Ukens norske håndverksøl: Haandbryggeriet Bow To No One
Vi disker opp med en barley wine i sommervarmen i denne ukes norske håndverksøl
#BiL
Barleywine is Life.
Barleywine, eller byggvin, er en type øl den jevne pilsdrikker sjelden møter.
Den har levd sitt liv litt i utkanten siden 1800-tallet. Wikipedia mener den første ble lansert av Bass Brewery i Burton-upon-Trent rundt 1870 og het «No. 1 Ale».
(Forøvrig mener den kjente øl skribenten Martyn Cornell at det ikke gir mening å skille Barley Wine fra Old Ale, men det er en annen diskusjon.)
Byggvin er ikke et øl man bøtter nedpå i halvliterglass. Det er i det hele tatt et øl man ikke kan forholde seg likegyldig til.
Det er sterkt. Gjerne 10-12 %. Det smaker det ofte søtt, en dyp og rik maltsødme med toner av mørk karamell, toffee, mørk frukt. Det er ofte bittert, ihvertfall hvis det er den amerikanske varianten.
Det er også et øl som bør lagres. Ferskt vil det byggvin være litt «rett frem»; maltsødme, aromaer fra humle, og bittert. Ved lagring rundes det av, får en kledelig oksidering og avslører dybde og kompleksitet. Toner av portvin eller sherry kan dukket opp.
Altså et øl som er velegnet til nipping i små slurker og meditasjon. Og ost.
Her er det passende å slå i hel to myter vi ølglade er offer for.
I sommerhalvåret skal man drikke lyst øl og spise grillmat i solen.
Mulig det, men man kan også nyte et glass passe avkjølt byggvin i solsteiken mens man lytter til fuglesang og ser på biene som samler honning for harde livet. Og spise ost til.
Haandbryggeriet’s «Bow To No One” er en byggvin I amerikansk stil på 12%. Den ble lansert i fjor høst og har altså fått noen måneder på baken.
Den har en fin nesten kobberbrun farge, er litt tåkete og har et passe stort lys brunt skumhode.
Dufter sødmefull malt, karamell, fruktige toner i retning mørk rød frukt, snev av portvinstoner, tydelig humlearoma.
Aromabildet går igjen i smaken. Fyldig, lett karbonert, myk munnfølelse. Lang ettersmak med markant bitterhet, stor sødme og fruktige innslag.
Perfekt følge til verdensmesterosten Kraftkar fra Tingvollost. Den fyldige og deilig fete osten, litt sødmefull og samtidig salt.
Sødmen i ølet mot saltet i osten, bitterheten og fruktigheten i ølet mot sødmen og fylden i osten.
Joda, Barleywine IS life.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer