
Øl fra 198 land: Hellas – Mythos Premium Lager
Sommeren er på hell, men for vår utsendte har sommeren vært i Hellas.
Denne gangen går turen til Hellas, bedre kjent som det moderne demokratiets vugge og kjent turistmål for solhungrige skandinaver.
Dessuten: verdens første teater oppsto i Hellas, de oppfant de olympiske leker, og den første kokeboken ble skrevet der av Arkestratus i år 350 f.kr.
Kort sagt: den europeiske sivilisasjonens vugge.
Selvfølgelig har de øl i Hellas, selv om vin og anisbrennevinet ouzo er mest kjent.
De første kjente spor etter ølbrygging er dater til rundt 2100 f.kr. Landet ble selvstendig stat i 1832. Den første kongen, Otto of Greece, var fra Bavaria, og sørget for å starte landets første kommersielle bryggeri.
Rundt 1960 ble det fart på ølkonsumet i Hellas, og i 2016 var konsumet femdoblet på bekostning av vin.
Ølrevolusjonen i Hellas startet seint på 1990-tallet, og fulgte den europeiske trenden. Etter finanskrise og pandemi ble det en slags konsolidering av bryggerivirksomheten, og i dag dominerer selvsagt de store industribryggeriene. Men Hellas har en fin underskog av nano- og mikrobryggeriet, der en del naturlig nok er kontrakts bryggerier.
Her i Norge har vi sporadisk hatt godt øl fra bl.a. Septem og Seven Islands. I skrivende stund er det kun 1 øl på Vinmonopolets lister; industriølet Mythos.
Mythos er ikke et spesielt godt og spennende øl. En typisk industripils jeg vanligvis ville hoppet over. Men en gang i året er den verdens beste øl.
Når Bergen er på sitt minst gjestmilde, sånn ut i februar, kjøpes billettene, og de neste fem månedene er uendelig lange. Men i slutten av juni skjer det endelig.
Etter å ha sovet minimalt, stått opp midt på natten for å rekke fly grytidlig om morgenen, mellomlandet opptil flere ganger, vandret rundt på en av Europa’s mest kaotiske flyplasser i timesvis og bekymret meg for om kofferten er med fremdeles, så en taxitur med livet som innsats, stått i kø for å komme ombord i en overfylt båt, enda mer kø for å gå i land, enda mer halsbrekkende taxikjøring, så endelig fremme i mitt ferie paradis, og så sette seg ned på strandbaren i 26 grader og solnedgang og få servert en iskald Mythos i et frostet glass med hank; da er det verdens beste øl. Men bare da.
Mythos Premium Beer
Lys lager
5%
Olympic Brewery (Hellas)

Utseende:
En gang i året: Gylden som den greske solen, med et skum like hvit som sanden på min favorittstrand.
Ellers: Lys strågul, klar, medium hvitt skum
Aroma:
En gang i året: Forlokkende dufter av sjø, solkrem og grillet sjømat
Ellers: Hint av lys malt, sitrus og noen florale toner.
Smak:
En gang i året: Smaker av lange late varme dager, hyppige sjøbad og senkede skuldre.
Ellers: Tynn kropp, medium karbonering. Lette toner av lys malt, noen florale innslag. Kort og tørr avslutning med bittelitt bitterhet.
Passer til:
En gang i året: Starten på 3 ukers ferie i paradis.
Ellers: Tørsteslukker i varmen. Gyros.







Skriv en kommentar
Skjul kommentarer