget har en litt spesiell utforming, hva er det kledt med?

– Cortenstål som ruster i vær og vind. Og osp.

Hvor mange kvadratmeter har der nå bygget på?

– Nybygget er på 400 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Gamlelåven er på 600 kvadratmeter og full av utstyr og emballasje for fruktproduksjon og ølproduksjon. Bar og gårdsbutikk ligger også i den gamle delen.

Hva skal tilbygget brukes til?

– Bygget skal brukes til lagring av alt som må til i et bryggeri, både av maskiner og emballasje, men mest av alt lagring av øl på eikefat. To etasjer gir oss mulighet til å dedikere kjelleren for tønner i forskjellige størrelser. Her får villgjær lov til å leve fritt så vi holder all produksjon av disse type øl så langt unna bryggeriet vårt som mulig. I tillegg er kjelleren under bakken og støpt av betong og holder en god og stabil temperatur samt luftfuktighet som er bra for eika. Resten er varmerom for flaskekarbonering, fryserom, kontor og lagerplass.

 

Hvor mange fat regner dere med å i bruk til en hver tid?

– Vi har nok rundt 60 eikefat nå tenker jeg, og alle fulle. Halvparten er på 225 liter, resten er på 500 og 600 liter. Vi har i tillegg fat på 1500 liter og en på 3000 liter. Det har tatt tid og mye bryggekapasitet å fylle alle opp tønnene i tillegg til å holde i gang produksjon av vårt vanlige øl. Nå må vi få en logistikk som er lønnsom en stund fremover før vi begynner å ta inn flere fat.

Kommer det nå enda flere varianter fra Lindheim?

– Det gjør det. Mye av det vi har på fat er klart snart. Både egne øl og flere samarbeidsbrygg som ligger å surner og vil komme på markedet snart. Noe er flasket allerede og noe skal ligge lenger. I løpet av våren 2017 har vi nok lansert en del nytt fra tønnene våre.

Hvor mange ansatte er dere nå?

– Vi er fortsatt bare meg og Eivin og vår sesongarbeider Stainslaw som jobber både med frukt og øl.

Hvor mye av det dere produserer går til eksport?

– I det siste året har vi eksporter minimalt, kun bittelitt til London og et par festivaler i utlandet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises