Vil AI fortrenge ølbloggerne?

Vil AI fortrenge ølbloggerne?

"AI vil gjøre 7 av 10 arbeidsledige", "AI vil forandre hverdangen din", "Mestrer du ikke AI vil du bli akterutseilt" og tilsvarende utsagn strømmer stadig mot oss fra aviser, videoer og foredragsscener. Det store spørmålet blir da: Kommer AI til å ta hobbyen fra ølbloggerne?

AI/KI (Artificial Intelligence/Kunstig Intelligens. red.amn) kan skrive en stil om Henrik Ibsen på et par minutter og AI kan gjøre research for oppgaven du skal gjøre på jobben i løpet av nesten samme tiden. AI ser ut til å være svaret på alle spørsmål vi ennå ikke har stilt. Da jeg fikk presentert hva AI kan gjøre på et seminar om Plan og Risk nylig fant jeg ut at det var på tide å finne ut om hobbyen min er truet.

Jeg fant det logisk å begynne med et øl jeg vet det er skrevet en del om og dermed falt valget på Ringnes Julebokk. Et øl de fleste ølbloggere betrakter som det beste fra bryggeriet på Gjelleråsen.
Chat GPT fikk følgende oppgave:

Kan du skrive en lang og fyldig ølanmeldelse av Ringnes Julebokk og innlede denne med historien bak dette ølet?

Dette ble løst på denne måten:

Ringnes Julebokk er ikke bare en øl, det er en levende fortelling om norsk bryggetradisjon og en hyllest til sesongens glede. Historien bak dette forlokkende ølet er en episk reise gjennom tid og smak, der Ringnes bryggeri har formet julefeiringen for generasjoner av ølkjennere.

I begynnelsen var Julebokken ikke bare en brygget opplevelse; den var et bånd mellom bryggeriet og det norske julehjerte. Inspirert av gamle bryggemetoder og en dyp forståelse for lokale smaker, ble Julebokken født som en feiring av julens magi og en måte å dele gleden med samfunnet. Fra de tidlige dagene av bryggeriets historie ble dette ølet et symbol på håndverk, omsorg og kjærlighet til sesongens gleder.

Når man åpner en flaske Ringnes Julebokk, åpner man ikke bare et øl, men også et kapittel av bryggeriets rike arv. Den rike duften av karamellisert malt som strømmer ut, minner om fortidens julemarkeder og hjelper oss å forstå hvorfor dette ølet har stått tidens prøve. Hvert glass er en reise gjennom tradisjon, der maltets rike sødme og de subtile kryddertone gir en genuin smak av norsk jul.

Denne reisen blir ytterligere forsterket av bryggeriets engasjement for kvalitet. Ringnes har ikke bare opprettholdt, men forbedret Julebokken år etter år, slik at hvert glass gir en stadig mer forførende opplevelse. Den dype ravfargen som skaper en innbydende atmosfære, og munnfølelsen som balanserer perfekt mellom kremaktig og fyldig, er resultatet av årtiers bryggekunst og innovasjon.

Når man tar den første slurken, omfavnes man av en kompleks symfoni av smaker. Maltet gir en dybde av sødme, mens kryddertonene avslører en subtilhet som gjør Julebokken til en sann nytelse. Hver smak, fra rosin og fiken til et hint av vanilje, blir en hyllest til de naturlige ingrediensene og bryggernes kunst.

Ikke bare er Ringnes Julebokk et øl, det er en reise gjennom tid, smak og tradisjon. Det er et levende minnesmerke over Ringnes bryggeris dedikasjon til å skape ikke bare et øl, men en opplevelse som har vært en del av norsk julefeiring gjennom generasjoner. Så når du løfter glasset, løfter du ikke bare en drikk, men en bit av norsk bryggehistorie og juletradisjon. Skål for Ringnes Julebokk – en tidløs klassiker som stadig bringer varme til våre vinterkvelder.

Det er en kjent sak at ølanmeldelser kan være nesten like svulstige som vinanmeldelser, men er det virkelig så ille som det blir presentert her?
Og ikke bare det, begrepet «ikke bare» er brukt 7 ganger i den korte teksten, men blir slått av ølnavnet som er nevnt 8 ganger.

AI taking the job of a beer blogger Midjourney.com

Jeg følte ikke at hobbyen var spesielt presset, men valgte å gi chaten et par andre utfordringer, for å berolige mine medskribenter og meg selv. Siden det er lakker mot jul valgte jeg å holde meg til juleølet. Min utfordring ble da:

1. Du er en norsk ølblogger
2. Oppgaven er å sette sammen 5 juleøl til en smaking
3. Smakingen skal representere mangfoldet i juleøl i dagens marked
4. Smakingen skal ha det mildeste ølet først og det kraftigste sist

Og løsningen ble.

Som norsk ølblogger har jeg satt sammen en juleølsmaking som tar deg gjennom mangfoldet i dagens marked. Rekkefølgen starter med det mildeste og avsluttes med det kraftigste for å gi en helhetlig opplevelse av den norske juleølkulturen:

  1. Ringnes Julebokk: Åpne smakingen med Ringnes Julebokk, en klassisk og mild introduksjon. Dette ølet, med sin dype ravfarge og karamelliserte maltsmak, gir en myk start på smakingen.
  2. Aass Juleøl: Fortsett utforskningen med Aass Juleøl, som bringer balanserte kryddertoner av nellik og kanel. Denne ølen legger til et hint av julekrydder uten å dominere smaksspekteret.
  3. Kinn Julefred: Kinn Julefred tar smakingen til nye høyder med sin friske blanding av appelsin, einer og einerbær. Den fruktige karakteren legger til en forfriskende dimensjon.
  4. Mack Juleøl: Videre utforskning med Mack Juleøl, et arktisk inspirert øl med subtile toner av einer og en behagelig sødme. Dette ølet gir smakingen en unik vri.
  5. Nøgne Ø Julequad: Avslutt smakingen med Nøgne Ø Julequad, et kraftig øl med høy alkoholprosent. Den komplekse smaksprofilen av mørke frukter og krydder gir en intens og minneverdig avslutning.

Denne nøye kuraterte smakingen tar deg med på en reise gjennom det varierte utvalget av juleøl i dagens marked. Fra de milde startene til de kraftige avslutningene, håper jeg dette gir deg en smakfull opplevelse av norsk ølkultur. Skål!

Sikkert en spennende rekkefølge, om noe ukonvensjonell, men representerer den mangfoldet?

«AI taking the job of a beer blogger» Midjourney.com

Som site utfordring valgte jeg et øl fra en annen tid på året, og en øl som ikke har fått samme «åtgaum» som juleølene vi har vært innom lenger oppe.

Kan du gi meg en ølbloggers anmeldelse av Hansa Shandy?

Denne utfordringen ble løst som vist under.

Hansa Shandy: En Lett og Leskende Sommernytelse

Sommeren er her, og Hansa Bryggeri tar oss med på en smakfull reise med sin Hansa Shandy. Dette brygget kombinerer det beste fra brus og øl, og det er med forventning jeg deler mine inntrykk av denne forfriskende Shandy.

Utseende: Hansa Shandy presenterer seg med en klar, solgylden farge som stråler som en solnedgang. Den fine karboneringen gir liv til glasset og antyder en boblende og lett opplevelse.

Duft: Når du løfter glasset mot nesen, blir du møtt med en frisk sitrusduft som umiddelbart gir assosiasjoner til solrike ettermiddager. Aromene av sitron og lime er lyse og innbydende.

Smak: Første slurk av Hansa Shandy bekrefter forventningene. Den er en perfekt balanse mellom en leskende brus og en mild ølbase. Sitrusnotene fra sitron og lime dominerer, og den subtile sødmen gir en behagelig kontrast til den milde bitterheten.

Munnfølelse: Munnfølelsen er lett og forfriskende, med en silkeaktig glatthet som gjør det til en enkel drikkeopplevelse. Den moderate karboneringen gir en oppkvikkende prikkende følelse, og den lave alkoholprosenten gjør Hansa Shandy til en ideell tørstedrikke på varme dager.

Avslutning: Hansa Shandy etterlater en ren og forfriskende ettersmak, der sitrusnotene ligger på ganen uten å være påtrengende. Den er som en forfriskende bris på en sommerdag og etterlater deg med en lengsel etter mer.

Oppsummering: Hansa Shandy er en velkomponert kombinasjon av brus og øl, perfekt for de som ønsker å nyte sommerens letthet. Den er en flott introduksjon til de som ønsker å utforske Shandy-kategorien og en pålitelig følgesvenn for de som allerede elsker den. Skål for Hansa Shandy – din lette og leskende sommernytelse i glasset!

Faktaopplysning: Hansa Shandy har kun kommet i en versjon med Grapefrukt. Heldigvis vil nok mange si.

Dette henger nok sammen med at Chat GPT ble frakoblet verden i januar 2022, og dermed må polere sin anmeldelse av Hansa Shandy ut fra hva den sitter på av informasjon om Shandy og blande dette med det den sitter på av floskler fra oss ølbloggere.

Jeg frykter ikke for hobbyen min i denne omgang og det er før vi har sett på hva Midjourney og Dall-E kan prestere av bildemateriell.


«Chat GPT taking over the task of beer blogging» Midjourney.com

Dere blir med andre ord ikke kvitt oss med det første.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises