Ukens Øl: Peat’s Prunes

Ukens Øl: Peat’s Prunes

Røyksmak uten røykmalt i brygget.

Ukens øl kommer fra et bryggeri vi egentlig hører alt for lite om. Dette på tross av at de stadig lager gode produkter og nå har utvidet med både whisky og gin. Det siste til og med laget på lokale juletrær.

Men tilbake til ølet, og whiskyen, for den spilller en sentral rolle her. Berentsens bruker, fornuftig nok, det samme bryggverket når de lager base for whisky som når de brygger øl. I whiskyen brukes det en del peated malt. Denne blir sittende igjen i systemet. Etter bryggingen av whisky-basen skylles systemet med vann før en setter i gang med Peat’s Prunes. Prunes er i navnet fordi det tilsettes en puré av svisker. Denne tilfører rundheten som omfavner røyksmaken.

Berentsens Brygghus
Peat’s Prunes
Imperial Stout,  8,7%,  0,33l,  kr 80,70

Farge: Så mørkebrun at den er svart, med et pent lite skumhode som legger seg temmelig raskt.
Aroma: Herlig ikke-påtrengende duft av peated malt, eller torvrøykt om du vil ha det på norsk. Under peaten følger det med behagelig malt, skorpe fra grovbrød og kaffe.
Smake: Kaffe og mørk sjokolade er det første som treffer ganen den gir også mørke frukter før den runde fine peat-smaken kommer snikende og overtar.
Røyksmaken henger i til det sitter igjen en behagelig tørrhet og et bitte lite alkoholstikk. Svart som natten med fint lysebrunt skumhode.

En øl for vestlendinger og de tøffe østlendingene.
Et øl som passer aller best alene, men som gjerne kan gi litt røykesmak til grillmat fra gassgrillen. Den går som de fleste øl greit til burger, men den bør da ikke være for enkel.
En øl jeg kjøper alt for sjelden.

Ølportalen 10/10 Untappd 3,52

 

Dagens anbefaling kommer fra Sammy Myklebust
Sammy var med på å starte Ølportalen. Han er i sitt ess når han kan bruke tastaturet til å kjefte og klage. En stund gjorde han dette i Nettavisen Meninger, men nå skjer det her og på Sammy om Øl. Sammy utgjør sammen med Rolv og Hugo Øltanken, og har og gitt ut Ølquiz-bok sammen med Knut Albert Solem.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises