Pors – det aromatiske ølkrydderet

Pors – det aromatiske ølkrydderet

Pors, den norske myrplanten, har gjennom historien blitt anvendt på mangfoldige måter, som medisin, krydder og til og med som en tilsetning i øl for å forsterke rusen. Men ikke alle tror at effektene av porsølet så ekstreme som ryktene skal ha det til.

Pors er en naturlig del av vårt nordlige planteliv og har vært en vanlig art langs kysten av Norge, nord til Helgeland, og også i Sør-Sverige og Nord-Spania. Det var først for rundt 2000 år siden, under eldre jernalder, at pors virkelig ble en del av vegetasjonen vår, spesielt da lyngheiene etablerte seg i kystområdene.

Porsen beskrives som en plante med en kraftig aromatisk duft, og kan kjennes spesielt når vårsolen varmer på Vestlandet. Det er de aromatiske stoffene i blad og rakler som frigjøres når de blir berørt eller oppvarmet.

Pors i øl
Mens det har vært mange historier om at øl brygget med pors kunne få folk til å bli gale og gi forferdelig hodepine, viser nyere forskning at dette kanskje ikke var tilfellet. Det var trolig den enorme mengden øl som ble konsumert i middelalderen som førte til hodepine, ikke nødvendigvis porsen i seg selv.

Porsen ble også brukt som krydder og medisin i flere tusen år. Allerede i middelalderen ble den nevnt som et krydder i øl, og Hildegard von Bingen ga råd om å koke øl med pors for å gjøre det helsebringende. Faktisk har arkeologiske funn her hjemme vist at pors ble brukt som krydder i ølbryggingen i middelalderens Bergen.

I tillegg til å være et ølkrydder, ble porsen også brukt i drikker som var en blanding mellom øl og mjød, som vist i funn fra bronsealderen og eldre jernalder i Danmark.

Selv om humle etter hvert ble mer vanlig som ølkrydder i løpet av middelalderen, fortrengte ikke dette bruken av pors. Pors ble fortsatt brukt som krydder i øl, spesielt der den var mer tilgjengelig enn humle.

Anvennelig urt
Men porsen hadde også andre bruksområder. Den ble brukt mot lopper og skabb, og avkok eller tinktur av pors ble også anvendt mot giktplager og som sårmedisin. Det ble til og med brukt mot kjønnssykdommer og til å framprovosere abort.
Pors var såpass viktig, at urten blir omtalt i lover og forordninger fra middelalderen.

Moderne biokjemisk analyse av pors har avdekket et mangfold av virkestoffer i planten, som har blitt brukt i alt fra insektsmidler til kremer mot uren hud på grunn av sin antibakterielle virkning.

Porsen har altså vært en allsidig plante gjennom historien, som har spilt en rolle både i drikkevarer, mat, medisin og andre bruksområder.

Nøgne Ø, Lom bryggeri, Grünerløkka Brygghus og Salamander bryggeri er bare noen av håndverksbryggeriene som har brukt pors i sine øl.

 

Vis 2 kommentarer

  1. Ser at Brooklyn Brewing, Omnipollo m.fl lanserer øl med hirse fra Afrika. Må nok smake.

    1. Bruken av hirse i øl er vel først og fremst med tanke på glutenfritt øl, men det har mange næringsstoffer også, uten at jjeg skal si med sikkerhet at det er mer næringsrikt øl som kommer.
      Men spennende å se at det er mer fokus mot glutenfrie øl som ikke er laget på mais eller ris.

      Det koster ganske mye for småbryggeriene å få sjekket om ølene deres er glutenfrie. Det var ca 5000 per batch (man må sjekke hver eneste batch) og det har dessverre ikke de fleste råd til og utvalget til de som søker glutenfrie øl blir dessverre dårligere pga at dette.
      De ville hatt et mye større utvalg om denne deklareringen kunne vært billigere.

      Mvh,

      Lasse L

Din e-postadresse vil ikke vises