
Minneord for en snøugle
Sivilingeniøren Ulrike Genz startet bryggeriet Schneeeule Berlin for 9 år siden for å re-vitalisere den originale Berliner Weisse’n, og nå må hun kaste inn håndkleet.
Ulrike startet på byggingeniørfag, men gikk over til å studere bioteknologi og spesialiserte seg i bryggeteknikk ved Technische Universität Berlin.
Sammen med kollegaer fikk hun smake på gamle flasker med Berliner Weisse, og fikk seg en overraskelse.
I nyere tid er ølstilen mest kjent som en kjelesyrnet øl tilsatt sirup for økt sødme og (kunstig) smak, men opprinnelig var Berliner Weisse en rein, frisk, syrlig øl med lav alkoholstyrke, flaskemodnet med brettanomyces. Ølet ble ofte kalt «Nordens Champagne».
Ulrike dyrket opp gjæren fra de gamle flaskene, begynte å eksperimentere på hjemmebryggerutstyret sitt, og i 2016 var hun klar for å presentere ekte Berliner Weisse for allmenheten.
Bryggeriet fikk navnet Schneeeule (snøugle). I likhet med snøuglen er autentisk Berliner Weisse en utryddingstruet art.
Ulrike’s prosjekt fikk mye oppmerksomhet, og hun ble invitert til festivaler og foredrag over hele verden.
Men etter 9 år er det altså slutt.
Ulrike (og partner Andreas) har ofret blod, svette, tårer og økonomi for prosjektet. Det har vært mange skjær i sjøen.
Kostnadene i Berlin har skutt i været, både for håndverksøl produksjon og lokaler. Konsumentene velger oftere billig masseprodusert øl, og trendene går mot alkoholfritt eller svært alkoholsterkt.
I et intervju med det svenske øl-nettstedet beernews.se peker Ulrike også på at: «Forbrukerpreferanser formes også av en appetitt for sødme. Vi er født med smaken for søtt, og moderne matkultur har bare forsterket dette, og sukker har funnet veien inn i nesten alt. Folk er rett og slett vant til denne konstante sødmen, og mange forventer ikke noe annet.
Fruktige og smoothie-inspirerte øl imøtekommer denne smaken. De toner ned syrligheten og fremhever godteri-lignende smaker, ofte på bekostning av at ølet knapt smaker øl i det hele tatt. I bunn og grunn appellerer de til folk som egentlig ikke setter pris på tradisjonelt øl.
Mot denne bakgrunnen kan den naturlige, nesten arkaiske syren til en ekte Berliner Weisse oppfattes som ekstrem. Dette kan forklare hvorfor det har blitt vanskeligere å finne en plass til stilen.»
Schneeeule og Ulrike har vært i Norge flere ganger, -på ølfestivaler, som foredragsholder, som gjest, og ikke minst har ølet vært å finne på barer og i ølbutikker.
Siste pall med øl fra dem kom til Norge i vår via Apollon Import, og er du heldig finner du ekte Berliner Weisse på enkelte Gulating butikker og på gode ølbarer.
Når du nyter et glass «Nordens Champagne», husk å skåle for Ulrike og be en liten bønn om at hun en gang i fremtiden blåser liv i snøuglen igjen!
Vi har skrevet om Schneeeule tidligere







Skriv en kommentar
Skjul kommentarer