Ukens norske håndverkspils: Kinn Humlepils

Ukens norske håndverkspils: Kinn Humlepils

Ukens pils er en anbefaling fra Rolv Bergersen og er Kinn sin nye italienske pilsner

Jeg blir alltid glad når Espen Lothe og gjengen i Kinn Bryggeri kommer med nytt øl.  Jeg vet at jeg får solide, høyst drikkbare no-bullshit-øl, fri for laktosesukker, frukt-essens og alskens moderne uhumskheter.  Øl jeg kan drikke flere ganger, øl jeg kan drikke til mat.

Denne gangen kommer det en såkalt «Italiensk Pilsner».

Ølstilen er forholdsvis ny; oppfunnet av Agostini Arioli (grunnleggeren av bryggeriet Birrificio Italiano) i 1996.

Arioli ville brygge en pils som lignet den nordtyske Jever, men bommet litt, og resultatet ble det han kalte «Tipopils», løselig oversatt til «en slags pils».

I utgangspunktet en typisk nord-tysk pils, men tørrhumlet med klassisk tysk edelhumle.

Ølstilen ble raskt adoptert til USA av Matt Brynhildson fra Firestone Walker, og har nådd stort popularitet blant bryggere og viderekomne ølnerder.

Vi kan vel nå trygt slå fast at NEIpa, Pastrystout og fruktøl har hatt sin tid, og at klassiske og velprøvde ølstiler er på vei inn i de norske bryggerienes portefølje.  «Humlepils» er nok et godt eksempel på det, og forsåvidt Kinn generelt.

Dét er verdt en skål.

Kinn Bryggeri
Humlepils
Italiensk Pilsner   4,5%   0,7l   kr 69,00

Farge: Gyllen gul, lett disig, fluffy og flott hvitt skumhode.

Aroma: Aroma av florale toner, hint av krydder, florlett hint av lys malt/hvitt brød.

Smaker: Medium + karbonering, frisk og fin i munnen.  Godt balansert, med lett maltsødme, toner av tysk edelhumle.  Tørr og krisp avslutning med lekker bitterhet, før den rundes elegant av.

Deilig tørsteslukker, frisk følge til lette italienske retter, sommerretter, salater. Pølser og sjømat.

«Humlepils» koster 69.- (0,7l) på min lokale Meny-butikk, og det synes jeg er billig for en øl av så høy kvalitet. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises