Historien om Vasstrond’e fra Bygland Bryggeri

Historien om Vasstrond’e fra Bygland Bryggeri

For the Love of Kveik-serien til Bygland bryggeri er populære tradisjonsøl. Nå har de virkelig slått på stortromma med ølet Vasstrond'e.

«I 2023 ble Lars Marius Garshol og jeg invitert til brygging på Vasstrond’e/Selland, så det var vel der prosjektet startet, sier Torkjel Austad, daglig leder i Bygland Bryggeri.

«Det var Ivar som insisterte på å gjenskape ei grue utenfor bryggeriet, for å ikke miste røyken fra vedfyringen i prosessen», forklarer gründeren.

Og grua var ikke liten heller. «Den største kobberkjelen er fra middelalderen og rommer 250L. Den andre er ca 200 år og rommer 180l» utdyper Austad.

Ivar som Torkjel snakket om, er Ivar A. Geithung, som bor på Selland-gården på Vasstrondi, nær Voss på Vestlandet.
«Tradisjonen du smaker i Vasstrond’e er fra Selland gård. Det er den tradisjonen som mange regner som Vossa tradisjon», forteller Geithung til Ølportalen og fortsetter
«Denne tradisjonen var utbredt i det området som etter gammelt regnes som Vestlandet. Det er et øl som er beskrevet langt tilbake i tid, både med ingredienser og framgangsmåter».

Det er en tidskrevende jobb å lage dette ølet, men tradisjonsbryggingen er viktig for alle parter her.
«Her på gården brygges det fremdeles med tradisjonellt utstyr og med gammel framgangsmåte. Det vil si høy mesketemperstur og lang mesketid. I rosten (silkaret. journ.anm) brukes det rostatre, or og einer. Dette er da det som einerlågen har blitt kokt på» forklarer Geithung.

«Mesketiden er her på gården, den tiden det tar å koke opp ny einerlåg, etter innmesking. Det tar ca 3 timer.
Rennetiden tar også godt over en time», utdyper han Ivar. Mange tradisjonsbryggere, spesielt p
å Vestlandet, sier at det er viktig at vørteren ikke måtte tappes for fort, den skulle tappes veldig langsomt fra silkaret.

Men prosessen er langt fra ferdig der. Ivar fortsetter «Humle tilsettes allerede i rennekaret, som et humlebeit (man koker humlen for seg selv i en liten mengde vørter og tilsetter så denne ‘teen’ i rennekaret. journ.anm ). Deretter er humlen med i hele oppvarmingen og fram til ferdig kokt vyrkje (vørter)».

Selve koketiden varierer, men det tar fort en 4-6 timer å koke klart.
«Koking foregår mens utstyr rengjøres og gilen (gjæringskaret. journ.anm) klargjøres før bruk. Etter kjøling går vyrkjet over i gilen, og det kveikes i på mellom 39-43 grader. Noen ganger litt kaldere eller varmere. Dette gjør og at ølet blir forskjellig fra gang til gang», forklarer Geithung.

«Ølet Vasstrond’e fra Bygland Bryggeri er så tett opptil dette som mulig den gamle tradisjonen som mulig. Det ble kveiket på 39 grader. Og kveiken tok selv temperaturen opp til 42 grader. Noe som viser kveikens trivselstempetatur», avslutter mannen fra Vasstrondi.

Prosjektet foreløp slik:

Dag 1: Bygge grue

Dag 2: Koke einerlåg med orekubber og mjødurt.

Dag 3: Mesking, og kok av sterk vørter med gårdshumle fra Selland.

Dag 4: Gjenbruk av samme mesk for å brygge spissøl (kommer på ølutsalg som Simpel Knog fra Bygland bryggeri).

Kveld: Oppskåke-fest

Dag 5: Rydding og vasking

 

Bygland Bryggeri
For the Love of Kveik – Vasstrond’e
Tradisjonsøl   10%   0,44l   kr 91,80

Farge: Uklar, lys kastansjefarget med lyst beige skum
Aroma: Sødmefull, fruktig og kompleks med lette røyktoner. Her er det vandring i fuktig skog og lyng, det er bark, bær og einer. Det er karamell, lær og røkt skinke.
Smaker: Det er den søte maltbasen som driver ølet frem. De 10% gir en røslig kropp, men den er aldri boozy og gjemmer alkoholen godt.
Igjen er det skog og mark gjennom den fruktige maltsødmen med karamell og stenfrukt som fremtredende, hvor sistenevnte nok kommer fra kveiken.
Igjen er det noe som minner om røkt skinke, røkt soya eller aspik, men det er trolig fra røyken i grua som i kombinasjon med det sødmefulle maltet, einerlågen og kveiken.
Kompleks, fyldig og meget spennende øl

Ølportalen 9/10 Untappd 3,79

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises