Ukens norske håndverksøl: Helles fra Sleeping Village

Ukens norske håndverksøl: Helles fra Sleeping Village

Hvordan finner en økonomi og regnskapsutdannet Grimstad-jente og en amerikansk filmskole-drop out som ble sveiser hverandre? Øl. Nærmere bestemt: håndverksøl.

Bak Sleeping Village Brewing står Ingebjørg Nybø og Stephen Andrews, som begge er kjente fjes og navn i den norske håndverksølbransjen.

Ingebjørg var utvekslingsstudent i Statene da hun leste at hennes far, onkel og tante hadde investert i et lokalt bryggeri hjemme i Grimstad. Det skal vel ikke mye til å gjette at det er bryggeriet som er kjent som ‘det kompromissløse bryggeri’, nemlig Nøgne Ø.
Når hun vendte tilbake til hjemlandet tok det ikke lang tid før hun hjalp til med både flasking og etikettering. Siden ballet det bare på seg og Ingebjørg ble fast ansatt og gikk gradene på Gamle Rygene Kraftstasjon.

Stephen Andrews begynte med hjemmebrygging i Conneticut og etter å ha mestret det så godt at han ønsket å bli profesjonell, sa han opp jobben og begynte å studere ved Siebel Institute i Chicago og så Munchen. Med få håndverksbryggerier i Conneticut på den tiden, følte han seg heldig som fikk positivt svar fra Thomas Hooker Brewing Company etter han fikk sitt ‘fagbrev’ i Canada.
Veien videre gikk til New York og Brooklyn Brewery, hvor han nesten endte opp i Stockholm hos Brooklyn sitt søsterbryggeri; Nya Carnegiet.

Vi nordmenn skal være evig takknemlig for at han ikke ble ‘svensk’ av seg. Det åpnet seg en mulighet for å flytte til Europa uansett, da Nøgne Ø søkte etter en som skulle ta over fatlagringsprosjektet deres. Nå hadde tilfeldighetene ført Stephen og Ingebjørg sammen, men deres felles skjebne skulle fortsatt ligge i håndverksøl, da de sammen startet Sleeping Village i 2017.
Begge ville vekk når Hansa kjøpte seg opp i Nøgne Ø, så mens Ingebjørg dro til Oslo, var det Fox Farm Brewing hjemme i Conneticut som fikk gleden av Stephens kunnskaper. Men nå var skjebnen igjen ute med sine vidstrakte vinger som bar Herr Andrews tilbake til Norge og denne gangen Drammen. Haandbryggeriet har vært Stephens arbeidsplass de siste årene, hvor de også brygger ølet til Sleeping Village, så selv om de bruker bryggverket til Haand i Skur 4 ved Strømsøløpet, er det Stephen som lager alt ølet selv fra bunnen av.

Sleeping Village har hovedfokus på humledrevne øl, men har også laget noen nydelige stouts, barley wines, samt pilsner.

Sleeping Village
Helles
Helles   4,7%   0,44l   kr 59,90

Farge: Uklar, gyllen med offwhite skum
Aroma:
Lyst malt, brød, høy, sitrus mot appelsin, kjeks og lette florale toner
Smaker:
Frisk og fin helles. Igjen er det lyst malt, lettristet brød, høy, gress, florale toner og hint av sitrus som spiller på lag. Det er en fin underliggende sødme fra maltet og en lett bitterhet fra Tettnanger og Hallertau humlene, så dette er en kjærlig brygget Helles som setter smil på munnen.

Dette er en koseøl for hverdagen. En øl foran tv’n, til middagen, i solveggen og en tørsteslukker. En god øl du burde unne deg når du fortjener det lille ekstra. Litt luksus for pils/lager-entusiastene.

Riktig så god helles fra de sovende landsbyfolka

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises