Ukens ølanbefaling: To sursøte øl fra Rygr

Ukens ølanbefaling: To sursøte øl fra Rygr

Ølportalen har overtalt flere av de norske ølbloggerne til å dele sine ølanbefalinger på våre sider. De er med for å dele av sin erfaring og kunnskap, samt spre det gode ordet om øl til nettopp deg. Ukens ølanbefalinger er fra Lasse L og er to øl fra Rygr Brygghùs

Jeg skal innrømme at jeg har vært litt lei visse typer surøl. Kanskje bedre å kalle det surøl med frukt og bær. Der produsentene overgår hverandre med hvor mye frukt- og bærpurè som er tilsatt (ofte uten å nevne batchstørrelsen).
Ikke at det var noe feil med smaken, men jeg var bare lei av type smoothie-øl og alt som var ‘double imperial fruited’ ett-eller-annet.

Det er ikke å si at jeg var lei av surøl som rene berliner weisse eller lambic og gueuze. Under en ukestur i Belgia for noen år siden, led jeg av mannesykdommen ‘Uhelbredelig 3-dagers dobbel omgangssyke – med imperial feber’, hvor den første dagen var den dagen vi hadde omvisning på bla Cantillon og 3 Fonteinen.
Mot bedre viten, tok jeg imot ‘medisinen’ – som de innfødte på Cantillon kalte den- og jeg svelget unna. To ganger. Og sikkert en gang til før jeg kom meg til deres underjordiske bønneskåler hvor jeg ropte på lege, prest og lensmann.
Allikevel lå jeg på hotellsengen en kort kvarter etterpå og tenkte «Gueuze er egentlig ganske godt».

Tilbake i Norge noen år etter, så kom altså denne ‘annerledes-surøl’-fattiguen krypende og satt seg i vrangbeinet i mange, mange måneder.
Så serverte en kompis av meg Rygr Brygghùs sin Sure Drude en varm og sen fredag etter grillfesten. «Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg mener om denne. Jeg liker’n, men så føles det liksom ikke helt ut som surøl eller ‘grape ale’ eller hva det skal være, samtidig som det allikevel er det». Godt oppsummert!

Jeg var skeptisk, selv om jeg liker druejuice. To slurker inn, så satt jeg med mobilen i hånda for å sjekke hvilke lokale pol som hadde ølet….
En måned etter forelskelsen til dette sursøte ølet, dukket Sure Dagny opp. En versjon med røde, istedet for grønne druer. Sure Dagny nådde ikke helt opp til Sure Drude, men nok til at jeg kan stå brebeint og anbefale begge to som litt odde, men allikevel gode og morsomme øl.

 

RYGR Brygghùs
Sure Drude
Fruktig surøl med grønne druer 6,5% 0,33l kr 73,30

Farge: Tåkete, lys kastansjefarget med lyst beige skum
Aroma: Lette aromaer av stikkelsbær, druer og sitronbrus med hint av yoghurt og nedfallsfrukt
Smaker: God fylde og balanse mellom det søtlige og det syrlige. Det er definitivt stikkelsbær og grønne druer her med hint mot hageepler.
Tankene går til julebrygg, vørterøl med Solo, druesaft, svensk stikkelsbærsaft og til en sportsdrikk på 80-tallet.
Får ikke helt tak i hva slags øl dette skal være, men jeg greier ikke å sette fra meg glasset!
Ikke veldig syrlig, men ikke veldig søtt heller. Hodet spinner, mens munnen smiler

Lasse L 9,5/10 Untappd 3,76

 

RYGR Brygghùs
Sure Dagny
Fruktig surøl med røde druer 6,5% 0,33l kr 73,40

Farge: Tåkete, dyp lilla med lyst grålilla skum
Aroma: Mild aroma av druer, stenfrukt, hvite skumputer og stikkelsbær
Smaker: Den er mild i starten, men så kommer det en sursøt bølge av druesaft, mørke bær og kokte pærer før den så blir søt og druesaften overtar, så ender opp med et mer syrlig avslutning mot søtlig sitrus, stikkelsbær og svalt av melonyoghurt.

Jeg må si jeg hadde ganske store forhåpninger til denne, da jeg ble mo i knærne av Sure Drude, søsterølen med grønne druer.
Denne er god og gir absolutt aroma og smak av de røde druene som det loves, men den er ikke helt Sure Drude. Jeg forstår hva jeg mener…

Lasse L 9/10 Untappd 3,83

 

Dagens anbefaling er fra Lasse Lukacs
Lasse Lukacs står bak bloggen
lassel.blogg.no, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo fra 2017 og involvert i planlegging og gjennomføring av en rekke norske ølfestivaler siden.

Han har ledet Ølportalens sensoriske smakspanel siden 2016 og har vært med som øl- og akevittekspert i Nettavisen, VG, Vi Menn, magasinet Vin & Brennevin mm.
Jobbet med mat og drikke siden tidlig 90-tallet.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises