Tommy has left the building

Tommy has left the building

Synes du det er lenge siden du har lest noe fra Tommy Holen Helland her på Ølportalen? Det har sin naturlige forklaring. Tommy er nå heltidsansatt som innkjøpsansvarlig og daglig leder i Trondheimsavdelingen i Gulating Ølutsalg. Det å drive både detalj og engros salg av øl lar seg vanskelig forene med å blogge om det samme ølet. Dermed har Tommy sett seg nødt til å legge tastaturet til side. Vi vet at dette har vært med både klump i halsen og en tåre i øyekroken, men vi er fortsatt gode venner og vi er sikre på at vi kommer til å treffe Tommy på diverse ølrelaterte tilstelninger fremover.

For å markere avskjeden har vi tatt en liten prat med Tommy om fortid, nåtid og fremtid.

Er det helt og totalt farvel til skriving om øl nå?

– Ja, i utgangspunktet er det det, men man skal ikke se bort ifra at det blir litt skriving etter hvert. Gulating har egen blogg, og det samme har Ølakademiet, som jeg har et lite samarbeid med oppe i Trondheim, så du skal ikke se vekk i fra at det kommer noe fra meg på disse bloggene etter hvert. Det er mye som jeg skulle ønske å skrive om, og jeg har en liten drøm om å få laget en hobby-kokebok, som handler om øl og mat i kombinasjon. Så vi får se, men det er ingen konkrete planer om kokebok nå. Ellers så har jeg jevnlige anmeldelser på øl på min Instragram-konto.

Hva er dine beste minner fra tiden med Tommys Ølblogg, Norske Ølbloggere og Ølportalen?

– Det er mye å ta av her. Det morsomste tror jeg må være når vi klarte å lure en hel gjeng med ølentusiaster om at vi ikke fikk lov til å skrive om øl mer. Den var så god, at den kunne vært sann. Ellers så må jeg si at møte med Garrett Oliver i 2011 var stort, og at vi etter 2 år intens jobbing fikk prisen Årets Ølhund 2014 – jeg tror ikke jeg noen gang har vært stoltere – jo kanskje da jeg fikk mine to sønner og da jeg giftet meg med min skjønne fru.

Intervjuobjekt og intervjuer malt av Roar Hagen. Bildet ble mottatt i forbindelse med utmerkelsen til Årets Ølhind 2014 og henger nå hjemme hos vår første redaktørTom Young.

Intervjuobjekt og intervjuer malt av Roar Hagen. Bildet ble mottatt i forbindelse med utmerkelsen til Årets Ølhind 2014 og henger nå hjemme hos vår første redaktørTom Young.

Er det noe du er spesielt stolt over å ha vært med på?

– Noe spesielt vet jeg ikke, men det at vi første seks klarte å samle oss om en plattform og bygge denne nettsiden til det det er nå – det gjør meg stolt og glad. Jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra publikum og bransje om at det vi gjør i Ølportalen er viktig. Så, stå på videre gutter – dere gjør en viktig jobb.

Hva lokket deg til Gulating Ølutsalg?

– Nei hva skal man si når Rolf Skår ringer å sier: «Har du lyst til å leve av hobbyen din?». Det var et enkelt valg da, og når jeg nå får daglig lov til å kjøpe store kvanta med øl, formidle all min kunnskap om norsk øl og øl generelt til et sultent publikum – så er det selve drømmen som går i oppfyllelse. Jeg hadde et lite mål når jeg startet å skrive Tommys Ølblogg i desember 2009, og det var at jeg innen 5 år skulle leve av øl. Januar 2015 var jeg der – det vil jeg si er greit truffet. Når noen spør meg hvordan det er på jobb, så sier jeg: Jobb? Har ikke vært på jobb siden desember 2014 jeg. Dette er plassen for meg, og jeg elsker å formidle min kunnskap til nye generasjoner med ølelskere – slik som jeg gjorde i Tommys Ølblogg og Ølportalen.

Vi hører rykter om at Gulating planlegger 84 utsalg rundt omkring i landet. Er ikke det å sette seg litt vel hårete mål?

– Vi har sagt 80 butikker, og det står vi for. Man kommer ikke langt hvis man ikke satser. Vi har pr nå 5 butikker og 2 stykk til er under oppføring, så snart har vi klart 10% av målet. Vi har òg 2 puber i Lillestrøm – og på sikt ønsker vi å starte opp flere av de òg.

Hvordan ser en normal hverdag ut for deg nå?

– Det blir mange mailer og telefoner til bryggerier for å få tak i nye, spennende øl. Og så er det selvsagt mye kundekontakt i butikken. Som innkjøpsansvarlig har jeg ansvaret for alle avtaler med bryggeriene, så det blir litt administrasjon kan du si.

Er det du eller fruen som er mest fornøyd med at hobbyen nå har blitt yrke?

– hehe. Godt spørsmål. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd, og trives som du kanskje skjønner helt fantastisk med det jeg gjør nå. Og det smitter jo over til familielivet. Familien er nok glad for at jeg har en jobb jeg trives i, og gutta mine liker å komme innom butikken for en kjeks eller tre på lørdager.

Tommy heller øl på Brewdog Bar i Camden.

Tommy heller øl på Brewdog Bar i Camden.

Fortsetter du med ølsmakinger og ølforedrag?

– Ja det fortsetter selvsagt med. Jeg har et lite engasjement i Ølakademiet, som bygger seg opp i Trondheim, så det blir en del smakinger og foredrag. Det er noe jeg elsker å gjøre, og aldri kommer til å slutte med.

Kan du fortelle oss litt om Bartestouten

– Bartestouten ja. Den er veldig spesiell for meg. Ølet er en hyllest til min avdøde far som døde så alt for tidlig 30. april i fjor. En av kameratene til pappa er bryggerimesteren på Ølve på Egge, og vi kom i snakk i begravelsen. Vi hadde lenge snakket om å brygge et øl sammen, og dette ble da Bartestouten.
(red.: Vi kommer tilbake med mer om dette ølet i egen artikkel.)

Har du planer om tilsvarende brygg i fremtiden?

– Ja, jeg har planer om å brygge Bartestouten flere ganger. Samt at jeg skal til Austmann å brygge juleøl til vår puber i Lillestrøm. Ellers så kan det jo fort hende at det blir flere samarbeidsbrygg for min del – jeg har i hvert fall lyst til det.

Vil vi få seg deg i enda flere roller på den norske ølscenen i årene fremover?

– Nå er jeg ølkjøpmann, ølformidler og leker med å brygge. Da er det jo ikke så mye igjen, men ja. Jeg har noen tanker innenfor reiseliv, men det kommer vel Ølportalen med mer om litt senere?
(red.: Det gjør vi nok ja.)

Vi ønsker Tommy lykke til i sin nye jobb og krummer nakken for å fortsatt dekke mest mulig av nyhetene i et stadig travlere øl-norge, men det er ikke tvil om at det ville gjort seg med et par nye ivrige skribenter på Ølportalen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises