Ø | Meninger

Har Sagene Bryggeri likevel ikke skjønt det?

Har Sagene Bryggeri likevel ikke skjønt det?

Etter tidligere diskusjoner om Sagene Bryggeri er først til noe som helst i Oslo trodde jeg det hadde gått opp for dem at det finnes en del bryggerier i byen, men det ser det ikke ut til at alle i firmaet har fått med seg.

I forrige uke la Ølportalen ut en artikkel om Sagene Bryggeri der bryggerimester Kristian Johnsen fremstod svært ydmyk og på linje med andre håndverksbryggeri. Det ser dessverre ikke ut til at denne ydmykheten har nådd PR-avdelingen, for i invitasjonen er en tilbake til at Oslo alt for lenge har savnet et «eget bryggeri». De som var på åpningen forteller at det der gikk i samme tralte og at byens mer erfarne ølfolk ikke var til stede. De var rett og slett ikke invitert og det er sikkert like greit når lokalpolitikere stiller i kø for å fortelle at de ikke har fått med seg hva som skjer i egen by. Journalist(?) Espen H. Rusdal fra Dagsavisen tok agn, krok, søkke og litt til og desken følger opp. OsloBy, som jeg tidligere har kritisert, hadde en langt mer balansert fremstilling for en ukes tid siden og omtaler mange av de eksisterende bryggeriene i byen.

Jeg skal ikke kommenter så mye mer utover å anbefale alle de som er nevnt over å lese seg litt opp på hva som skjer i egen by. Et godt utgangspunkt kan da være Knut Albert Solems «Norske Øl og Bryggerier». Der finner en det aller meste av informasjonen jeg lister under, mens en finner resten finner på Vinmonopolets nettsider.

Overskrift fra Dagsavisen 01.12.2015

Amundsen Bryggeri

Stortingsgaten 20 og Nydalsveien 30A
Etablert 2011, utvidet  2013
200.000 liter i 2015
7 øl listet i boken (faste)
15 øl listet hos Vinmonopolet

Cervisiam Bryggeri

Etablert 2015
Brygger hos EGO i Fredrikstad
Er på jakt etter passende lokale i Oslo
10.000 liter i 2015

Slik fremstiller desken i Dagsavisen saken.

Crow Bryggeri

Torggata 32
Etablert 2012
55.000 liter i 2013, tilsvarende årlig

Dronebrygg

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17
Etablert 2011
15.000 liter i 2015
2 øl listet i boken (faste)

Utdrag av invitasjonen Sagene Bryggeri sendte ut. Hele kan sees øverst i innleggets hovedbilde.

Utdrag av invitasjon fra Sagene Bryggeri.
Hele kan sees øverst i innleggets hovedbilde.

Grünerløkka Brygghus

Københavnergata 2
Etablert 2013 (pub i 2011)
150.000 liter i 2015
8 øl listet i boken (faste)
11 øl listet på Vinmonopolet

Kolonihagen Grünerløkka

Korsgata 25
Etablert 2014
7.500 liter i 2015
2 øl listet i boken (faste)

Little Brother

Akersveien 19D
Etablert 2013
6.000 liter i 2015
4 øl listet hos Vinmonopolet

Nedre Foss Gård

Nordregate 2 (ved Akerselvas bredd)
Oppstart i forrige uke
4 øl tilgjengelig

Oslo Mikrobryggeri

Bogstadveigen 6
Etablert 1988
Første bryggeriåpning i Norge på 100 år
Første mikrobryggeripub i skandinavia

Tidligere innlegg

Det jeg tidligere ment om Sagenes markedsføring finner dere her: Sagene og sannheten og her: Ringnes er nedlagt (ekstern), mens dere finner Henning Thoresens svar her: Det er ikke synd på Sagene (ekstern).

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Trondheimsveien 2 (et steinkast fra Akerselva)
Etablert 2010
Ca. 150 000 liter i året
3 øl listet hos Vinmonopolet

St Hallvards Bryggeri

Østre Aker Vei 210G
Etablert 2015
50.000 liter i 2015
7 øl listet i boken (faste)
8 øl listet hos Vinmonopolet

Klargjøring

Jeg understreker at alt som er skrevet her gjelder måten bryggeriet fremstiller seg på og ikke har noe med kvaliteten på produktene å gjøre, enten de er brygget i Oslo eller Arendal. Det jeg har smakt står ikke tilbake for andre produkter i segmentet de konkurrer.

Sagene Bryggeri

Åpnet bryggeriet 1. desember 2o15
Teoretisk kapasitet: 250.000 liter i året i Oslo
4 øl listet i boken (faste)
1 øl, i to forpakninger, listet hos Vinmonopolet
Har frem til nå brygget alt i Arendal og vil fortsatt brygge borparten i Arendal
Informasjon om antall liter i 2015 varier fra 500.000 til 750.000

 

Vis 6 kommentarer

  1. Produserer Schouskjelleren bare 1500 liter / året? Tror ikke det stemmer.

    1. Ser OsloBy skriver: «Brygger ca. 150.000 liter øl pr. år. De har brygget 150 typer øl gjennom årene, derav 10 faste typer.» 🙂

  2. Og så prøver de seg med «men vi er første volumbryggeri, det var selvsagt DET vi mente»… Og så sammenligner vi teoretisk volum med de som allerede produserer en del i Oslo og så, vel.

    La oss si at jeg kommer til å handle fra Amundsen, Grünerløkka og Schouskjelleren heller enn Sagene hvis jeg skal ha Oslo-øl fra et «stort» bryggeri.

    1. Gjenstår jo å se hva de i det hele tatt får produsert, kanskje det er mer beleilig å selge hovedsakelig Arendals-brygget øl også i utsalget.

  3. Jeg venter fremdeles på at noen av disse vil lage et glutenfritt øl, og ikke en IPA , men ordentlig øl. Og de fleste av disse bryggeriene har jo kastet seg på IPA-bølgen og lager knapt vanlig øl lenger, er du heldig får du 1 pils eller muligens en bayer. Kan godt klare meg uten all det parfymerte IPA-ølet som lages idag. Hav med å lage litt mer vanlig øl. Ale av typen vanlig.

Legg igjen en kommentar til Sammy Myklebust Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke vises