Svart katt på egne bein

Svart katt på egne bein

Det er ikke første gang Kim Odland brygger kommersielt. Men det er første gang han gjør det alene.

I helgen som var ble Black Cat Brewing sitt første kommersielle øl lansert under Jærnåttå. Ranglerock Pale Ale er et humlemonster i butikkstyrke. Og ølets far er fornøyd.

”Dette er humlenektar,” forteller han. ”Vi har presset bruken av humle så langt det lar seg gjøre innenfor det som regnes som typeriktig.”

På oppdrag

For en stund siden henvendte arrangørene bak Ranglerock seg til Kim Odland. De lurte på om han var interessert i å brygge årets festivaløl, og det var han selvfølgelig.

Plutselig dukker Kim Odland og Black Cat Brewing opp med sitt første kommersielle øl, en overstadig humlet amerikansk pale ale.

Plutselig dukker Kim Odland og Black Cat Brewing opp med sitt første kommersielle øl, en overstadig humlet amerikansk pale ale.

Kim Odland er ingen novise når det gjelder ølbrygging. Han er en erfaren og utrolig dyktig hjemmebrygger, men han har også markert seg som den bedre halvdelen av ABC Brewing. For sine hjemmebrygg har han vunnet Vestbryggs Sumarølkonkurranse og Lervig Aktiebryggeris hjemmebryggerkonkurranse i 2013. Premien var å få brygget vinnerølet i stor skala hos Lervig. Ølet ble lansert under navnet Black Cat Rye Pale Ale i 2013, og var en american pale ale på 5,4 %.

”Den er utgangspunktet, men jeg har endret en del. Denne er i butikkstyrke, på 4,7 %, og jeg har derfor gjort om på maltskjemaet. Humlen er også mer hissig denne gangen,” forteller han.

Humlen (Amarillo, Centennial og Simcoe) er fremtredende i både aroma, smak og avsluttende bitterhet; med toner av tropisk frukt og sitrus, og en fin sødme som backer opp den relativt kraftige bitterheten som kommer sigende i avslutningen. Ranglerock Pale Ale er et veldig godt og lettdrikkelig øl, imponerende for å være i butikkstyrke.

Kim Odland er glad i humle. Ølet han vant konkurransen hos Vestbrygg med bærer det megetsigende navnet Too Hoppy for Style, og det finnes dem som mener at dette er navnet til Kim Odland oversatt til engelsk.

Skranglerock mot pils

Ranglerock startet som en skranglerockfestival i 2002, og har siden vokst seg større. I år går festivalen av stabelen på Vaaland på Jæren den 10. og 11. juli. Artister som Skambankt, Stein Torleif Bjella og Fjorden Baby! er blant artistene som skal stå for ulydene under festivalen. Tidligere har Ranglerock gjort seg bemerket med slagord som ”Rock mot skalldyr” og ”Rock mot Gladmat”, mens de i år har valgt parolen ”Rock mot pils”.

Black Cat Brewings første kommersielle øl er brygget til festivalen Ranglerock der blant annet Skambankt spiller. (Foto: Mari Wold/ pressebilde)

Black Cat Brewings første kommersielle øl er brygget til festivalen Ranglerock der blant annet Skambankt spiller. (Foto: Mari Wold/ pressebilde)

I en artikkel i Stavanger Aftenblad forklarer festivalsjefen Bjørn Hagerup Røken at ”vi er forkjempere for at folk skal nyte en god øl der smaken er i fokus og ikke bare volumet”.

Ranglerock Pale Ale kommer både på flaske og fat, og vil i tillegg til festivalen bli tilgjengelig i både butikker og på barer. Gulating-butikkene og ølbutikken på Våland vil ha den inne, i tillegg til barer som Henrik Øl- og Vinstove i Bergen, Melkebaren i Sandnes, Thime Station på Bryne og Bøker og Børst i Stavanger.

Ølet er brygget hos 7 Fjell Bryggeri i Bergen, og Kim går foreløpig ikke svanger med planer om å sette familieøkonomien på styr. Undertegnede mener at Black Cat Brewing absolutt kunne hatt en stor fremtid på det norske ølmarkedet, men fremtidige øl vil også bli brygget hos andre bryggerier. Kim Odland er en gjøk, han legger eggene sine i andres reir, og trives med det.

”Jeg brygger testbatch på testbatch hjemme for tiden, og det er klart at dette gir mersmak,” sier han, og avslører at det ikke er konkrete planer for nye Black Cat Brewing øl med det første, men at det er planlagt et nytt ABC-øl om ikke lenge. ”Vi skal brygge en India Red Ale for Bøker og Børst i Stavanger. Den kommer til å få navnet Trøbbel IRA.”

Den hemmelige ingrediensen

Navnet på bryggeriet skriver seg fra en merkelig episode i hjemmebryggeriet til Kim. For noen år siden brygget han hjemme, og plutselig oppdaget han en mengde svarte hår i mesken. Familiekatten Tassen hadde funnet ut at meskegryten til Kim var et ypperlig sted å innta formiddagsluren, og følgelig var gryten full i kattehår.

”Etter det har jeg alltid hatt med et kattehår i mesken,” forteller Kim.

I Ranglerock Pale Ale også?

”Ja,” svarer Kim. ”Jeg hadde med et kattehår til Bergen.”

Bare ett? Er ikke det litt lite i et brygg på 2000 liter?

”Faen! Det har du rett i. Jeg burde kanskje hatt to…”

Lenker: Hjemmesiden til Black Cat Brewing, hos 7 Fjell finner du oppskriften på Ranglerock Pale Ale, Too Hoppy for Style finnes som eget hjemmebryggsett hos Vestbrygghjemmesiden til Ranglerock, Aftenbladets reportasje om Ranglerock og ølet.

Vis kommentar

  1. Ølet er også på drikkekartet til Jordbærpikene Bryne.

Din e-postadresse vil ikke vises