
Ukens ølanbefaling: Tinved fra Tøftabrygg
Ukens anbefaling kommer fra Vestlandet.
Etter en «studietur» til Belgia og besøk på Cantillon bestemte karene i Tøftabrygg seg for at de ville ha sin egen villgjærstamme. Som sagt så gjort. Bøtter med vørter ble satt ut i fjøs og fjære, det ble smakt og eksperimentert, og til slutt satt de igjen med en gjær de ikke aner hva inneholder, men som lager gode og syrlige øl, i belgisk lambic-tradisjon.
Tøftabrygg er et av landets minste bryggeri, drevet på hobbybasis av tre hjemmebryggere, og holder til i havgapet vest for Bergen.
De brygger sjølsagt «vanlige» øl også, f.eks. pilsen Marsteiener, oppkalt etter fyret som ligger rett utenfor bryggeriet (og kanskje et lite nikk til en viss tysk pilsner).
Når de bruker villgæren sin er det alltid i kombinasjon med frukt eller bær. Lange økter med skrelling og pressing blir det ofte, ikke minst når de lager ny batch av sin smått legendariske Rødbet Sour.
Denne gangen har de brukt tinved, kalt havtorn på svensk og dansk. Bærene har en frisk og temmelig syrlig smak, som egner seg godt til surøl.
Litt kuriosa fra Wikipedia; Tinved var en del av kostholdet for russiske kosmonauter, på grunn av dets høye innhold av alskens sunne ting. I tillegg ble det laget en krem basert på tinved, som skulle beskytte huden mot kosmisk stråling.
Tinved
Sour-villgjær
4,7%
Tøftabrygg
Utseende:
Lys appelsinjuice-gul, uklar. Lite lys gult skumhpde som forsvinner fort.
Aroma:
«Funky», toner av sitrus, appelsin, sitrusskall, lette hint av noe som ligner på god eddik.
Smak:
Medium karbonering, små bobler. Rensende og frisk. Smaker av sitrus, tinved, toner av funk. Frisk og tørr, medium lang avslutning, sitrus og hint av funk, lett bitterhet og tydelig syrlighet.
Svært drikkbar og forfriskende. Kan passe til friske fruktbaserte desserter, kanskje enkelte oster. Fin som tørsteslukker og oppkvikker.
Tinved finnes på enkelte Gulating butikker, lokale butikker i Øygarden og Bergen, og plutselig på en god ølbar nær deg.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer